Ecozoom – soba racheta de la Atelier Faur

Soba Rachetă Ecozoom România

Dacă ai citit aici în ultimii ani știi despre Turnătoria MAE, despre Alexandru Paicu și acum vei afla și despre soba rachetă – Ecozoom.

soba racheta Ecozoom
soba racheta Ecozoom – 30 decembrie 2020

Ecozoom este o soluție adresată mai multor categorii de utilizatori. De la cei ocazionali, excursioniști ce campează și au nevoie de o flacără vioaie pentru prepararea rapidă a hranei până la oameni aflați în dificultate, fie din cauza unor catastrofe naturale sau a condițiilor de trai din țări subdezvoltate.

Chiar dacă i se spune sobă, nu radiază căldură prin pereți, ci o redirecționează în sus, foarte eficient, către fundul vasului de gătit. Alexandru mi-a povestit despre soba rachetă pe care o vinde în România din 2020 prin site-ul www.ecozoom.ro și mi-a trimis spre testare varianta cu fibră ceramică. Se poate comanda cu 50 de lei mai ieftin și o sobă rachetă Ecozoom cu ceramică refractară, care este mai grea, însă eficiența nu are de suferit.

Am folosit-o de 2 ori – în 30 decembrie, este imaginea de mai sus și am încălzit 15 sarmale, după o zi bună de lucru. Șipcile din imagine au 5 cm lățime și 1 cm grosime, din brad, le-am făcut ca să umplu niște goluri dintre scânduri. Cu un mănunchi de 5-6 buc, de circa 50 cm lungime, am încălzit sarmalele și mi-au rămas cam jumătate din lungimea inițială. Pentru că am avut grijă nici n-am afumat exteriorul sobei, iar la sfârșit am aruncat cenușa și am prins cu palma de pereții verzi să mă conving că sunt reci.

A doua oară, am înfundat lemn mai mult, de dimensiuni mai mari, si pe sus, si pe jos, să vad cum se comportă. S-a afumat pe exterior și arde mai rău cu lemn mult. Logic …

soba racheta Ecozoom
soba racheta Ecozoom – 17 ianuarie 2021

A doua oară am folosit-o ieri, 17 ianuarie 2021, pentru prepararea unui ceai de mentă cu adaos de mere, stafide și zahar, direct la fiert. A durat circa 30 de minute să fiarbă un vas de 5 litri. Afară erau -7 grade, așa că suplimentarea cu lemn a meritat și pentru mine, m-am încălzit. Pentru cabana mea este un accesoriu ce va fi des folosit, nu totdeauna am chef să fac focul sub placa de piatră pe care o dețin. Mă gândesc la soba Ecozoom și la tigaia de fontă luată de la Turnătoria MAE acum câțiva ani ca la un duo cu caracter permanent.

Mulțumesc Alexandru, testul a mers foarte bine, e relevant și recomand fără rețineri achiziția acestei sobe. Valoarea mi se pare redusă, comparativ cu alte accesorii de camping. Are un volum redus, o văd potrivită în orice portbagaj, chiar și într-un rucsac.

soba racheta Ecozoom
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.