Dotarea unui atelier de tamplarie cu masini utilaje second hand

Scule SH

Dotarea unui atelier de tamplarie este ca frumusețea, stă în ochii privitorului, în mintea meșterului sau în oferta importatorului de scule. Depinde de unde te uiți, perspectiva va fi diferită.

Au trecut ani de zile de la publicarea articolului Dotare minimă pentru un atelier hobby și sunt uimit și încântat de reacția pozitiva din partea oamenilor interesați să-și deschidă un atelier de tamplarie. De regulă emailurile primite din partea celor care doresc să înceapă un astfel de demers sunt axate pe solicitarea unor sfaturi pentru primele achiziții de utilaje sau mașini second hand versus utilaje noi.

Citește articolul din 2019 – Utilaje uzate din Europa – părerea mea

Am răspuns tuturor, însă cred că pentru cei complet nefamiliarizați cu prelucrarea lemnului, textul răspunsului meu a fost dezarmant. Oamenii așteaptă să primească o indicație clară pentru o sculă, ieftină, care odată cumpărată, face tâmplarie aproape singură. Cel mai drag meșter mie, despre care am mai scris aici, este un maghiar care lucrează aproape fără mașini, iar utilajele pe care le folosește sunt puține și în mare parte cosntruite chiar de el. Am văzut circular cu abrict făcut din piese adaptate, prelucrate pentru a se potrivi și îmbina una cu cealată. Mecanismul de cuplare și transmisie a forței motorului e făcut cu curele și mecanic poate fi decuplat când se blochează. Pentru prietenul meu funcționează ireproșabil, iar costul a fost derizoriu, însă a implicat muncă foarte multă și pricepere.

dotarea unui atelier de tamplarie
scule second hand pentru dotarea unui atelier de tamplarie

Nu recomand genul acesta de abordare pentru dotarea unui atelier de tamplărie, cel mai bine este de început ușor, cu ucenicia. Dorința de a prelucra lemnul este oarecum firească și naturală. Începuturile în meserie sunt recomandabil de a fi făcute sub îndrumarea unui meșter cu experiență, într-un atelier funcțional, unde se pot urmări toți pașii intermediari și se pot deprinde tehnicile de lucru efective. Nu credeți că tot ce se vede pe Youtube este la fel cu punerea în practică. Dacă nu ați participat direct vreodată la prelucrarea primară a unei scânduri, până ajunge la forma care pare a fi tâmplărie, adică 4 suprafețe plane, 2 câte 2 paralele, fără defecte de material, atunci nu vă hazardați să cumpărați scândură și utilaje după ureche.

Primesc de 2 ani emailuri din partea unei firme care comercializeaza utilaje second hand și de aceea după o discuție telefonică am căpătat încredere să public datele acestei companii și conținutul emailurilor pentru a fi utilizate de cei care știu despre ce e vorba. Sunt utilaje second hand, dezafectate din fabrici din Germania. Poate nu e complet corect, însă tind să am o mai mare încredere în utilaje cu o oarecare vechime, care au fost fabricate în alte vremuri. Atunci nu au fost implementați atât de mulți senzori iar mecanica inclusă în generații de scule de acum 15-20 de ani este mult mai fiabilă decât electronica contemporană. Nu denigrez utilajele noi, cei care le cumpără fac cu siguranță o achiziție bună, însă pornirea și disponibilitatea fondurilor pentru dotarea unui atelier de tamplarie mic sunt foarte precare.

Am văzut scule vechi foarte bine întreținute, ușor de utilizat, pe care nu le-aș schimba cu una nouă, nici pe gratis. Mentenanța într-un atelier, unde utilizarea nu este aât de ridicată ca și într-o fabrică este o parte care nu trebuie să consume nervii meșterului. Cred că pentru un dotarea unui atelier de tamplarie artizanal, scule noi ca un CNC Router legat de calculator sunt foarte potrivite pentru cei care sunt antemergători în această nouă direcție, iar sculele vechi pentru cei care sunt adepții fazelor manuale și au nevoie doar de operațiuni simple.

Contact direct – SC Promob Trading Co. srl – Bucuresti – Adm.Stefan Schnebli – Mobil: 0744 655 144

Istoricul emailurilor și imaginile pentru a vă orienta referitor la gama de utilaje pe care le comercializează. Nu considerați disponibile aceste utilaje, sunt preluate din emailuri foarte vechi, imi doresc să vă faceți doar idee despre ce e vorba. D-l Schnebli face parte din generația celor care cunosc industria și dinainte și de după 89, iar recomandarea domniei sale este ca orice solicitare să fie orientată spre nevoia concretă a unui meșter. Cel mai bine este să solicitați oferte pentru utilajele de care aveți nevoie. În emailurile trimise rar sunt prezentate de doua ori pe an oportunități de moment, iar disponibilitatea lor este relativă, depinde de șansă.

