Esente exotice din Asia si Africa pentru lemnul de parchet stratificat

fibra lemnului

Zilele astea primesc o oferta de parchet stratificat de la o firma asiatica. Stau eu stramb, ma uit drept, ma mir, ma uit iar, iar ma mir. Pe bune, nu am habar despre ce si cum e cu denumirile pe care producatorul le afiseaza la materialul lemnos si m-am pus pe documentat.

Taun

Tara de provenienta: Papua Noua Guinee si Insulele Solomon. Lemnul exotic cel mai ieftin de pe piata cu un pret sub 20 de USD/mp, esenta de tarie medie spre moale, aspect similar stejarului. Lemnul este comun in zona de sud a Asiei unde este apreciat pentru rezistenta, viteza de grestere si culoare. Lemnul are culoarea brun-rosiatica la interiorul trunchiului, nuanta care paleste spre un cafeniu deschis in exteriorul circumferintei. Parchetul este finisat de producator in culorile traditionale si prezinta o uluitoare garantie de 20 de ani la deteriorarea materialului lemnos si 7 ani la suprafata finisata.

bustean

parchet din taun

Merbau

Este copacul care reprezinta simbolul national al Guam-ului. In Indonezia este denumit lemnul de fier. Mai poate fi intalnit sub denumirile de IPIL sau KWILA. Are radacini de suprafata asemanatoare mangrovelor, inaltime de 40-50 de m si aspect granulat al fibrei lemnoase, cumva similar taun-ului. Ambele specii pot fi pentru europeni pentru stejarul masiv. Fibra este deseori intoarsa, cu noduri, cu toate acestea este foarte rezistent la intemperii, utilizarea in umiditate sau soare excesiv, chiar si nefinisat nu altereaza evident lemnul. Se recomanda pentru segmentul de intarsii, sculpturi pentru mobila stil, datorita densitatii fibrei foarte mare. In articolul Deck – pardoseli pentru terase il puteti gasi in cea mai apreciata aplicatie a lui.

Greanpeace militeaza impotriva taierilor masive de arbori din zona ecuatoriala, iar Merbau este intre speciile de esente exotice cele mai atent protejate. China importa cele mai impresionante cantitati de lemn din intreaga lume, beneficiind de o legislatie permisiva a importurilor si de o politica agresiva de achizitii. Din Romania multe containere care aduc „ieftinituri” se intorc pline de busteni pe vasele de linie care merg inapoi in China. Trist.

bustean

scara in spirala

lemn exotic - esente exotice
Greenpeace taieri ilegale

fibra lemnului

Okan

Lemn african, de esente exotice, cu provenienta din Gabon, Congo, Camerun. Fibra lemnoasa foarte densa care „lacrimeaza” la prelucrare si se recomanda a fi debitat cu atentie. Se preteaza la asamblare prin lipire cu adezivi puternici sau mecanic cu pre-gaurire. Are tendinta puternica de distorsionare si trebuie uscat cu atentie, foarte incet. Lemnul de calitate slaba are pret scazut, din pricina deficientelor de uscare sau debitare.

Este folosit cu precadere pentru aplicatii nautice, din cauza rezistentei ridicate la caldura si umezeala. Se preteaza foarte bine la pardoseli industriale, placari de pardoseli pentru containere. Este un material de constructie excelent pentru poduri, mai ales in partea care are contact cu apa. In sculptura este indicat pentru modelele care prezinta rasucituri si incolacituri.

lemn exotic - esente exotice
Bustean de okan

lemn exotic

Dahoma

Provine din aceeasi zona ca si okan-ul, avand o raspandire mai mare. A fost folosit intens in constructia navelor din Batalia de la Trafalgar iar pentru comemorarea tragediei in care si-au pierdut viata un numar urias de oameni in Trafalgar Square au fost expuse radacini ale acestui arbore de esente exotice. Culoarea poate varia de la cafeniu-galbui pana la nuante inchise de brun-roscat. Fibra este marunta, similara stejarului european si la taierea arborelui emana un miros patrunzator de amoniac. Deformarile sunt in general radiale si pot afecta rezistenta unei scanduri de aceea se recomanda uscarea lenta. O umiditate de 10-12 %, este suficienta pentru prelucrare, nefiind necesara atingerea valorii de 8 % ca si in cazul stejarului.

Este larg utilizat in constructiile civile ca si inlocuitor de stejar, dar se preteaza la fel de bine pentru pardoseli. Nu sunt utilizate pentru mobilier, datorita dificultatii de finisaj cauzate de expulzia de seva gumoasa. Acest fapt prezinta un avantaj pentru aplicatiile outdoor si de aceea se poate placa fara sa fie necesara protejarea lemnului.

 

lemn exotic - Esente exotice
Exploatare din Liberia pentru Dahuma

lemn exotic

 

lemn exotic
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    degeaba dau cod si pe aviz si in aplicatie scriu mai putin decit e incarcatura si uite asa se fura in continuare asta fiind una din metode