Ghilda – asociere de meșteșugari sau negustori pe domenii

ghilda

Termenul de ghilda definește conform dexonline o asociere din vremea Evului Mediu provenită din apusul Europei, pe meserii sau preocupari negustorești. Celor care au răsfoit cărți adevărate, din hârtie, cu coperți și caractere tipărite, numele de Ghilda, fără alt termen asociat le este familiar din Saga Dune, scrisă de Frank Herbert. Acolo Ghilda reprezenta breasla navigatorilor interstelari, dependenți de mirodenie, pentru a avea puterea preștiinței în viitorul apropiat și care putea cârmui navele care călătoreau în spațiu.

ghilda

Sunt un fan al genului SF, din prisma componetei sociale, umane, legate de imaginația dezvoltării omenirii. Asimov rămâne preferatul meu cu Seria Fundațiilor, și poate că ar trebui considerat de actualitate în ceea ce privește dezvoltarea roboților.

Revenind pe Pământ, azi, când Terminatorul s-a dovedit desuet și și-a amânat apariția anunțată, mă preocupă mai mult cotidianul legat de ghilda și de lemn. Asocierile agricole sunt încă, sortite eșecului datorită preconceptului greșit care încă stă sub semnul CAP-urilor comuniste. Ideea era minunată, iar re-implementarea lor sub forma unor SA-uri ar fi un miracol.

Ghilda

ghilda englezeasca a mesterilorBreasla tâmplarilor e un deziderat personal, la care visez și care mi-aș dori să se întâmple, însă nu am idee cum aș putea pune osul la pornirea acestui demers. Am încercat să constitui în jurul blogului/revistei online www.stejarmasiv.ro o Comunitate, orientată pe o hartă, cu portofolii și date de contact. S-a dovedit că nu captează audiența corectă și am avut parte doar de farsori care cautau reclama gratuită și publicarea unor anunțuri de mică publicitate. E un capitol încheiat și pus la sertar.

Căutând inspirație în domeniul căsuțelor de lemn, pentru a o aplica la demersul meu cu livada, despre care am mai scris, am găsit în spațiul englezesc online o formă de organizare online care reunește meșteri din mai multe domenii, pentru a unifica spațiul de întâlnire a cererii și ofertei. Deținerea siglei de membru este o onoare, aduce beneficii reale și imediate, dar și obligații.

M-am săturat de entitățile auto-declarate ale asociațiilor sau ONG-urilor care cică reprezintă la niveluri publice, politice sau de minister diverse segmente economice, coagulate pe domenii. Mi se pare că efectiv pentru membri lor totul se reduce la plata cotizațiilor și a informărilor textuale despre (ne)reușitele care privesc îmbunătățirile de cadru legislativ ori solicitările membrilor. Ceea ce au englezii pe site-ul lor, și bănuiesc că nu este singurul demers de acest tip, plus că am convingerea că în țările Europei de Vest se mai găsesc asfel de organisme, pe diverse domenii.

Beneficiile enumerate de englezi mi se par decente, palpabile și reale, membrii beneficiază de :

 • sigla apartenenței la Ghilda, publicata și promovată intens de asociație
 • înscrierea într-un director accesabil online, segmentat pe domenii de activitate
 • promovare locala și regională
 • accesul la promoții și oferte limitate din partea furnizorilor de materii prime și echipamente/utilaje
 • informații juridice, consultanță și expertiză pe domeniile tehnice sau pe segmentul de marketing, vânzări/clienți
 • sprijin financiar, sustinere la negocieri bancare, oportunitati de inchiriere echipamente

Se emit certificate, sunt mai multe grade și nivele pe care membri le pot accesa, per total, eu cred că pare ceva real în folosul celor care subscriu. Apartenența la un astfel de organism, înființat, condus și coordonat de cei care chiar înțeleg nevoile membrilor îți oferă cel puțin sentimentul cald al haitei, și o voce susținută de o portavoce construită din suma tuturor membrilor. Am fost și eu mambrul unei asociații profesionale, într-un alt domeniu, decât al meșterilor, acum mulți ani. Ce nu dădeam pe grâu, plăteam pe tărâțe.

Noi când o să putem prezenta așa ceva, certificate și sigle de ghilda?

certificate si sigle de ghilda

Vreau opinii, păreri, idei de start, ceva?

