Cum se fabrică mobila din elemente de lemn curbate

mobila din lemn masiv curbat Banca Jarvi din lemn masiv

Acest articol are ca scop oferirea unei explicații pentru mulți cititori ai blogului www.stejarmasiv.ro, care apreciază mobila fabricata din elemente de lemn curbate sau îndoite. De multe ori se solicită execuția unor piese frumoase, găsite ca stil și model pe internet și nu-și explică de ce e așa de greu, sau imposibil ori de ce costă atât de mult. O fabrică de mobilă, la modul general, este specializată pe execuția unui anumit gen de mobilă sau mobilier care se încadrază în specializarea utilajelor și a meseriașilor pe care îi are.

fabricarea elemente de lemn curbate
curbarea lemnului

Ca exemplu, cei ce fabrică mobilă din PAL sau MDF sunt limitați fizic de specificul tehnologiei pe care o folosesc. Au la dispoziție colile de plăci presate de diverse culori, feroneria pusă la dispoziție de producătorii de profil și într-un final asamblează corpuri rectangulare de mobilă cu diverse funcționalități, în funcție de ceea ce poate face feroneria. Unii s-au specializat pentru a curba aceste plăci, în special cele de MDF, care apoi sunt înfoliate și de aici, prin saltul tehnologic, câștigat prin investiții uriașe în tehnică și utilaje rezultă și prețul destul de pipărat al unor astfel de piese de mobilier. Totul se justifică prin sumele investite în utilaje și costurile de producție, pentru că materia primă, plăcile aglomerate, nu sunt componenta cu cel mai mare cost. O firmă care are pretenția că fabrică mobila din plăci aglomerate de calitate, poate aplica ușor manopere de 100-150 % materialelor cu care lucrează, astfel că pentru România costul unei bucătării medii sare lejer de 12.000 de lei.

În ceea ce privește lemnul masiv, aici e o cu totul altă poveste. Utilajele au ușurat mult munca și au oferit meseriașilor oportunitatea de a câștiga timp prin folosirea prelucrării mecanice, dar realmente trebuie să ajungeți să vedeți cât și cum e de greu să prelucrezi lemnul masiv. Pierderile de 50 % din materia primă brută sunt frecvente, iar pentru a ajunge cu o componentă finită, grosier în faza de asamblare sunt necesare între 5 și 10 operațiuni diferite care trebuie operate asupra unei scânduri. Și asta doar în situația în care nu se fabrică mobilă din categoria extremă, gen încrustații de furnir sau elemente curbate. Mai puneți la calcul investiția enormă în stocarea materialului brut și uscarea lui. Metru cub de stejar uscat se apropie de 2000 de lei și nu găsești de cumpărat decât foarte greu. Fiecare producător care se respectă, face aceste operațiuni în regie proprie și pe banii lui.

Soluții practice – Cum sa curbez lemnul – soluții simple pentru ateliere mici

Curbarea lemnului, se face în mod tradițional prin aburire și apoi presare. Chiar dacă utilajele de astăzi sunt extrem de performante, logistica funcționării acestui procedeu este prin aceeași pași care se făcau și acum 100 de ani. Lemnul pregătit grosier se introduce într-un cuptor de aburi, de unde iese atunci când s-a ”inmuiat” suficient și se introduce într-o presă cu model unicat pentru acea formă. Pentru fiecare unghi, curbură, dimensiune sau element nou trebuie concepută o formă singulara. Fabricarea formei de presare trebuie luată în calcul de către potențialul client că se va adăuga costurilor de fabricație pentru piesa de mobilă dorită. Murphy nu doarme și de regulă orice solicitare nouă are specificul că nu se potrivește a fi presată în niciuna dintre formele existente.

În general, cine curbează lemn face din asta o activitate de sine stătătoare, și un atelier capabil să facă astfel de operațiuni, în regim de piese la comandă, va lucra cu un producător ce va încorpora elementele curbate în mobila pe care o fabrică. Solicitarea de a produce o piesă unicat la comandă, mai ales după dimensiuni prestabilite, va genera costuri și timpi de producție mari, justificate, pe care potențialul client trebuie să și le asume.

Vă place piesa de mai jos? Nu are nici un șurub, și în totalitate este produsă prin tehnica curbării lemnului la cald de Mike Jarvi, un meseriaș pe care îl urmăresc și-l admir.

mobila din lemn masiv elemente de lemn curbate
Banca Jarvi din lemn masiv

Vă rog, petreceți cele câteva minute necesare pentru a urmări filmulețul de mai jos. Este foarte edificator, mai ales prin prisma timpului consumat pentru a ajunge la rezultat. Jarvi este un pasionat, dar și mai mult este un meseriaș. Urmăriți cum taie totul dintr-o singură bucată de lemn, cum curbează elementele și cât durează fiecare operațiune. Asta în condițiile în care atelierul său are orice sculă sau utilaj și l-ar dori un meseriaș.

Cu drag, de modă veche.

fabricarea elementelor curbate din lemn
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Multumim, Calin, pentru frumosul filmulet! Printre multe alte motive, de aceea e atat de interesanta tamplaria: pentru ca iti pune la incercare imaginatia, te pune mereu in situatia de a gasi solutii ingenioase pentru ati atinge scopul propus.

  • #2 Comentariu nou

   La mike Jarvi poti vedea ce înseamnă pasiunea, omul are un atelier la care multi doar viseaza. Cu placere Virgil, mai asteptam contributii din partea ta.

   • #3 Comentariu nou

    Cu mare drag voi mai scrie cate ceva, dar nu stiu cum se face ca timpul parca se contracta – ceea ce contravine pana si teoriei expansiunii Universului. Cum e primavara si au mai stat ploile, e musai sa ma ocup si de gradina, ceea ce imi ia de fapt cel mai mult timp deocamdata. Nici la gazebo nu am mai lucrat de vreo 2 sapatamani. Nu am uitat de promisiune, mai am cateva ornamente si e aproape gata.

    • #4 Comentariu nou

     Așteptăm invitația la de-a gata, deși s-au mai schimbat una alta, cum ar fi că Dan s-a mutat la Timisoara și își face atelier acolo, am vazut poze cu el pe Facebook, instalând curentul, iar la noi deja Barza face rotocoale largi, mai sunt 6-7 saptamani si e aici. Ne auzim, sper cât de curând noi, sănătoși să fim.

 2. #5 Comentariu nou

  LA CE PRET SUNT SUCITOARELE CU MODEL

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.