O masă cu blat din stejar nu are nevoie de față de masă, e ca și cum ai acoperi cu un ștergar Monalisa la Luvru. Suprafața unui blat, fabricat din stejar trebuie să fie vizibilă. Înțeleg acest obicei la domeniu Horeca, unde poate nu se investește în blaturi din stejar ci merge și o placă rotundă sau dreptunghiulară de PAL sau MDF, peste care se așterne o țesătură, ce trebuie spălată după fiecare eveniment.
Dar acasă … acasă, mai ales pentru cei care ne-au fost clienți, vă rog, nu le acoperiți cu față de masă. Stejarul e protejat de lacul poliuretanic, bi-component, este cea mai bună protecție disponibilă tehnic astăzi. Bucurați-vă de fibra lemnului, chiar dacă aveți o masă Kraken acasă, și vecinul dvs din Corbeanca are una la fel, lemnul nu e identic. Urmăriți desenul fibrei, e diferit, vă asigur.
Urmează Crăciunul, veți avea familia invitată la masă, să se bucure de ceea ce ați gătit, sau cumpărat. Dați frâu liber imaginației, decorați casa și masa cu conuri, cetină, lumânări sau șervețele cu tematică.
Cu ani în urmă, eram implicați și în distribuția unui brand Premium de șervețele de hârtie. Am văzut atunci soluții înlocuitoare pentru o față de masă, tete-a-tete-uri, side-by-side, plicuri de tacâmuri … o multitudine de soluții care pe lângă noutate aduc și eleganță.
Haideți să facem de anul acesta puțin altfel:
Am moștenit de la bunici un set de tacâmuri de argint, veselă cu bordură din aur din porțelan, nu ceramică simplă, soția mea a cultivat dovleci ca-n poza de mai sus, poate fi puțin diferit.
Secolul 21 aduce apreciere asupra stilului Vintage, dacă un scaun e scorojit, dacă blatul mesei nu e perfect plan, dar sub finisajele imperfecte se vede lemn de calitate, atunci puteți fi liniștiți că un cunoscător va aprecia materialul natural, frumos, neacoperit de o față de masă. Perfecțiunea se asociază azi cu artificialul, cu plasticul, pe când imperfecțiunile sunt complet naturale. Lemnul e ca pielea ta, nu este imaculat, ci viu, cu caracter.
Țesăturile de in sau cânepă, lemn masiv și decorațiuni aduse din natură să vă fie cele ce primesc aprecierea. Vă asigur că azi 5 ***** se traduc prin autenticitate, mai degrabă rustic decât plastic.
Efortul personal în gastronomie și cărțile vechi de bucate fac casă bună. Cantitatea să fie înlocuită de varietate. Un bol de coacăze negre scos din congelator e mai apreciat ca o salatieră plină cu banane și portocale.
Puneți scorțișoară în vin și-n cafea, preparați eclere de casă, răcituri, pastă de pește și salate de legume în loc de carne cu carne. Serviți-le în recipiente vechi, chiar dacă nu sunt set complet, așezate pe blatul de stejar, uitați de fața de masă.
Cum ar arăta o masă de acest tip acoperită cu orice textil?
Mai puțin, mai sănătos, mai multă mișcare e ceva mai bine.