Toate materialele de aici au referințe și provin de pe acest site din UK – http://www.guildmc.com/

Meserii practicate de membri acestei ghilde englezești …

Aștept comentariile voastre, nu vă temeți să le exprimați. Poate doar eu cred că ar fi un demers benefic, poate mai sunt mulți care vor și nu știu cum.

Doar nu mai bombăniți în barbă și evitați să faceți ceva. Vă ascult ! Acest articol este compus în baza faptului că primesc săptămânal cel puțin 10 cereri de diverse lucrări pe care le declin și care nu se găsesc în sfera produselor din portofoliul publicat pe www.mobelamadeus.ro. Noi facem doar mese, scaune, fotolii și corpuri, însă lemnul are o gamă de produse atât de vastă încât cererile sunt atât de diverse, încât ne depășesc. Am recomandat, GRATUIT, meșterii cu care am luat legătura, însă tot nu am soluții pentru toate solicitările. Mi se pare o irosire să le refuz, aș vrea să le pot redirecționa. Refuz însă să garantez pentru cei pe care nu-i cunosc și să îmi asum, sub sigla StejarMasiv.ro să garantez calitatea sau serviciile tuturor. De aceea cred eu că o ghildă, chiar dacă numele nu e cel mai bun, este necesară !

ghilda
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

18 comentarii Adaugă comentariu

 1. Mi se pare foarte interesanta ideea si cred ca ar fi de folos pentru noi cei cu ateliere mici.Mi-ar să fac parte din această breasla.

  • pare ca se strange incet, incet un numar de oameni, sper ca iarna sa fie un timp bun de sfat si chibzuiala si sa demaram apoi.

  • #3 Comentariu nou

   Calin, eu zic ca deja ai inceput creerea unei „Breasla tâmplarilor” -suna mai frumos decit Guild….
   Eu zic ca o Breasla a tamplarilor ar fi bine sa inceapa cu un website in care fiecare tamplar sa isi expuna lucrarile si daca se poate sa aiba feed-back- aprecierea clientilor, poate ca profesorii de la o scoala profesionala sa formeze un grup de acreditare…..doar citeva idei.

   Mi-ar placea sa existe o astfel de organizatie; interesul meu major e sa gasesc pe cineva sa recreeze mobila de bucatarie a bunicii, de departe cea mai buna si mai frumoasa mobila pe care am intilnit-o. Cit de veche, usile dulapurilor se inchideau bine 🙂 si masa avea sertar de tacimuri.

   Si eu sunt membra a unei asociatii profesionale (de alta natura insa) dar cererile de participare sunt: urmarea uniu curs post liceal in domeniu, 3 ani experienta in munca, o subscriptie financiara care sa asigure publicarea articolelor de specialitate, examinarea de catre un panou de specialitate daca doresti sa sustii un examen de acreditare, si plata website-ului. In plus Professional Indemnity Insurance- ceeea ce cred ca s-ar traduce prin o asigurare in caz ca faci greseli majore.

   • Am incercat eu crearea unei Comunitati unde sa se poata prezenta tamplarii individuali, cei care ar putea compune o astfel de Breasla. Din pacate a ajuns doar un loc de publicitate gratuita si spam pentru entitati online care nu aveau legatura cu lemnul. Abia pot nota 2-3 persoane cu care a meritat sa ajung in contact prin acest demers. Un website inseamna munca multa si doar cu premisele unei astfel de dorinti nu se poate incepe munca. Tamplarii ar vrea, insa ar adera doar la o organizatie gata formata, stabila, care sa le aduca beneficii, cu costuri reduse sau 0. Putini sunt dispusi sa achite o taxa cu un cuantul care sa insemne ceva.
    Din Pacate e plina Romania de tot felul de organizatii, mai lucrative sau nu. Realitatea reprezentarii ei pentru membrii care ii subscriu este o dilema foarte greu de stabilit. Doar domeniul agricol sa-l analizam.

