Înainte de a vorbi despre design de mobilier se cuvine o introducere autentică!
Friedrich Fröbel, studentul lui Pestalozzi, este considerat părintele educației primare moderne. Pentru că a crezut în ideea că copii nu sunt uniformi și au nevoie de o educație care să le dezvolte diferențiat abilitîțile și capacitățile individuale, a creat conceptul de Kindergarten unde s-au aplicat metode de educare denumite frobeliene. Tot el a creat și două seturi de jucării-cadou pentru dezvoltarea aprecierii în spațiu a obiectelor si a abilităților practice pentru copii. Cănd dăruiți acel set simplu de lemn, ce conține un cub, o sferă, un cilindru și un trunchi de prismă, să știți că au fost imaginate de Frobel prin anii 1844. Am să-l descriu mai pe larg altă dată.
Charles-Édouard Jeanneret-Gris cunoscut celor din domeniul arhitecturii ca și Le Corbusier, a urmat o astfel de grădiniță, s-a jucat cu formele geometrice imaginate de Frobel și a ajuns să fie unul dintre cei mai apreciați arhitecti ai începutului de secol XX, influențând curentul Bauhaus, ce avea să devină focarul unei schimbări ce-ți va pune amprenta pe toată arhitectura mondială de după al doilea război mondial.
Înfluențând acest curent, prin plus valoare alături de Alvar Aalto și Frank Lloyd Wright vor duce la consolidarea poziției Scolii Germane de Arhitectură al cărui ultim director a fost Ludwig Mies van der Rohe, cunoscut ca Mies. Mies a fost declanșatorul unui curent ce va influența definitiv arhitectura modernă postbelică, folosind structuri ușoare bazate pe metal și sticlă plată pentru cladiri și spații interioare aerisite, degajate. El este cel care a semnat proiectul Ambasadei Imperiului German de la Sankt Petersburg, printre alte nenumărate proiecte de amploare pe întreg globul pământesc.
În memoria sa și ca semn de apreciere, portughezii de la Malabar, au imaginat Consola Proportion II, pentru a-și exprima prin simplitate, din lemn, aprecierea față de liniile de design de mobilier trasate de Mies. Consola este o masa de perete, cu sertare, o piesă de mobilier pentru amenajarea holurilor.
Ador istoria, îmi place la nebunie să găsesc repere și conexiuni între ele. Istoria ne învață, dacă îi acordăm timp și înțelegere. Trebuie urmăriți oamenii și evenimentele, acestea vor fi prezente indiferent de timpurile și tipurile de civilizație ce se vor perinda. Este valabil și când ne gândim la design de mobilier.
Cu drag, de vechi și noi, de linii neîntrerupte din istorie.
4 comentarii Adaugă comentariu
LA CE PRET SUNT SUCITOARELE CU MODEL
Mobila pictata Brasov http://claudiubixa.blogspot.ro/2014/11/mobila-pictata.html
foarte frumos, chiar imi place.
frumoasa lucrare