Dotare minimă pentru un atelier hobby

scule pentru tamplarie Fierastrau circular 205 mm – Proma Cehia – 79 EUR

Update 2018 – am scris un email firmei Proma de două ori de la publicarea acestui articol interesat fiind să ofer idei de dotare minima pentru un atelier hobby, însă nu mi-au răspuns niciodată. Am vrut să stabilesc o colaborare cu ei, cunoscând brandul, însă cred că oamenii care se ocupă de orice email sau solicitare în România de la Proma au preferat să mă ignore.

Recomand să căutați soluții la distribuitorul de produse WoodIQ – Dan Pruteanu este cel care vă poate oferi soluții reale!

Citiți despre StartUp Nation 2018 – atelier de tâmplarie utilat de WoodIQ

Căutând pentru o dotare minima pentru un atelier hobby am ajuns să scriu fără nici o legătură cu comerciantul acestor produse. Am stat ieri să caut căteva scule, mini-utilaje ce se pot folosi în domeniul hobby, pentru lucrări mici, nu pentru a putea produce serii. Sub 600 de euro se pot lua 5  scule noi, cu garanție, la promoție, cu care deja poți lucra altfel decât cu sculele de mână. Poate nu trebuie achiziționate toate odată, dar acel viitor meșter de care vorbeam ar avea la dispoziție din start alte niveluri la care poate aborda lucrul. Atelierul tau poate aștfel avansa de la bricolaj minim la produse respectabile.

Am mai văzut pe net soluții prin care poți singur să-ți confecționezi ajutoare adiționale, scule ajutătoare, pentru o muncă mult mai ușoară. Știu că lenea stă la baza a 9 din 10 invenții, dar pentru un meșter, pe care nevoia îl învață, nu poate fi vorba de lene, ci de ingeniozitate. Prelucrarea lemnului se poate deprinde și fără școală, prin practică. Tâmplăria e așa de frumoasă tocmai pentru că lemnul este prietenos și prelucrarea se poate face intuitiv, prin încercări repetate, fără costuri sau potențiale pericole prea mari. Cucuiele trec, aveți grijă doar la degete, nu cresc la loc. Majoritatea tâmplarilor cu vechime cer 5 beri și arată 3 degete.

Lista mea conține:

  1. masa cu circular,
  2. fierăstrău vertical
  3. mașină de șlefuit,
  4. aspirator de praf,
  5. strung pentru lemn

Mai aveți la dispoziție și achiziționarea de scule second hand, unde cam pe la aceeași bani se pot lua scule mai vechi dar mai performante. Prefer o dotare fără multă electronică, cele în care mecanica e sfântă, tare și rezistentă. Sudură găsim, strungar găsim, pentru reparații, dar când vine vorba de senzori și soft … e cam scump. Dacia o repari cu o rangă și-un ciocan, Mercedesul doar cu laptop.

Dotare minima pentru un atelier hobby – 5 scule

dotare minima pentru un atelier hobby
Aspirator pentru deseuri de lemn 99 EUR
dotare minima pentru un atelier hobby
Fierastrau circular 205 mm – Proma Cehia – 79 EUR
dotare minima pentru un atelier hobby
Fierastrau vertical 250 mm – 195 EUR
dotare minima pentru un atelier hobby
Masina de slefuit – 99 EUR
dotare minima pentru un atelier hobby
strung pentru lemn 120 EUR

Imaginile sunt luate din magazinul online – Proma Romania, in 2014, nu cred ca mai sunt actuale.

scule pentru tamplarie
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

33 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    De acord cu cele spuse de Catalin! As mai adauga, ca unul care are un astfel de mic atelier, si un abric, preferabil cu degrosare (de grosime). In magazinele de bricolaj se gasesc la preturi incepand de la 800-900 lei si mergand pana la peste 3000 lei.
    Cu timpul, nu strica nici un fierastrau unghiular de banc pentru taiat sipci in diverse unghiuri (in engleza se numeste „miter saw”). Si in acest caz preturile variaza depinzand de putere, daca sunt fixe sau „pe sanie”, daca au raza laser pentru ghidaj etc.
    Din pacate, desi avem acum multe magazine de bricolaj la noi in tara, varietatea de echipamente de tamplarie pentru micile ateliere este inca mica comparativ cu magazinele din strainatate. Produsele PROMA prezentate de Catalin, din cate stiu, nu se gasesc in magazine, ci doar la reprezentanta firmei.

    • Călin, te rog, și aștept mielul de Paște pentru botez.
      Am să iau legătura cu cei de la Proma să vedem dacă putem oferi în această comunitate mică câteva produse, la un preț mai bun.

      Am mai văzut și soluții, imaginate de cei din alte țări prin care utilaje cu funcțiune redusă se pot extinde, cu minim de efort și maxim de ingeniozitate.
      Revin cu detalii.

  2. #3 Comentariu nou

    Bun articolul ! Chiar doresc sa ma reorientez catre tamplarie si chiar sunt in cautarea primelor scule.