 2. Caline, ideea bineînteles ca e foarte buna si mareata. Nici nu-mi imaginam ca nu exista asa ceva în Romania. Dar daca nu exista, trebuie inventat.
  Raspund cu ocazia asta si lui Boghici Constantin: membrul oricarei ghilde este un individ (unul singur), nu o asociatie, nu un atelier sau o multinationala. Devii membru fiindca ai urmat cursuri, ai dat examen si le-ai reusit TU. Poti sa lucrezi la un patron, dar asta nu înseamna ca societatea patronului devine membra a ghildei (poate doar sa se laude ca în echipa lui are un mester membru a unei ghilde – si atat).
  Cunosc destul de bine „les compagnons” francezi, am ocazia sa lucrez cu ei destul de des (de fapt, ei lucreaza pentru mine). Ca sa fi membru compagnon, ai de facut 7 (sapte) ani de studiu teoretic si practic în sarpante si scari, de la desen si conceptie pâna la realizare. Iti dai seama ca nu oricine devine „maître charpentier compagnon”. In plus, este vorba si despre un stil de viata (destul de ascet) pe timpul celor 7 ani. Un „maître charpentier” nu e tâmplar, poate nici nu stie sa faca o mobila, sunt doua meserii diferite care utilizeaza acceasi materie prima, lemnul.
  Da, ai dreptate, ghildele exista din evul mediu, toate catedralele din occident sunt facute exclusiv de membri ai unor ghilde (lemn si piatra). Deci au o istorie de sute de ani si, implicit, o recunoastere în întreaga lume, nu doar în satul lor.
  Cred ca s-ar putea concepe o asemenea ghilda si în Romania. Aceeasi e imposibil, doar ceva asemanator.
  In primul rând, trebuie format nucleul de mesteri (foarte) competenti, scrisa o „charte” (o biblie – desi nu e cel mai potrivit termen), definite conditiile de a deveni membru (examene – în primul rând) si de pierdere a acestui statut (prin non respectarea chartei). Charta nu trebuie sa fie axata doar pe meserie ci si pe un set de valori umane.
  Cine decide ca acesti mesteri fondatori sunt foarte competenti? Cred ca se poate, e nevoie de timp, foarte mult timp, energie, idei.

 3. #8 Comentariu nou

  Salutare!
  E cel putin interesanta ideea, iar un cadru echilibrat de punere in practica ar aduce beneficii fara indoiala membrilor. Cand zic „cadru echilibrat” ma refer sa nu se ajunga sa se ceara 7 ani de lucru in domeniu, ci sa fie ceva de bun simt, unanim acceptat, nu ceva superelitist pe care te duci la forma de arta…
  Sunt mai multe lucruri pe care trebuie (dupa mine) sa fie luate in considerare atunci cand se discuta despre „ghilda”, dintre care cele mai importante ar fi forma juridica si formele juridice acceptate ca putand fi membre ale ghildei. Vorbim de acel „start bun” care sa evite eventualele probleme ulterioare, si ma gandesc scurt la cateva intrebari:
  – care sunt si cum sunt variantele, pentru a-mi putea pastra locul in ghilda? daca-mi fac srl, pot pune sigla?
  – cum se verifica folosirea siglei de catre membri? dar cand se face abuziv de catre altii?
  – care sunt metodele legale de combatere a abuzului? ar fi ele eficiente, sau ne blocam in procese cu firme in insolventa?
  Sunt intrebari pe care probabil un jurist pe drept comercial ar trebui sa poata raspunde si sfatui.
  Ca si forme de asociere ma gandesc la „asociatie” (ONG) si „patronat” (insa aici ar trebui minim 15 membri cu personalitate juridica) – poate mai sunt si altele dar personal nu le cunosc… Iar pentru inceput in principiu iti trebuie un avocat, un contabil, un manager care sa organizeze activitatea ghildei, plus membri deschisi la minte…
  Cam asta ma gandesc eu asa, „din scurt” 🙂
  Spor!

