Piese de mobila din lemn masiv marca Tim Rousseau

Tim Rousseau imagine de pe www.woodschool.org

Tim Rousseau este un tâmplar genial, cunoscut lumii interesate de lemn pentru frumusețea învățăturilor pe care le predă.

Când cauți prin Internetul ăsta mare te poți întâlni cu multe dacă ții ochii deschiși. Pe undeva pe la americani, prin forumurile lor, citind despre uleiul de tung, am dat peste o referință despre Tim Rousseau. Se pare că munca lui este apreciată, că este dat ca exemplu și referință în domeniu iar cei ce se ocupă cu meșteritul, și nu sunt puțini, aleg să asculte de domnul profesor.Tim Rousseau

Profesor pentru că așa se recomandă el, se consideră dascăl, mai mult decât un meșter. Își împarte viața între a preda tâmplărie la The Center for Furniture Craftsmanship in Rockport, lângă Maine și munca din atelierul său de acasă. Tim Rousseau pare un om împăcat cu el însuși, descrie bucuria cu care prelucrează lemnul, iar alături de soția sa Ann, folosesc atelierul pentru pasiunile lor, tâmplăria și yoga plus pentru a își genera 90% din curent prin panourile fotovoltaice și pentru a sintetiza vitamina D în timpul iernii în Greenhouse-ul alăturat atelierului. Am preluat cuvintele lui și mi se pare haios ca un om să menționeze aceste aspecte când se descrie. Eu deduc simplitate din acestea și simplitatea vieții lui Tim se regăsește și în modelele lui de mobila din lemn masiv pe care le-am admirat cu gura căscată.

Atelierul
Atelierul personal al lui Tim Rousseau

Tim Rousseau lucrează ca hobby, deci piesele lui sunt duse la nivel de artă și când spun artă mă refer la a scoate din lemn ceea ce e mai frumos în evidență. Poate că influențele Amish apar în designul produselor sale, iar când spun asta fac referire la butonii sertarelor pe care îi găsesc extrem de ingenios gândiți și executați, simpli și de mare efect. Lemnul natural, finisat doar ca protecție, fibra lemnului, fie că e de arțar, de mesteacăn sau de stejar ori frasin sunt punctele centrale ale interesului lui Tim.

Zilele acestea am văzut cum prințul Charles a rostit un discurs de toată frumusețea prin care lăuda și susținea Romănia din punct de vedere a tradițiilor, a acelei părți a României care ar trebui prețuită și promovată cel mai intens. Noi ne bucurăm că avem ce arăta unui străin, obiceiuri și tradiții, dar ne amintim de ele doar când ne trebuie ceva cu care să ieșim în față. În afara acestor ocazii uităm de toate acestea și revenim la viața anostă de masă de manevră politică și public pentru publicitatea societății de consum.

Azi eu laud un american, dar vă asigur că ei ni-l laudă pe Brâncuși și alte valori asemenea. Și aici și acolo sunt valori, să nu cădeți în desuet și să considerați uniform o zonă-țară a planetei ăstei. Toți suntem unici, cu deștepții și proștii aferenți fiecărei nații.

Revin la Tim Rousseau.

Imaginile sunt mult mai reprezentative. Preferata mea este masa din lemn de mesteacăn, finisată cu ulei de tung.

detaliu pentru piciorul mesei piedestal Tim Rousseau
detaliu pentru piciorul mesei piedestal
Masa piedestal - Tim Rousseau
Masa piedestal
Masa piedestal detaliu - Tim Rousseau
Masa piedestal detaliu
spatele scaunului
spatele scaunului
scaun Auster
scaun Auster
masa si scaun - Tim Rousseau
masa si scaun
detaliu de imbinare in coada de randunica
detaliu de imbinare in coada de randunica
cabinet cu sertare - Tim Rousseau
cabinet cu sertare
detaliu de buton din lemn
detaliu de buton din lemn
vedere laterala masa din mesteacan - Tim Rousseau
vedere laterala masa din mesteacan
blatul mesei din mesteacan
blatul mesei din mesteacan
masa din mesteacan - Tim Rousseau
masa din mesteacan
dezbatere la scoala de lemn - Tim Rousseau
imagine de pe www.woodschool.org
dotarea cu unelte si masini Tim Rousseau
din interiorul atelierului
sigla fabricant mobila
15 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Pe http://www.finewoodworking.com pot fi vazute serii video in care Tim arata si explica, ca si curs, cum construieste cateva din piesele lui. Una dintre ele este chiar masa piedestal, insa din lemn de nuc, dc imi aduc bine aminte. Seriile video pot fi accesate daca ai abonament, foarte accesibil ca pret.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.