    • #4 Comentariu nou

      Va salut
      Daca vreisa te apuci de lemn poate luam legatura pt ceva idei si multe altele legat de lemn

      stima

      • #5 Comentariu nou

        Buna! Vreau sa fac un mic atelier de tamplarie. Am vazut mai sus ca poti da sfaturi in legatura cu sculele pentru tamplarie. Cum putem sa luam legatura?

        • mailul meu este calin@stejarmasiv.ro
          Nu stiu in ce masura pot sa sfatuiesc in legatura cu sculele pentru atelier, ce am prezentat atunci, nu mai este valabil, Proma nu mai are acele promotii.
          Depinde ce anume vreti sa faceti, hobby, produse serie, strunjirea lemnului … trebuie scule diferite.

        • #7 Comentariu nou

          circular Dewalt DW745 – 2000 RON
          abricht Dewalt DW733 – 2000 RON
          morteza Charnwood W335 – 1000 RON
          circular Bosch GCM 12 GDL(in garanție) – 3000 RON
          masa cu freza Dewalt DW 625E – 4000 RON
          Prețuri negociabile

          • #8 Comentariu nou

            Buna ziua,
            as fi interesat in cateva din echipamente. Cum as putesa sa intru in contact cu D-vstra ?

    • #9 Comentariu nou

      As avea cateva echipamente de vanzare, nu mai am timp pentru acest minunat hobby din pacate:
      – Circular Metabo TKHS 315C – FOLOSIT PUTIN 950 RON
      – Masina de rindeluit si degrosat Bernardo PT 250 – Folosit, a fost in service pentru o problema survenita la transport 1400 RON
      – Fierastrau electric tip banzic Scheppach HBS300 750W 2240mm – folosit de 2 ori, este inca in garantie mai vreo 7 luni , 1400 RON
      – Masa de frezare FERM PRA1011 FERM + freza Bosch – POF 1400 ACE folosite putin – 600 RON
      – Exhaustor Bernardo DC 230 E + 1.5 m furtun – 750 RON
      – Pantograf Milescraft PantographPRO (Made in USA) folosit doar odata de test – 220 RON
      Daca cineva le ia pe toate ofer pantograful cadou.Din cauza ca nu pot oferi transport si nici nu am firme de curierat in zona anuntul se adreseaza celor din Jud Timis sau Arad.Desigur daca cineva e dispus sa se deplaseze si mai mult..nu e problema.Ma puteti contacta la tel 0*7*4*5*0*0*4*0*8*7 (din motive de securitate am adaugat acele asterisk-uri)

  3. #10 Comentariu nou

    Multe din scule se pot face foarte bine acasa,unele chiar din lemn. Am facut si mai am in proiect unele utilaje.

  4. #11 Comentariu nou

    Buna ziua! As vrea sa stiu ce scule sunt necesare pentru un atelier de tamplarie „fina” daca poate fi numita asa..adica pentru fabricarea jucariilor din lemn, a obiectelor de decor, a pieselor mici. Multumesc!

  5. #13 Comentariu nou

    Buna ziua, am eu de vânzare un mic atelier de tamplarie:
    circular Dewalt DW745 – 2000 RON
    abricht Dewalt DW733 – 2000 RON morteza Charnwood W335 – 1000 RON
    circular Bosch GCM 12 GDL(in garanție) – 3000 RON
    masa cu freza Dewalt DW 625E – 4000 RON
    Prețuri negociabile

  6. #17 Comentariu nou

    Intrebare de nestiutor: Care este avantajul unui fierastrau (circular) cu banc fata de unul manual ?

  7. #19 Comentariu nou

    Buna ziua,

    Proaspat revenit in Romania dupa mai bine de 20 de ani, doresc sa deschid un atelier de tamplarie fina, orientat pe obiecte artizanale, machete, elemente de decor interior, etc, si doresc un sfat in legatura cu un minim de utilaje necesare in acest scop.

    Elementele pe care le voi prelucra sunt de dimensiuni mici cu fețe drepte plecand de la 5mm pana la 50-100 mm cu o lungime de cel mult 1000mm. Formele ce se doresc a fi prelucrate pot fi patrate, triunghiulare, hexagonale, trapezoidale, paralelipipedice, etc.
    Cea mai mare piesa asamblata care ar trebui planata, slefuita, finisata, gen blat de masa, ar putea ajunge undeva la 1000 x 1000 x 100mm

    Am in vedere utilaje de banc la 220V gen Proxxon insa de dimensiuni ceva mai mari.

    Cu multumiri anticipate pentru timp si efort

  8. #23 Comentariu nou

    Foarte util!
    Multumesc mult

  9. #24 Comentariu nou

    Buna ziua,
    Vreau sa-mi fac un mic atelier pentru reconditionat mobila in principal dar sa pot face si mici obiecte din lemn cum ar fi scaune.mese,potite,noptiere. De ce scule am nevoie?

    • #25 Comentariu nou

      Buna seara, Prima data de o ucenicie langa un mester. Apoi veti sti singura ce scule aveti nevoie, dupa ce le veti folosi. Gama este fantastic de diversa, vedeti ca functioneaza programul Start-up Nation destul de bine.

