Finisaj White Wash – culoarea este muzică pentru ochii privitorului

trepte de frasin cu finisaj White Wash ulei Woca Extra White Diamond Oil

Placarea unei structuri metalice cu lemn pentru o scară interioară trebuia să aibă un finisaj White Wash în ton cu restul casei, unde albul predomina. Frasinul are aproape aceeași rezistență ca și stejarul, însă este mult mai ușor, ca greutate, cu o fibră uniformă, foarte frumoasă. Am ales să facem treptele din frasin, mai ales după ce am verificat stiva disponibilă la acel moment la uscătorul de cherestea.

Dacă se selectează lemnul cu grijă, iar lipirea panourilor se face cu un ochi atent la desenul lemnului, putem obține din frasin piese fantastic de plăcute. Prețul cherestelei de frasin este la jumătate din valoarea stejarului iar rezistența la deformare în prezența umidității mult mai bună. Fibra stejarului este incontestabil cea mai frumoasă, dar costurile trebuie justificate.

Sper ca acest articol să vă edifice și în privința aspectului pentru sonoma și bardolino, care nu-s culori ci esențe de stejar provenite din zone geografice diferite – Stejar sonoma si stejar bardolino – căutarile online cele mai frecvente în materie de finisaje

Un finisaj White Wash este de fapt aplicarea unei culori diluate. Finisajele ”spălate” sunt soluții solicitate și apreciate în ultimii ani, iar tonurile care predomină această gamă sunt alb sau gri. Tonurile de maro sau roșiatic lasă de regulă să se vadă fibra, sunt destul de puține culori în paletarul nostru care să acopere lemnul în proporție mare. Black Mat și White Mat sunt extreme, cerute uneori, dar eu, personal, nu le recomand.

trepte de frasin cu finisaj White Wash

Woca Extra White Diamond Oil
Woca Extra White Diamond Oil – Rezultatul scontat

Acest finisaj White Wash se obține în mai multe feluri, în funcție de soluția și substanțele folosite pentru finisare. Dacă folosim baițuri sau patine, peste care aplicăm lac, nitro sau poliuretanic, atunci sunt necesare mai multe faze succesive. Ideea este de a aplica patina albă peste lemn, se lasă să se usuce complet și se șlefuiește atât de apăsat, cât de puternic vrem să rămână albul în fibre. Toți producătorii de finisaje oferă ” rețete ” complete pentru produsele lor, cu instructajul pașilor necesari.

La treptele din frasin am ales un finisaj cu ulei Woca – Extra White Diamond, cu conținut maxim de materie solidă. 99 % este o cifră greu de văzut la uleiuri, unde de regulă solventul are o proporție destul de mare. La uleiurile din comerț, la cel de in sicativat ca să mă refer clar, acest procent este pe la 30%, ceea ce duce la o impregnare slabă cu substanță care să rămână în lemn. De aici apar dezamăgirile privitoare la finisajele cu ulei, care în mod normal ar trebui să fie apreciate. Am cumpărat și eu din comerț ulei de in sicativat la 5 l cu 30 și ceva de lei, ceea ce spune clar că produsul n-are cum să fie din topul calității. Diluarea ar trebui să fie doar cât e nevoie pentru a putea aplica uleiul, care altfel ar fi prea vâscos.

Oricum, experiența aplicării acestui tip de ulei a fost una bulversantă. Eram în legătură cu beneficiarul, prin mesaje și după aplicarea stratului de ulei, l-am lăsat cca 15 minute să se impregneze și l-am șters, cu cârpa, pentru a îndepărta excesul de ulei. Sub ochii mei vedeam finisaj White Wash, adică o ceață albă peste lemn. Prin lentila aparatului de fotografiat nu se vedea nimic. Chiar nimic, părea că lemnul este natur și că nu s-a aplicat nimic pe el. E Diamond, ce naiba mă gândeam, adică nu poți cere mai mult și parcă după aplicare … dispărea.

trepte de frasin cu finisaj White Wash - ulei Woca Extra White Diamond Oil

Am transmis imagini și a trebuit să dau explicații telefonic. ” Doamnă, nu se vede în poză dar e finisat.” O filmare a părut să mai clarifice lucrurile și am putut arăta, în funcție de unghiul sub care bătea lumina fețe ale treptelor de frasin care erau albicioase. Timpul de întărire este de 24 de ore, dar depinde mult de temperatura încăperii.

Cele 6 bnucăți care se văd în spate, foarte albe au uleiul aplicat însă neșters. Așteptam cele 15 minute pentru ca uleiul să intre în lemn.

Ca și pont de finisare cu ulei vă recomand o șlefuire cu 80, maxim 100 granulație urmată de aplicare, răgaz de absorbție, ștergere și apoi frecare temeinică cu cârpa, manual. Am avut și pad de pâslă, pe mașină de șlefuit orbitală, dar tot mai bine iese un finisaj White Wash dacă freci cu cârpa manual. Experiența și propia apreciere a pașilor, timpilor și rezultatului de aplicare a uleiului este vitală. Nu șlefuiți lemnul prea fin la acest tip de finisaj pentru că suprafața nu va absorbi suficient ulei.