  • Salut Silviu,

   Punctele ridicate de tine sunt cel mai departe dezbatute pana acum si nici eu nici cei care au subscris pana acum nu s-au raportat la aceste probleme inca. Intentionam sa ne strangem intr-o tabara de corturi, la Baia Sprie, langa Baia Mare, anul viitor, cel putin ca idee premergatoare.
   Acolo, fara a presupune ca putem organiza ceva pe viitor sa vorbim, sa vedem ce ne leaga si ce se poate face inainte de a considera forme legale de reprezentare.
   Baza acestei idei este faptul ca sunt tot mai mulți pasionați de tamplarie, oameni cu dedicatie mai multa decat cu studii sau referinte.
   Cunosc cam 10 persoane foarte atasate de meserie care fac lucruri minunate deja iar eu sunt promotorul lor gratuit, prin revista https://www.stejarmasiv.ro. Grupul creste si din solicitarile primite online redirectionez catre ei lucrarile pe care eu cred ca le pot executa. Pana acum merge fara incidente, fara ranchiuna sau competitie.
   Ar fi minunat daca am avea cumva sansa sa reprezentam o forma mai inchegata si sa putem oferi solutii reale, la preturi decente, catre solicitari individuale provenite din online sau conexe.
   Stiu ca problema asociatiilor care au conducere si functii la un moment dat se disociaza de membri si ajunge o formatiune birocratica, ceea ce este exclus sa imi doresc s[ fac sau sa promovez.
   Asta ma astept sa discutam la acea tabara. Imi permit sa o gazduiesc, ca locatie, insa fiecare va veni si va participa doar pe cont propriu. Oamenii sunt tamplari sau se ocupa de lemn din mai multe perspective. Vreau sa sper ca e posibila alcatuirea unei comunitati mai mult decat a unei structuri. Observatiile tale sunt foarte pertinente, au o baza care e probabila a fi necesara, insa e de vazut cum si ce este realizabil. M-as bucura sa participi, chiar daca te vei alege doar cu numere de telefon, un foc de tabara, si vizitarea Maramuresului. Eu nu am asteptari, ci doar urmez cursul firesc al unor fapte premergatoare. Multumesc pentru ca esti in asentimentul nostru, fiecare parere si aport conteaza acum inainte de a face ceva.

   • #10 Comentariu nou

    Salut Calin
    Mi-e teama ca daca nu actionati acum, ideea poate fi preluata si pusa in practica de altii cu mai putin suflet. Activez in sectorul ONG de multi ani si m-am lovit de lucrul asta de atatea ori de nu mai tin minte cat de multe. La fel cum m-am lovit de faptul ca la orice organizare mai mare de 10 persoane si „cu planuri” a fost nevoie de personalitate juridica (fie pentru aprobari evenimente, fie pentru a putea face un contract cu un sponsor, etc). Mai devreme sau mai tarziu lucrul asta e inevitabil. Apoi daca nu e organizata treaba (structura clara, sarcini clare) vor apare fel si fel de „chestiuni”, unii vor munci mai mult pentru partea de ghilda (fie ca e site, oameni noi, hartii, documente, etc, cer timp si implicare) versus atelierul propriu sau viata personala… La inceput asa am spus si eu, „ce-mi trebuie organizare, functii”, apoi cand vezi ca toate „se sparg” in capul tau, iar oamenii desi bine intentionati merg pe principiul „sa se faca!”, incepi sa vezi altfel lucrurile… si ar fi pacat ca ideea ghildei (de altfel foarte buna) sa se blocheze/dilueze.
    Personal, as face pasii astfel:
    – intalnirea cu oamenii – strans (in scris) cam ce vor, ce asteptari au ei de la ghilda
    – stabilita forma juridica dupa discutia cu un jurist/avocat
    – fondarea, stabilirea statutului organizatiei (fara prea multe detalii, dar cu mentiune gen „detaliile se stabilesc prin R.O.F.”
    – stabilirea/angajarea „managementului”
    Apoi se pot stabili toate celelalte detalii despre ce/ cum, in sedinte/adunari.
    Daca pot, va ajut, in limita timpului disponibil, cat despre invitatia la Baia Sprie, iti multumesc, sper sa o pot onora.
    Cele bune!

    • Salut Silviu,
     Cred ca exista suficient de multi initiatori de idei de asociatii si patronate, cu titlu de reprezentanti ai unei bresle. Oricine vrea poate sa mai infiinteze una, indiferent daca ii va spune Ghilda sau oricum va vrea, o va face. Noi, mesterii, impatimitii de lemn, chiar si eu, vom fi aici. Chiar daca ne asociem sau nu, facem ce facem de mult si vom continua pe drumul nostru. Daca ne vom strange sub o sigla sau nu, mai devreme sau mai tarziu … va fi parcursul firesc. Am traversat ani de scriere pe aceasta nisa, am oferit sprijin benevol, am primit multe benevol in schimb si ma bucur sa-ti spun ca se formeaza o noua patura de oameni antreprenori-mestesugari, scarbiti de viata pe bani multi si cu program de munca infernal pentru a castiga si mai mult.
     Ceea ce ii caracterizeaza pe acesti oameni este spiritul liber, multumirea de sine si auto-suficienta. Asta cred ca e baza ideii de a forma o ghilda. Chiar daca cineva o face inaintea noastra, va fi doar o entitate, nu o suma de oameni.
     Eu nu concurez cu nimeni pentru locul meu in aceasta nisa, locul meu l-am creat si-l mentin existand si facand mai departe ceea ce fac.
     Primul ONG l-am infiintat in 1999, deci nu-s strain de idee, si am obtinut chiar sprijinul Ministrului Educatiei de la acea vrem, d-l Marga. Ideea a murit pentru ca actualul primar al Timisoarei a cerut si el o parte din ceea ce urma sa primim ca donatii. Ideea a ramas in capul ministrului si a pus-o in practica la Cj dupa ce a redevenit Rectorul UBB. Asta-i viata … stiu si ai dreptate in ceea ce recomanzi, insa nu vreau sa joc jocul nimanui.
     Cel mai important lucru e sa ne vedem prin vara, in tihna si fara asteptari, cu gandul de a ne bucura de intalnire.

