Cum se fabrica PAL-ul

placi aglomerate Placa de PAL

Cum se fabrica PAL-ul e mai usor de exemplificat in imagini decât în cuvinte. Cum se fabrică obiecte din lemn masiv este ceea ce vedeti în toate articolele din acest blog. Un mare comerciant de elemente de feronerie si placi de PAL și MDF din Romania, într-o discuție directă mi-a spus cu amarăciune că mobila din PAL nu e tâmplărie, ci lăcătușerie. Se iau elemente prefabricate și se asamblează. Sculele pentru prelucrarea acestor materiale se aseamănă cu strungăria și sudura, nu cu sculptura cum e în cazul lemnului masiv.

Ar trebui să fi compus acest articol cu Fără Comentarii, dar mai departe decât informația tehnică pe care o conține, vreau să mă asigur că toată lumea vede cât lemn consumă un combinat megalitic, care produce plăci aglomerate de PAL sau MDF. Mă face să mă zbârlesc fiecare remarcă negativă asupra producătorilor de mobilă, care chipurile taie pădurea în neștiire și iau oxigenul de la gura generațiilor următoare.

placi aglomerate
Placa de PAL

Mai bine estimați câte locuri de muncă oferă un producător de mobila, câti oameni folosește în locul mașinilor și câtă valoare dă lemnului pe care îl prelucrează. Dacă nu ați citit încă, va mai reamintesc articolul –Pădurea și lemnul din România în cifre– și vă invit să-l citiți.

De bine, și de rău la nimeni.

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Bună ziua dacă dorim pal și MDF găsim în România și cât este prețul pentru țara Liban și cum este plată vă rog

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.