Cel mai scump lemn din lume – numele sau este agar, oud sau gaharu

cel mai scump lemn din lume cel mai scump lemn din lume – Agar – Oud

30.000 de dolari

Atât este prețul pentru litrul de ulei esențial extras din cel mai scump lemn din lume. Curiozitatea stârnită de un anunț recent care spunea că importatorii din Arabia Saudita au plasat comenzi pe termen lung pentru lemnul gaharu din Indonezia, m-a făcut să cercetez mai amănunțit ce reprezintă acest lemn. Agar, Oud sau Gaharu sunt sinonime pentru cel mai scump lemn din lume.

Plăcerea de a citi, cu scopul de a învăța cât mai mult din ceea ce se poate învăța este o foame greu de stăpânit căreia cu bucurie îi dau curs. Ceea ce fac, azi, și de mai bine de 3 ani, e soluția perfectă pentru viața mea. Citesc, scriu, învăț continuu și intermediez soluții personalizate pentru oameni care apreciază bunul gust referitor la cel mai nobil material pe care omenirea l-a folosit vreodată – lemnul.

Mă consider norocos și nu vreau să mă pensionez vreodată din această îndeletnicire.

cel mai scump lemn din lume
cel mai scump lemn din lume – Agar – Oud

Cel mai scump lemn din lume este de fapt răspunsul natural al unor specii de copaci tropicali, la atacul unei bacterii. Pentru a-și proteja fibra lemnoasă de această infecție, 3-4 specii de copaci secretă un ulei esențial care blochează acțiunea acelei bacterii și protejează copacul. Doar 2 % din fondul forestier al speciilor Aquilaria, Aetoxylon (A.symeatalum) și gena Gonystylus din familia Thymelaeceae sunt dezvoltatoare ale acestui tip de reacție naturală. Sunt copaci tropicali cu frunza veșnic verde, cu creștere rapidă, care se pretează la cultivarea intensivă. Sunt incluși pe lista speciilor protejate mondial, în sălbăticie, de aceea India a ajuns să nu mai dețină monopolul pentru acest produs după exterminarea aproape totală a fondului natural.

Istoricul pentru cel mai scump lemn din lume

China a utilizat acest lemn din antichitate și l-a descris ca fiind ”o aromă dulce, însă perfect echilibrată”. Țârile Orientului Mijlociu, Asiei dar și Africa cunosc de secole și milenii proprietățile curative, aromate sau afrodisiace ale acestui lemn, iar cucerirea Lumilor Noi a adus și europenilor sau continentului american la cunoștința existența sa. Aprecierea este unanimă, deși utilizările sunt multiple. Inițial a predominat folosirea parfumului din lemnul ars în ceremonii religioase la aproape toate aceste seminții, însă europenii au dezvoltat o industrie a parfumurilor care beneficiază din plin de descoperirea și includerea în notele celor mai pretențioase parfumuri a aromei provenite de la OUD, cel mai scump lemn din lume.

cel mai scump lemn din lume
definitia parfumului pentru cel mai scump lemn din lume
cel mai scump lemn din lume
Plantatie de agarwood
cel mai scump lemn din lume
munca intr-o plantatie
cel mai scump lemn din lume
granule rasinoase de oud – agarwood

Extragerea uleiului esential s-a făcut și se mai face încă în mod tradițional prin distilare în apă sau cu abur, dar se poate face și prin absolutizare cu dioxid de carbon. Cele mai mari plantații de Agarwood sunt în zona Asiei, în țări precum Indonezia, Malaezia, Bangladesh, Bhutan, India, Laos, Myanmar, Papua Noua Guinea, Tailanda ori Vietnam. Indochina are climatul perfect pentru cultivarea sa, însă chiar dacă suprafețele sunt vaste, prețul crește de la an la an. Sunt necesare 40 de kg de lemn selecționat pentru a extrage 12 ml de ulei esențial.

Procedeul de extracție pentru cel mai scump lemn din lume

După identificarea lemnului care este infectat cu bacteria sau sporii ce provoaca producția de ulei esențial, copacul este doborât și manual se scoate partea centrala a trunchiului, în fâșii subțiri, asemănătoare cu talașul. Nu tot trunchiul copacului este impregnat cu ulei volatil, ci doar centrul său. Poate fi distilat sau ars, parfumurile diferă în funcție de specia de copac, locația și metoda de recoltare.

cel mai scump lemn din lume
Agarwood provenit din plantatie din Africa – Kerala

Poate nu veți avea suficientă răbdare pentru a viziona întreg filmulețul de mai jos. Merită să-l parcurgeți pentru a înțelege că în lumea asta mare sunt atât de multe pe care nu le cunoaștem, iar alții sunt experți, așa cum este valabil desigur și viceversa. Înțelegerea diversității absolut minunate a planetei să vă deschidă pofta de a vă apropia de cunoaștere cu drag, să doriți să călătoriți, să vedeți cât mai multe și mai diverse, să vă minunați și să vă îmbogățiți sufletul cu tot ce are Terra de oferit. Oud sau Agar, cel mai scump lemn din lume, este doar un exemplu.

La minutul 13:11 – pentru cei care au avut curiozitatea de a urmări parțial acest documentar veți vedea o domnișoară cu numele Elena Corina Manea, reprezentanta Henry Jaques care prezintă 50 de ml de ”special blend” la prețul de 2200 de USD. Unii dintre noi ajungem prin locuri nebănuite.

Chandler Burr, autorul cărții  The Emperor of Scent .  l-a descris ca fiind purtătorul unui parfum incredibil unic printre celelalte arome prezente în alte parfumuri. ”Este întunecat, bogat și opac”

Top 11 parfumuri care includ cel mai scump lemn din lume

Nici unul dintre marii parfumieri ai acestei lumi nu și-au permis să ocolească Agar-ul sau Oud-ul, indiferent sub ce nume este cunoscut. Acesta este și motivul pentru care cererea este imensă și oferta nu reușește să satisfacă foamea pentru uleiul esențial de oud. Mă bucur că nu este cazul pentru ca România să fie supusă unei asemenea presiuni, și se pare că Europa în sine este locația care atrage cel mai puternic minunile lumii, le prețuiește și le conferă valoare. Perlele provin din alte părți ale lumii, sunt rezultatul unui proces similar celui în care copacul de agar se protejează de o infecție, și și-au găsit splendoarea și valoarea tot în Lumea Veche.

Întreg articolul se dorește ca fiind o lecție din care trebuie să tragem învățăminte, să prețuim și să păstrăm frumusețile acestei planete, fără a le exploata până la epuizare.

Ani de zile am folosit un parfum YSL – modelul Opium, apărut pe piața în anul nașterii mele. Acum mi-am descoperit o nouă intrigă, pe care am să o edific curând, in septembrie, la Paris. Nu știu cum miros aceste parfumuri, și vreau neapărat să cunosc și această parte a lemnului.

Cu drag, de parfum de lemn.

P.S. La aniversarea zilei mele de naștere l-am primit – varianta Tom Ford

Tom Ford - Tobacco Oud - din lemn de agar
cel mai scump lemn din lume
17 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.