     • #12 Comentariu nou

      Salut Calin!
      E bine ce zici, si le zici bine, lucrul important de avut in vedere atunci cand faci o astfel de asociere (asa cum o vezi tu), e ca o faci „pentru ceilalti”. Astfel ca odata ideea fiind „aruncata pe net” fie ca vrei sau nu creezi asteptari, si ca inclusiv faptul ca nu concretizezi ideea si ca ramane asa are un impact psihic asupra lor (pozitiv sau nu)… 🙂
      Astfel ca eu unul prefer sa fac, chiar daca nu iese cum trebuie, chiar daca da „chix”, decat sa stau apoi sa ma gandesc „oare ar fi iesit” sau sa sparg abrupt valul de entuziasm/sprijin care se naste odata cu aparitia ideii respective in spatiul public.
      Voie buna si mana sigura!

 4. #13 Comentariu nou

  Salut Calin,

  Ma bucur tare mult sa vad ca sunt oameni interesati de o forma de asociere. De ceva timp ma gandesc si eu la a aduna cat mai multi pasionati de lemn sub o forma sau alta. Sincer inclinam mai mult spre o forma de organizare de genul asociatie profesionala, dar am vazut ca din punct de vedere juridic s-ar putea constitui si o asociere sub forma de bresla. Parerea mea e ca trebuie avut in vedere si formele de asociere deja prezente si cu traditie, precum UCECOM, dar si cele mai noi – Rețeaua Națională a Meșteșugarilor Rurali de exemplu. In fine, sunt multe lucruri de discutat si cel mai bine ar fi sa se intample la o intalnire la care pot participa cei interesati. Iar eu sunt unul dintre ei, asa ca daca se anunta de o intalnire – pune-ma pe lista si spune-mi cu ce pot ajuta.

  Spor in toate si sa ne auzim sanatosi!

 5. #14 Comentariu nou
  • #15 Comentariu nou

   Ii stiu si clipul in care John Newmann isi face casa de la stadiul de copac pe picior este unul dintre preferatele mele. Ca altii au reusit stim toti, la noi se poate? Cine se incumeta si se inhama?

 6. #16 Comentariu nou

  Din cititul comentariilor inteleg ca nu s-a finalizat infiintarea ghildei. Ma intereseaza foarte tare acest demers, nu in scopul „vinzarilor”, ci in scopul ducerii mai departe a spiritului lucrului manual in timplarie.

  Astept cu interes informatii privitoare la starea lucrurilor.
  Sa auzim de bine!

 7. #17 Comentariu nou

  Buna ziua domnule Calin
  M-am intors din UK. in vara lui 2017,pentru a impementa un proiect pentru care am obtinut finantare start-up nation,in domeniul artizanat,mic mobilier din lemn.Sant pasionat de a face obiecte din lemn segmentet ca boluri,platouri servire,casete bijuterii din lemn segmentet de esenta tare.Va scriu acest e-mail in speranta ca ma ve-ti putea ajuta intr-un fel in a promova produsele noastre;sant dejamagit am vandut putin mai ales la targuri de handmade dar sant constient ca nu am bani sa investesc in promovare de acolo si nivelul vanzarilor.Va multumesc anticipat.

  • #18 Comentariu nou

   Un alt tip de comunitate „woodweb.ro”

   Citez din motto-ul lor:
   „Îţi place să lucrezi în lemn?
   Postează-ţi lucrările! Arată şi altora cum lucrezi.
   Acceptă provocarea de a fi cel mai bun. Oferă cele mai bune soluţii şi fă-te cunoscut!”

   Spor în toate!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.