Secretele tâmplăriei conțin și sfaturi despre întreținerea mobilei după ce tâmplarul a aplicat ultimul strat de finisaj.
Rețeta este simplă:
- o lingură mare de ceară de albine naturală răzuită fin
- 1/4 dintr-o lingură mare de ulei de măsline extravirgin
- 6 picături de zeamă proaspăt stoarsă de lămâie
Orice bucătăreasă știe să facă o baie marină, unde pe un vas cu apă se așează un alt vas în care se topesc ingredientele de mai sus.
Când compoziția devine omogenă înmuiați o cărpă curată de bumbac și folosiți-o ca să aplicați soluția pe mobila din lemn masiv lăcuită. Ca și orice soluție organică naturală, nu este suficient doar să o întindeți, trebuie frecat temeinic, cu grijă ca stratul aplicat să fie subțire, bine întins, să capete luciu pe care ni-l dorim.
Celor care în timp ce freacă și li se pare greu față de soluțiile comerciale pe bază de silicon, le reamintesc că o suprafață de lemn masiv, lăcuită, dacă se impregnează cu orice soluție siliconică va face imposibilă refinisarea sau recondiționarea ulterioară a mobilei. Din păcate, pentru o piesă de valoare, cum este orice mobila din lemn masiv, excluderea pe viitor a posibilității de reînnoire a finisajului este cel puțin lipsită de respect pentru un obiect valoros, cu durată mare de viață.
Cred că am menționat miezul de nucă anterior ca fiind o soluție miraculoasă de reparare a zgârieturilor fine. Miezul organic se împacă tare bine cu lemnul masiv.
Secretele acestea ar trebui împărtășite de cei care fac reclamă unor produse, care chiar dacă reduc mult timpul de aplicare și dau rezultate imediate, au repercursiuni pe termen lung.
Cu drag, de vremuri mai curate si mai naturale, când secretele se transmiteau verbal, din gură-n gură.
Mai poti citi – Finisaje naturale sau Sfaturi de întreținere a mobilei
Credits goes to Easy Peasy Organic
1 comentariu Adaugă comentariu
Am incercat, si pot sa va spun ca arata mult mai bine decat lemnul lacuit. In plus, spre deosebire de lac, ceara nu crapa in timp.