Dușumea din lemn de stejar la parter, brad cu laminat sus

dusumea din brad

Vara trecută montasem la parter în cabană dușumea și mă vedeam cu sacii în căruță, gata de primit oaspeți de Crăciun. A mai trecut un an de atunci ca să ajungem în faza asta, și s-a lucrat mai des și mai abitir ca-n alți ani.

podele din scandura de stejar
Dușumea din lemn de stejar la parter, brad cu laminat sus 22

Am de enumerat multe Pro și Contra la cabana noastră, însă când e de tras linie e cu plus, a fost un parcurs din care am învățat multe. Satisfacția unui proiect comun, la care să lucrăm amândoi, cot la cot este imposibil de valorificat în vreun fel.

Am început cu gândul că facem o magazie, am și acum imaginea cu magazia englezească ce ne-a servit drept model. Apoi, s-a pus acoperișul de draniță ales din simplu motiv că cei care ne-au ofertat țiglă și învelitori de tablă s-au denigrat reciproc, aruncând neîncredere asupra produselor și proveninței.

Inițial aveam dușumea oarbă doar deasupra garajului, iar în cealaltă parte nu exista planșeu, evident nici dușumea. Am montat atunci scândură de 5 cm grosime, de brad, și a stat acolo muuult și bine, din 2017 până acum 3 luni.

S-a curbat, longitudinal, aproape toată suprafața în sus, cu excepție de 1-2 buc la 20. Am avut o mare dilemă, ce să facem pentru că lipsa planeității era mare peste 5 mm. Luftul dintre ele depășește 3 mm, și oricât de rustic ar fi tot nu e ok să rămână așa la vedere.

podea de pod
Dușumea din lemn de stejar la parter, brad cu laminat sus 23

Tibi de la Kraft Mobel m-a salvat prin rindeluirea pe contra fibră, manual, la toată suprafața. Cerusem unui parchetar o soluție, însă nu m-a lăsat sufletul să plătesc peste 70 de lei/mp. E dușumea de pod, scândură de gater, nu parchet de stejar.

dușumea oarbă
Dușumea din lemn de stejar la parter, brad cu laminat sus 24
dușumea oarbă
Dușumea din lemn de stejar la parter, brad cu laminat sus 25

Am aspirat bine, am pus un strat de 5 mm de Steico UnderFloor, luat la preț foarte bun din Dedeman, pe la 8,5 lei/mp și apoi parchet laminat de 8 mm. Montajul a durat o după-masă, foarte simplu. Mai am de montat plintele, peste tot în casă, și e gata.

tavan de rigips, profil metalic, structură de montanti și dușumea din brad
Dușumea din lemn de stejar la parter, brad cu laminat sus 26
parchet laminat peste Steico Underfloor 5 mm
Dușumea din lemn de stejar la parter, brad cu laminat sus 27

La parter, acolo unde am pus dușumea din stejar, de 2 cm, am aplicat un ulei Woca, cu trafaletul, treabă de 30 de min la 20 de mp, urmată de frecatul cu cârpă temeinic.

podele din scandura de stejar
Dușumea din lemn de stejar la parter, brad cu laminat sus 28
podele din scândură de stejar
Dușumea din lemn de stejar la parter, brad cu laminat sus 29
podele din stejar
Dușumea din lemn de stejar la parter, brad cu laminat sus 30

În imaginile de mai sus este exact același sector de dușumea, se recunoaște modelul de pe cele două scânduri centrale. A fost foarte fain rezultatul uleierii, am ținut podelele sub cartoane 18 luni, abia așteptam să le vedem.

interior cabana podele dușumea din stejar
Dușumea din lemn de stejar la parter, brad cu laminat sus 31

Suntem la capitolul finețuri, acum aranjăm detaliile care nu se văd, însă mi se pare că după ceva timp în care am tot lucrat la una alta, era nevoie, ca suport moral să mergem înainte și să se vadă o schimbare.

Mergem acolo să facem focul tot la 3-4 zile, e ceva de vis, nu e nevoie de căldură, că nu stăm, dar ne place cum trosnește soba. După ce vor binevoi și pretinii de la curent să ne acorde trifazat casnic, o să meargă și iluminatul, și apa caldă și plita pe inducție.

Am comandat plăcile de PAL pentru mobila de bucătărie, voi avea ce meșteri între sărbători. O să pun doar blatul și fețele de sertare din stejar.

Sper să nu mai plouă … să ningă … ca în ianuarie anul ăsta:

soba racheta Ecozoom
Dușumea din lemn de stejar la parter, brad cu laminat sus 32
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.