Fluturasi din lemn – modele estetice si functionale pentru blaturi

fluturasi din lemn

Se spune că oamenii îndrăgostiți simt fluturasi în burtă, dar nu e definit clar încă ce simt fluturașii îndrăgostiți. Tudor al meu a spus că simte că-l doare burtica când se gândește la o anume fată. Ceva este cu siguranță și denumirea de fluturasi poate descrie atât o senzație cât și doar asemănarea cu o formă geometrică. Dacă n-aș fi preluat termenul ad literam, pentru mine forma era clar de clepsidră, din cauza defectului de percepție inginerească.

fluturasi din lemn

Fluturasi din lemn

Se folosesc fluturasi din lemn pentru construcția blaturilor chiar dacă e nevoie din punct de vedere constructiv, chiar dacă nu. Nu știu dacă i-ați remarcat, e foarte posibil să nu o fi făcut, însă după ce citiți acest articol s-ar putea să priviți mai atenți data viitoare. De regulă partea structurală în care sunt utilizați este pentru a împiedica o crăpătură din fibra lemnului să se mai adâncească sau pentru a conecta diferite elemente de lemn dintr-un blat. Sunt inserați și cu scop estetic, poate mai des cu acest scop. De regulă se alege material identic cu restul blatului de lemn, însă designul a ajuns să folosească și acest artificiu meșteșugăresc în scopul frumosului. Fluturașii din lemn de culoare contrastantă sunt la fel de apreciați ca și acei fluturasi aplicați invizibili. La sertare la îmbinarile nut și feder, ori pe colțurile rigide ale corpurilor, puteți găsi fluturasi inspirat poziționați.

Sentient – Brooklyn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

Am văzut recent inserții de acest tip realizate și din metal, cu scop decorativ. Alama șlefuită este o opțiune des întâlnită, dar și inoxul. Rășina epoxidică a ajuns să fie tot mai des utilizată pentru a umple crăpături și noduri, însă aplicarea ei este o artă încă nedescoperită, care produce minuni, dar și rateuri frecvente.

Preferințele estetice sunt foarte discutabile, doar maeștrii emeriți ai dălții și rindelei pot emite pretenția că sunt capabili de a forma gusturi. Din atelierele japoneze sau inspirate de aceștia, provin multe minuni care trebuie apreciate cu un bagaj minim de cunoștințe de tâmplărie. Pentru un ochi neavizat poate fi doar lemn, însă înțelegerea procesului de lucru, a minunțiozității și migalei de care e nevoie pentru un produs finit cu linii simple, drepte, poate ridica un obiect cu forme banale la rangul de capodoperă.

Modele de mese cu fluturasi

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

 

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

fluturasi din lemn

Să știți când vedeți data următoare o formă de clepsidră ( fluturasi ) din lemn insertizată într-un blat de lemn că acolo zace multă muncă.

Cu drag, de bun gust.

fluturasi din lemn
15 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  1. Nu inteleg dece se pun doi pe aceeasi fisura pentru ca doar 1 va prelua tensiunea fisurii.
  2.Modelele expuse sunt superbe; oare la noi ar fi piata pentru asa ceva? Ar fi o gura de oxigen pentru atelierele mici dar bune.
  3.Impermeabilizarea sau tratamentul acestor blaturi ramane un mister pentru mine. Sunt din elemente late, pline cu concentratori de tensiune (noduri sau defecte estetice). Nu se vor deforma?

  Felicitari pentru site

  • selectia este foarte greu de facut si cred ca se alege din multe scanduri pana gasesti 2, uscate si nedeformate.
   Nodurile sanatoase nu mai lucreaza, iar tratamentul pentru lemn e destinat utilizarii la interior. Daca sunt pentru terasa cred ca e destinat esecului.
   Fibra lemnului trebuie sa fie din esente cu rezistenta nativa la apa. Ciresul american nu e acelasi pom cu cel est european.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.