Finisajul lemnului masiv cu ulei de tung

ulei de tung Aplicarea uleiului de tung

Ca să înțelegem finisajul cu ulei de tung sunt necesare prima dată câteva precizări.

Avem și noi în paleta de culori finisaje care reproduc fidel aspectul finisajului cu ulei clasic. Spun clasic fără a spera că cineva mai folosește acest gen de finisaj la scară mare și vremurile când uleiul de in era folosit intens sunt de mult apuse și par a renaște doar din cauza tendinței generale de a reveni oarecum la natural. Finisajul nostru, clasic, imită aspectul lemnului finisat cu ulei fără impedimentele acestui gen de finisaj. Uleiul aplicat pe lemn are darul de a-l impermeabiliza, de a scoate în evidență fibra și de a-i conferi un aspect lucios. Când m-am referit la impedimente acestea sunt date în principal de suprafața de contact uleioasă și dificultatea întreținerii suprafeței.

finisaj natural pentru lemn
masa din lemn de iroko finisată cu ulei de tung

Clasic se folosește uleiul de in, datorită proprietăților acestuia de a penetra fibra, impermeabilizarea menționată anterior și proprietățile de conservare antifungice. Lemnul astfel tratat, dar tratat înseamnă că e scufundat în ulei de in, apoi lăsat să se usuce natural, are calitatea de a nu mai putrezi și de a nu fi atacat de carii sau fungi.

După anii 1900, China ne aduce uleiul de tung, o variantă obținută prin presarea la rece a semințelor copacului de tung, ulei pe care asiaticii îl folosesc de multe secole. Aprecierea generală asupra finisarii lemnului cu ulei de tung se referă la non-toxicitatea lui, ba chiar la compatibilitatea ridicată cu alimentele. Se folosește des acest ulei la finisajul blaturilor de lemn pentru bucătării, a bolurilor de lemn pentru salate sau a altor elemente de lemn care vin în contact cu alimentele, cum ar fi tocătoarele din lemn.

finisaj natural pentru lemn
ulei de tung

Pe piață sunt disponibile multe variante, unele chiar contrafăcute care pretind a fi ulei de tung. Nu confundați uleiul de tung cu Danish Oil, acesta din urmă este produs din diluarea lacului cu ulei de in, în proporții predominante de părți de ulei. Aplicarea facilă face ca acest gen de finisaj să fie preferat de cei ce meșteresc acasă proiecte DIY.

Aplicarea stratului de ulei de tung se face simplu, cu pensula, în 5 până la 7 straturi, pe parcursul a două-trei zile, intercalând șlefuirea fiecărui strat uscat înainte de aplicarea următorului strat.

Citește despre blaturile de bucătărie finisate cu ulei de tung, descrierea procesului și imagini cu rezultatele – Blaturi de bucatarie finisate neprofesionist cu ulei de tung sau Instrucțiuni de aplicare pas cu pas

Rezultatul este o suprafață lucioasă cu aspect plastifiat, acesta fiind genul de reacție a uleiului de tung în contact cu aerul. Dacă nu acordați atenție acestui finisaj, simplu dar pretențios în realizare, puteți avea surpriza să fiți nevoit să rașchetați obiectul de lemn din nou.

finisaj natural pentru lemn
finisaj cu ulei de tung
ulei de tung
Aplicarea uleiului de tung

Spor la treabă.

finisaj natural pentru lemn
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.