Dotarea unui atelier de tamplarie

Cel mai recent sumar al emailului primit în 9 septembrie 2016 arată așa :
1. Masina de slefuit cu banda lata LEVIGALTECNICA 1100 mm cu 2 benzi – €  4750
 2. Exhaustare mobila ELEKTRA BECKUM SPA 1000 – € 150
 3. Masina de slefuit canturi FLOTT KSM 150 – € 750
 4. Masina de imbinat furnir KUPER FW1 Junior 900 – € 1250
 5. MUT 5 operatii SAMCO „Jolly U 260“ – € 1500
 6. Fer. circular de formatizat KITY GF 819/Serie 8 – € 1.900
 7. Masina de rindeluit 4 fetze MAHLER 450 mm – € 3.900
 8. Fer. circular cu masa mobila SCHEPPACH TS 4000 – € 1.250
 9. Masina de slefuit JOHANNSEN T 85 pneuma – € 1.250
10. Masina de frezat dinti ( tzincuri ) SCHEER – € 500
11. Masina de rinduluit – indreptat  SCM F 410 – € 3.000
12. Ferastrau panglica UTF 450 mm – € 700
13. Centru de prelucrare CNC SCHEER BFC 1000 ( echipare completa ) – € 3.000
14. Aparat de exhaustare BERNADO DC 250 CF – € 250
15. Ferastrau radial DEWALT DW 111 € 500
16. Tocator Weima VH 50, 2 discuri, 11 KW – € 2.000
Starea tehnica: utilajele au functionat pana in momentul opririi productiei. Deoarece oferta este libera .( primul venit – primul servit ), asteptam posibilele Dvs. comenzi/ cereri c.m.c.p.

Utilaje Second Hand Atelier de Tamplarie – Seria 1

Sumarul sculelor disponibile in data de 24 Mai 2016 – cu siguranță sunt vândute deja …
 1. Cazan pt. apa calda NOLTING 88 kW – €  700,-
 2. Freza cu lantz FESTO – €  250,-
 3. Combinata abricht & grosime BÄUERLE 610 mm, 2 cutite – € 2.250,-
 4. Banda transportoare de retur LIGMATECH tip ZHR 10 E – € 2.500,-
 5. Carucior tip raft pt. uscare piese lacuite –  € 150,-
 6. Masina de slefuit cu banda lunga SAMCO – € 1000,-
 7. Masina de introdus dibluri MORBIDELLI – € 750,-
 8. Regal tip raft pt. panouri cu rola de extindere – € 700,-
 9. Role transportoare pt. panouri – € 200,-
 10. Ferastrau circular vertical de formatizat HOLZ-HER tip 1215 – € 2.500,-
 11. Presa de rame HESS, pneumatica – € 700,-
 12. Regal depozitare panouri – € 650,-
 13. CNC pt. ferestre WEINIG Unicontrol 10/3 cu set de scule LEITZ IV 68 – € 3.500,-  
 14. Set menghine de mana pe 2 carucioare BESSEY – € 650,-
 15. Abricht SAMCO tip Formula 1 cu 4 cutite – € 2.250,-
 16. Masina de aplicat cant HOLZ-HER tip Accord 1405 – € 2.350,-  
 17. Masina de gaurit locas feronerie HETTICH tip Blue-Max-Mini – € 400,-
 18. Ferastrau panglica de tamplarie KÖLLE  tip B 63 – € 1.750,-
 19. Masina de frezat – copiere si profile ELU tip AS 70 – € 300,-  
 20. Masina de frezat SCHNEIDER cu masa mobila si dispozitiv de avans – € 1.750,-
  Starea tehnica: utilajele au functionat pana in momentul opririi productiei

Utilaje Second Hand Atelier de Tamplarie – Seria 2

Cred ca sunt suficiente aceste imagini, pentru cei avizați vor spune multe. Detaliile tehnice le aflați direct, depozitul este in București. În timp ce scriam acest articol am avut o nouă convorbire telefonică cu un alt cititor interesat despre dotarea unui atelier de tamplarie. Am fost cam acid cred și am cerut detalii. Ceea ce mă uimește pe mine este că ideea generalizată este că se dorește obținerea unui anume tip de produs finit, fără a fi conectat la furnizori de materiale, fără tehnici de prelucrare/uscare, fără idee de tot ”deranjamentul” necesar pentru a obține un produs final. Pornind de la o imagine, prea puțini înțeleg complexitatea detaliilor care converg pentru a ajunge acolo.
Nu este reclama directă acest articol, este doar o indicație care se bucură de încrederea mea către o sursă posibilă de utilaje. Totul depinde de cei interesați, poate e o alternativă la OLX.
Dacă ați achiziționat direct de la ei, scrieți-ne opinia, ar ajuta și pe ceilalți cititori.

O zi cu bine, în fapte și gând !

Catalog mobila lemn masiv mese scaune stejar
Catalog de mobila din stejar masiv – mese, scaune, corpuri fotolii din piele naturala
dotarea unui atelier de tamplarie
38 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  buna ziua,ma intereseaza un abrigt ,grosime, banzig,secondhand.pret.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.