Poate frasinul e așa, poate la stejar un finisaj White Wash se impregnează diferit. Faceți teste. Înainte de aplicarea finală încercați pe o bucata de lemn identică ca prelucrare ca să stabiliți pașii și timpii pentru rezultatul scontat. Aș asemui finisajul cu ulei ca și lucrul cu aluatul. Timpii diferiti de frământare și repaos dau rezultate diferite la aceleași compoziții și cantități de ingrediente.

trepte de frasin finisate

culoarea finala finisaj White Wash
finisaj White Wash – oare se vede?

Am făcut teste înainte și folosirea leșiilor sau a pigmentilor de ulei oferite de Woca poate oferi soluții extrem de diverse în zona de alb și gri. Pentru cei interesați pot oferi contactul celor de la Woca, din Bcucurești, de unde achiziționez eu aceste produse. Am recomandat multor tâmplari să folosească uleiul ca finisaj, este non-toxic, nu se gazează, poate fi ușor reparat sau întreținut. Ulterior, după o vreme, se poate re-aplica pe lemn dacă e nevoie. Trebuie doar o degresare a suprafeței cu sapunul livrat de producător și aplicarea uleiului fără tehnici speciale.

Atelierele mici ar putea finisa cu ulei mult mai ușor, trebuie doar puțină practică și curajul de a recomanda beneficiarilor să accepte astfel de soluții. Celor care cer finisaje cu lac pe bază de apă, din considerente ecologice, bio, de sănătate, le recomand finisajul cu ulei. Lacul pe bază de apă este toxic, apa este doar solvent, întărirea finisajului se întâmplă din alte motive decât evaporarea apei, mai exact din cauza compușilor chimici adăugați. Ceva ce s-a diluat cu apă se va mai dilua încă o dată, adică la utilizare, apa ajunsă accidental pe lemn va înmuia finisajul. Dacă e pe o masă, ajunge ingerată, nu?

Nu-s fan al culorii albe, însă acest finisaj White Wash m-a cucerit, ca aspect final. Beneficiarul a fost încântat la fel, transmițându-ne aprecierea.

Treptele sunt în același spațiu cu masa Hudson echipata cu scaune Lawrence.

masa Hudson scaune Lawrence si trepte din frasin cu finisaj White Wash

Poate din acest articol se înțelege că facem și trepte. Nu este decât un serviciu conex, realizat în colaborare cu un tâmplar local pentru un beneficiar aparte, căruia i-am livrat alte piese de mobilă din catalogul online www.mobelamadeus.ro Personal m-am implicat la partea de finisaj, atât din considerație pentru cei ce au comandat treptele cât și ca curiozitate profesională proprie.

Încercăm să oferim soluții celor care ne cer finisaje apropiate cu alte piese de mobilier pe care le dețin, sau cu imagini unde culoarea este identificată ca și cea mai apropiată de dorință. Cum finisăm mesele comandate pentru a se potrivi cu culorile dorite

Anul acesta se încheie, ne apropiem de împlinirea celor 8 ani trecuți de la primul articol. Rememorez atât de multe momente frumoase și realizez că fără această prezență online n-aș fi întâlnit în viața reală atât de multe persoane noi, excepționale ca și caractere, cu suflete calde și minți destupate. Virgil, Irina, Dragoș, Costy, Ionuț, Nicolae, Kristian, dl Taner, Dan Pruteanu, Sorin, Zsolt, Anca, Ada … nu cred că le-am scris pe toate, dar aș putea continua cu tot nomenclatorul românesc.

Fiecare beneficiar cu care am interacționat m-a bucurat prin calitatea omului, a celor care apreciază lemnul, caută și achiziționează în cunoștință de cauză. Am oferit recomandări și am ascultat doleanțe, preferințe, cereri particulare. Am soluționat toate comenzile, aproape integral în termenul angajat, cu mici excepții, cu bine și cu feedback pozitiv în toate cazurile.

Eu, Călin de la StejarMasiv.ro sunt fericit prin munca mea, n-aș schimba nimic în acest moment, mi-aș dori doar timp mai mult să apuc să fac și altceva.

Să vă mergă bine tot ce faceți, iar în 2020 vă doresc sănătate nesfârșită și putere pentru ca să vă îndepliniți toate intențiile. Nu renunțați la vise, puneți-le în fapt!

frasin si finisaj White wash
10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    La multi ani si sa aveti un 2020 cat mai frumos si rodnic, cat mai plin de bucurii si impliniri, iar inainte de toate ,sa fiti sanatos atat dumneavoastra, cat si familia dumneavoastra.
    Din cand in cand ma bucur, citindu-va articolele si intrebandu-ma daca vreodata, in viata mea ,o sa am si eu, nu numai curajul, dar si cu cine sa incep sa fac ce imi place si mai ales, ce ma bucura….Totusi, dincolo de aceste nazuinte, numai cand citesc articolele dumneavoastra, ma las purtata intr-o lume pe care o iubesc si din care as vrea sa fac parte….lumea plina de mister si de bucurie a lemnului si a creativitatii.
    Anul acesta sper sa fie mai bun pentru mine si de fapt, cel mai bun, de pana acum, din viata mea.
    Multa bucurie!…Si sper sa fie molipsitor…adica…sa ajunga si la mine…:-)
    Cu drag,
    Nicoleta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.