Curs Calificare Dulgher Tâmplar Parchetar

curs formare dulgher tamplar parchetar www.dizab.job.ro – tamplar manual – 5 luni 120 de ore

Poate meseria de dulgher, tâmplar sau parchetar nu vă atrage ca titulatura, dar vă asigur că practicarea ei este o formă mai mult decât mulțumitoare de câștigare a traiului.

A fost o vreme când România scotea pe bandă rulantă absolvenți de studii superioare, vreme din care fac parte si eu, și generația mea. Sunt inginer ca formare sau ca studii, deși recunosc că mi-este imposibil să lucrez exact în meseria de pe diploma de absolvirea a Politehnicii Timișoara. Poate absolvenți ai promoțiilor anterioare anului 2000 m-ar combate sau s-ar supăra, având în vedere că Universitatea este una dintre cele mai titrate și bine apreciate din țară. La momentul absolvirii cred că aș putea trage linie și să concluzionez că materia predată era de nivel înalt, dar complet neadaptată și depășită de timpurile respective. Tehnica și tehnologia anilor 2000 era alta, noi eram pregătiți pentru momentul 1985, ceea ce în urmă cu 15 ani ar fi fost util, la momentul 2000 era mult depășit. E adevărat, unii m-ar contrazice spunând că totuși am învățat bazele, dar e greu de comparat programarea PIC-urilor cu redresorul în punte cu 4 diode.

Cred că ducem astăzi lipsă de meseriași, de oameni cu specializare practica, nu teoretică, de cei ce pot realmente fabrica ceva. Să operezi mașini, să le alimentezi și să manipulezi produs finit nu este specializare. Cei ce au nevoie astăzi de un sudor bun, de un strungar sau de un dulgher / tâmplar știu foarte bine că e greu să găsești omul priceput, serios și disponibil. Avem în schimb absolvenți de studii superioare cu meserie de taximetrist până ninge.

curs formare dulgher tamplar parchetar
www.dizab.job.ro – tamplar manual – 5 luni 120 de ore

Se vehiculează în presă și media convențională tot mai des ideea meseriei, apreciez de exemplu inițiativa Liceului German din Sibiu care în colaborare cu o firmă locală a pus la punct o clasă unde se învață meserie pentru a-și pregăti viitorii angajați. Cei ce navighează online în căutare de joburi știu că sunt tot timpul disponibile posturi plătite bine de tot în străinătate pentru meserii simple, dintre cele enumerate mai sus. În schimb, cu diploma de marketing/management e îndoielnic să găsești ceva de lucru în Suedia sau Australia.

Am să fac câteva precizări referitoare la meseria de dulgher / tâmplar / parchetar, care de fapt, provin din aceeași familie dar sunt specializări diferite.

Codul N.C. 7124.2.1 din COR asimilează cele 3 meserii într-un curs de formare, cu diplomă recunoscută specificând ca descriere a segmentelor cursului următoarele :

1. comunicarea interactivă la locul de muncă.

2.efectuarea unor calcule matematice simple.

3.identificarea sarcinilor şi planificarea activităţii.

4.aplicarea procedurilor tehnice de execuţie şi control a calităţii.

5.utilizarea instrumentelor, sculelor, uneltelor, maşinilor, utilajelor şi instalaţiilor.

6.respectarea n.t.s.m. şi p.s.i.

7.executarea schelelor

8.executarea cofrajelor

9.montarea panourilor prefabricate.

10.executarea pardoselilor din lemn.

11.executarea acoperişului tip şarpantă.

12 încadrarea şi ajustarea tâmplăriei.

Condițiile de participare la curs condiționează aplicanții de finalizarea studiilor minim obligatorii 8 sau 10 clase, ceea ce mi se pare de bun simț.

Aș face următoarele precizări : Dulgherul este cel ce lucrează cu elemente de cherestea grosieră și fier, în general la exterior, realizănd lucrari adiacente domeniului construcțiilor, fie schele fie structuri gen acoperișuri, șarpante sau verande. Tămplarul lucrează într-o hală de producție, cu o specializare mult mai dedicată pentru a fabrica din lemn, elemente de mobilier, decorative sau funcționale pentru amenajari interioare preponderent. Parchetarul de obicei lucrează la locația beneficiarului, pentru montarea elementelor de pardoseală, din lemn, cei ce montează marmură sau gresie sau realizează șape pe bază de cimenturi sau alți compuși nu sunt parchetari.

Apreciez că oferta cursurilor de calificare se concentrează mai mult pe meseria de dulgher, oferind totuși viitorului tâmplar sau parchetar elemente introductive.