  10. #26 Comentariu nou

    Buna ziua, Vreau sa imi reconditionez un scrin si ceva mobila din lemn masiv. Ce imi recomandati pentru curatarea lemnului? Unul e lacuit, unul nu. Cum as putea sa le sablez/curat? Multumesc

    • #27 Comentariu nou

      Lemnul lacuit trebuie raschetat si slefuit. Cel fara lac, doar slefuit inainte de finisare. Pentru aplicarea unui finisaj si obtinerea unei suprafete cat mai fine va recomand smirghel de minim 100 granulatie, insa puteti finaliza slefuirea cu cu 140-180.

  11. #28 Comentariu nou

    Buna ziua,

    As fi interesat sa imi fac un mic atelier. Produse unicate.

    Mentionez ca nu am experienta, dar sunt doritor sa invat. Imi puteti recomanda utilaje, dar in acelasi timp ceva carti ce se pot studia si ajuta?

    Multumesc!

    • Salut Adrian,

      Daca vrei sa primesti un raspuns corect de la membrii acestei comunitati (stejarmasiv.ro) trebuie sa iti pui urmatoarele intrebari:

      1. Imi fac un atelier de tamplarie pentru:

      a) hobby
      – nu conteaza ce buget am alocat pentru acest atelier
      – imi cumpar scule, carti cand am bani
      – vreau doar sa invat

      b) business
      – ce buget am pentru acest atelier
      – spatiu de productie
      – utilaje, scule performante (cele pe 380v sunt mai performante)
      – materie prima
      – angajati
      – unde vand produsele
      – promovare

      Referitor la intrebarea ta: „Imi puteti recomanda utilaje, dar in acelasi timp ceva carti ce se pot studia si ajuta?”
      Poti lucra numai cu scule manuale daca doresti.
      Exemplu:
      – dalti tâmplărie
      – rindele
      – fierăstraie
      – bormasina manuala
      – etc

      Referitor la carti:

      Prelucrarea lemnului – o pasiune pentru acasa,
      Editura Aquila
      Anul aparitiei: 2007
      Nr. pagini: 427 pagini

      MANUALUL TAMPLARULUI
      PETRE BELLU VOL.I TAMPLARIA ELEMENTARA

      Manual general de tamplarie
      D.Gheorghiu
      Editura Didactica si pedagogica
      An aparitie 1960

      TEHNOLOGIA FABRICARII MOBILEI
      I.P. Florescu

      Tehnologia Fabricarii Mobilei Corp
      M. Baldovin

      TEHNOLOGIA FABRICARII MOBILEI ARTISTICE
      PORTASE C.
      1973

      Utilajul si tehnologia fabricarii mobilei si a altor produse finite din lemn
      Valentin Nanase – Adriana Popa

      sau daca cunosti lb. engleza

      https://www.books-express.ro/carti/lifestyle-dulgherie-si-tamplarie/wkdw

      Cu stima,
      Alexandru

  12. #30 Comentariu nou

    Salut. Imi puteti recomanda furnizori de materie prima pentru un atelier de jucarii din lemn? Ma intereseaza lemn de calitate de esente de fag, stejar, cires, tei etc.

  13. #32 Comentariu nou

    Buna ziua
    Cu mult respect va rog sa ma ajulati sa intru in posesia unor suruburi care sustin fixarea cutitelor de Abricht la utilajul cu operatiuni In termeni mai populari se mai numeste si Mut.
    Suruburile sunt de fii. de 8mm,cu pasul filetului de 1mm, si lungime de 1,6mm Capul surubului este Semirotund .
    Cu respect va multumesc .Tel. 0744 777 611.

  14. #33 Comentariu nou

    În momentul de fata caut un colaborator cu capabilitati de design, prelucrare si confectionare produse decorative/functionale din material lemnos, solid, MDF, placa laminata (0.6/2.0/1.6/25.0mm).

    Partenerul ideal ar trebui sa aibe in dotare:
    * CNC cu capabilitati de frezare, debitare, gravare suprafete plane de pana la maximum 400 x 400mm
    * dispozitive de debitare, gaurire, slefuire, planare, lacuire, etc, eventual experienta in prelucrarea lemnului in conjunctura cu mase rasinoase (epoxy).
    * sa posede cunostinte autocad, de preferat Fusion 360, executie fisiere/planuri SVG, DXF, DWF, CDR vectorial, etc., cunostinte software grafica bitmap/vectorial, cum ar fi; Inkscape, Corel Draw, Adobe Illustrator, Photoshop.

    In principal, produsele vor fi confectionate din lemn de esenta moale, cu un coeficient de până la 40 MPa (brad, pin, plop, molid, cedru, tei, etc), alun sau orice alt lemn moale care se gaseste in Romania.

    In masura in care considerati ca puteti indeplini cerintele de mai sus, sau o mare parte din ele, as dori sa continuam corespondenta in vederea antamarii unei colaborari, fie in Romania, fie in Germania

    Sunt dispus să achiziționeze CNC-ul, materia primă, consumabile, să mă ocup de design produse.

    Am piață largă de desfacere, Europa de Vest, America de Nord

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.