Frezarea canalului pentru tocătorul din lemn

tocator din lemn

Partea de producerea a tocătoarelor din lemn a devenit periodic o treaba care ne este solicitată și pentru care e nevoie de răbdare din partea solicitanților. Ultima cerere satisfăcută data din decembrie, dar am ajuns doar acum o săptămână să o pot livra. Concomitent am mai produs 4 bucăți, dintre care una a rămas acasă, pentru că Adriana s-a exprimat ceva de genul : Bine că noi nu avem una, dar ai produs cel puțin 30 pentru alții.

Nu e ușor să împaci toate cererile, dar trecând peste detaliu personal, am ajuns să ne specializăm puțin și am apelat la o freză de mână Makita pentru frezarea canalului colector pentru lichide. Partea cu frezarea este veche decând coada la cireașă, doar că noi, ca producători de mobilă, nu am aprofundat întreg procedeul până acum. După rezistență și aspect lucrat îngrijit, am adăugat și partea asta cu frezarea pentru o utilitate crescută în utilizare. La carne se dovedește minunată, eu am apreciat-o personal și la tocarea vinetelor coapte, pentru salata cu maioneză.

tocator din lemn

Aveam o bucată din seria celor rotunde pregătită să devină parte din dotarea bucătăriei, dar a plecat la mama, alta a ajuns la un client căruia i s-a întârziat livrarea puțin cam mult, ca un fel de compensație. Acum am păstrat una dreptunghiulară, deja a intrat în lucru și prin urmare nu va mai ajunge să plece pentru că se vede că nu mai e nouă.

Pentru prima dată am frezat la 3 piese pe margine un canal de colectare a lichidelor și la alte două degajări pentru manevrare mai ușoară. O dimensiune de 44×33 cm implică o greutate de aproximativ 5 kg, ceea ce face ca tocătorul să nu fie prea ușor de apucat și ridicat. Am în plan să produc pe stoc vreo 20 de bucăți pentru a preîntâmpina cererile care s-au dovedit în timp că nu contenesc să apară.

freza de mana Makita
Makita RP1800X

Am folosit o freză de mână Makita, model RP1800X, cu cap conic. Nu pot preciza dimensiunea conului, am ales-o la ochi, din cele câteva disponibile. Cred că frezarea este ok, mie mi se pare suficient de adânc și de lat canalul, iar reacțiile proprietarului au fost de apreciere.

Rezultatul arată așa :

tocator din lemn

tocator din lemn

tocator din lemn

Citește și Freză de banc – soluții diferite și alternative

Am în plan fabricarea unor tocătoare din esențe de lemn combinate, lemnul de prun mi se pare următorul candidat perfect să fie asociat cu fagul. Lemnul de prun este roșiatic, ar ieși un contrast minunat.

Am mai scris pe aceasta tema –Fund de lemn, tocător, cum vreți să-i ziceți …

Cu drag, de meștereală.

tocator din lemn
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.