Ca și concluzie, românul oricum se pricepe la toate, suntem suficient de inventivi și descurcăreți încât putem să facem față cu brio oricărei meserii în termeni de pricepere de bază, astfel încât reușim să asimilam ușor specializările ulterioare. Păcat doar că cei care au plecat în țările calde la munca pe EURO sau dolari sunt cei buni și pricepuți, forța de muncă valoroasă, lipsind propria țară de participarea lor. Plecarea e justificată, lipsa lor de aici foarte greu resimțită.

Dacă vi se pare că nu aveți de lucru pe baza diplomei pe care deja o dețineți în sertar, considerați meseria de tâmplar ca pe o oportunitate unde veți găsi de lucru cu siguranță, participați 3-5 luni la un curs, merită, 1/3 este teorie iar 2/3 este practică.

Sugestii ar fi acestea:

 1. Curs tamplar – prezentare
 2. Curs 2 – tamplar / parchetar / dulgher
 3. Curs meserii

Căutați online, Curs dulgher-parchetar-tâmplar, se oferă diplome celor cu experienta, doar pe baza de testare.

12 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Usurel cu pianul pe scari.Nimeni nu mai doreste sa invete o meserie, care nu se mai cauta ,cum e tamplaria.Basca ,e si foarte prost platita.Am lucrat cateva luni in atelier si din cauza ofertelor de salarii astronomice, de genul celui minim pe economie ,am migrat catre sectorul constructiilor ,unde am lucrat printre altele si ca dulgher, vreo 15 ani.Acum o frec mai mult pe acasa ,intrucat in sectorul constructiilor e dezastru.Tu te-ai angaja pe 30 de lei la zi ,program de lucru 10 ore si sa stii sa citesti si sa interpretezi planul???Chiar aseara am avut o astfel de oferta irezistibila.

 2. #2 Comentariu nou

  Unde se fac aceste cursuri? In Craiova sau Deva sunt?

  • Nu stiu sa va raspund, sunt cursurie diferite pe specializari organizate in fiecare judet. Cautati pentru zona care va intereseaza.

   • #4 Comentariu nou

    Buna ziua,

    Exista vreun curs de genul asta in Brasov?
    Dar ceva serios, nu doar pt diploma.

    Daca da, imi puteti trimite un email va rog cu detalii?

    multumesc,
    Daniel

 3. #5 Comentariu nou

  Salut, eu sunt din Bucuresti, de vreo doi ani m-am mutat la casa, in afara orasului si am descoperit ca imi place sa lucrez cu lemnul.
  As vrea sa invat mai multe si sa intru intr-un atelier de tamplarie, dar pe aici nu am gasit decat „specialisti” in prefabricate. E si asta o treaba, dar eu caut sa vad cum se lucreaza cu lemn.
  Oferta de cursuri nu este chiar potrivita, nu caut specializare in dulgherie sau parchetar.
  Am un job sunt designer web, nu caut loc de munca, doar as vrea sa invat mai mult. Pentru mine asta este un hobby nu o meserie.
  Momentan singura sursa disponibila este Youtube.
  Stie cineva daca se tin workshop-uri sau chiar si cursuri pentru hobby-sti in Bucuresti sau, de ce nu prin tara?

  • #6 Comentariu nou

   Incercati sa luati legatura cu d-l Irinel de la restauraremobila.com .
   Poate faceti un barter – web contra tamplarie, este un om foarte cumsecade.

   Nu cred ca un curs ajuta in acest sens atat cat ar face-o partea practica langa un mester.

   Succes !

   • #7 Comentariu nou

    M-ar interesa si pe mine un astfel de curs de tamplar manual. Nu diploma in sine ci competentele propriu-zise. Oferta pe piata in domeniu pare redusa. Aveti cumva un pointer in directia asta?

 4. #9 Comentariu nou

  buna ziua am un atelier de tamplarie in buzau. lucrez tamplarie de 22 de ani in lemn masiv ma poate indruma cineva cum pot sa ma inscriu la un curs de tamplarie care se face in perioda asta am nevoie de calificare. ca meserie stiu am invatat chear si elevi care faceu practica la noi la atelier cand lucram in buzau

 5. #11 Comentariu nou

  Fabrica mobilier, bucuresti – sector 3, angajeaza tamplari sau tineri dornici de a deveni tamplari.
  Relatii la 0725.227.381

 6. #12 Comentariu nou

  Buna ziua! Ma intereseaza urmarea acestui curs, mai ales pt ca are 2\3 practica si doar 1\3 teorie.Cat costa un astfel de curs si in ce zone geografice se tine? Sunt din Timisoara dar m-as putea in zona Transilvaniei pt acest curs, in oricare din judetele sale… Va rog un raspuns pe mail, aici nu mai am cum sa intru.Multumiri anticipate!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.