Trebuie să fii american ca să denumești chinul despachetării într-un fel, însă constatăm toți că la o despachetare de produse sosite prin curier rezultă multe deșeuri, iar uneori e dificil de desfăcut cutii, blistere sau protecții de pe diverse produse. Mulajele de plastic de pe produsele mici, când ai un obiect de câțiva centimetri cu o foaie colorata mai mare ca palma prinse între 2 foi de plastic mi se par cele care chiar sunt exagerate.

Teoretic wrap rage și frustration free packaging sunt termeni pomeniți de Amazon. Producătorii exagereaza cu împachetatul, iar consumatorii se bucură când n-au multe resturi de aruncat la gunoi după ce-și văd produsul comandat direct în mână. Deci prima expresie e rea, a doua este bună. Am urmărit 3 filmulețe despre acest concept vechi de peste 10 ani și numărul de vizualizări la o soluție de despachetare mai prietenoasă propusă de Amazon, cu mediul, ne arată că gura spune, dar capul nu face. E 2021 si azi aflu că poți alege să primești produsele minim ambalate, iar cutia e reciclabilă.
Admitem toți că la despachetare rezultă deșeuri, este prea evident. Orice cumpărăm aduce ambalaj și de multe ori e inutil sau supra-învelit. Scrie peste tot că coaja fructelor nu e pentru consum, dar ambalam bananele în pungi, deși nu mâncăm coaja. Mobila din lemn masiv expediată de noi are un raport de produs/ambalaj din carton redus de circa 3% din greutate. Doar protecțiile de PE expandată sunt neprietenoase cu mediul, dar sunt bucăți mari, ușor sortabile la rampa de gunoi. Curierul mi-a cerut supra-ambalare, chiar schelet din lemn peste carton, ca la sticlă, cu manevrare paletizată, dar am renunțat la curier și transport cu case de expediții, ambalând cât mai ”subțire”.
Trebuie să ne schimbăm noi, ca opțiune de achiziție și să transmitem pieței că preferăm să nu mai fim frustrați combătând furia cu care ei insistă să supra-ambaleze totul.
Dar nu va fi așa … lanțurile de aprovizionare sunt tot mai lungi, producătorul e departe de clientul final și e nevoit să protejeze marfa, ca să suporte transport maritim, aerian, terestru și manipulare. Așa că … facem vorbire, nu cred că se va schimba ceva semnificativ. E de apreciat intenția FFP de la Amazon, am să aleg când comand produse cu despachetare simplă și ambalaje reciclabile, dar știu sigur că floarea asta n-aduce primăvara.
Asta e … poate White Glove Delivery ar fi o altă parte din soluție, mai ales pentru mobila. Vine mașina, descarcă mobila, o poziționează montată în casa clientului, strâng ambalajele, dispar și rămâne doar produsul. Însă costă … costă mult … cine plătește? Nimeni, în România, până la urmă mediul ca mediul, dar azi deschidem portmoneul.
Am scris demult despre asta – Livrare cu manusi – Conceptul de White Glove Delivery