Pe un site dintre cele cărora Trump vrea să le pună taxe vamale mari am găsit, în google.ro această freză pentru inele din lemn și după prima reacție de blocaj, a urmat curiozitatea. Apoi dezamăgirea, apoi mâhnirea.
Dacă citești aici articole de ceva vreme știi că am scris pe acest subiect:
- Inele de lemn prelucrate cu drag de Marius Simion
- Vena Amoris – toate drumurile duc la Roma
- Verigheta – alege un inel din lemn pentru ziua cea mare!
- Cadouri de Sf. Valentin – Inele de lemn
- Designer român – creez inele din lemn – Cătălin Spinache
Așadar am peste 10 ani vechime asupra acestui subiect, și discuții lungi cu oameni care fabrică astfel de piese unicate, handcrafted. Dețin inele din lemn, făcute manual, pe care le apreciez alături de consoarta mea din tot sufletul. Sunt 90 % convins că sunt realizate manual, cei 10% de îndoială au apărut recent, când am văzut aceste imagini.
Freza pentru inele



Așa că momentul în care am găsit aceste unelte, utilaje nu e corect, am fost sincer dezamăgit.
De acum e simplu, cred că sunt eu cel care a aflat asta târziu, însă nu mai este un meșteșug aparte. Oamenii de mai sus, Cătălin Spinache în mod cert le-a făcut manual, din furnire nobile. O freză pentru inele are nevoie de partea de angrenare electrică, așa că o mașină de găurit cu coloană este tot ce ai nevoie ca să fii artizan. Dacă partea de șlefuire se poate face cu o mașină cu bandă, atunci doar priceperea de a edita video, de a te prezenta, de a fi prezent în social media mai contează.
Ca să fentezi oameni poți scrijeli și șlefui cu mâna partea care trebuie filmată, apoi faci într-o zi stocul pe un an de zile și aștepți la cotitură la ETSY sau Vinted să apară clientul. Cu o freză pentru inele, cu 4-5 mărimi și câteva resturi de lemn ești deja artizan.

Sper că se înțelege că sunt sarcastic, nu e deloc direcția care mi-o doresc pentru prelucrarea lemnului, deși ….
Deși produsul finit e oarecum la fel, prețul mai scăzut, piața cere, nimeni nu mai moare după brand, prea puțini mai pun preț că ceea ce poartă sau cumpără este man made sau machine made.
Cam ca și AI prin viețile noastre. Începem să facem confuzie între produsele umane sau cele livrate de AI, de la imagini, la text, la video.
Poți cere bani cu vocea unei celebrități și să reușești să convingi donatori înstăriți să te îmbogățească. Skill-urile se pot dezvolta până înaintea susținerii BAC-ului, ceea ce este îngrijorător.
Spun asta cu amărăciune și încerc să stau cu capul sus, când vorbesc despre produsele fabricate de noi la Baia Mare. Am scris cu curaj articole despre calitate si garanție, asumându-mi partea aceasta în cele 3 jumătăți de deceniu de când livrăm mobila din stejar și pe piața din România.
Mesele fabricate de noi au partea de prelucrare 50/50 cu utilaje și manual. Prelucrarea primară, încleierea și planarea sunt obligatoriu faze de trecut prin mașini. Apoi ajung la secția de manual unde se definitivează asamblarea tuturor reperelor, prelucrarea muchiilor, montajul ranforsărilor și a fixărilor, șlefuire și pregătirea pentru finisaj.
Cred că masa Provence este tot la versiunea 1.0, la care am fabricat-o acum 25 de ani.
NU va suferi upgrade, vorba englezului. Dacă nu-i stricat, nu-l repara.

Post Script: NU va temeți nu ne fură AI job-urile, nici bijuterii din lemn făcute cu freza pentru inele nu vor mânca pâinea artizanilor. Dovada mai jos, zice AI, dacă nu am reușit ce voiai măcar te-am binedispus. Serios, mă gândesc că banii de abonament i-am plătit, dacă salariatul (AI) nu face ce îi cer, dar e obraznic, merge și în viața reală, să îi zici așa șefului?





