Hitachi – un brand japonez multivalent

Hitachi PU 150F

Am aflat târziu despre Hitachi că este producătorul a incredibil de multe chestii din toate domeniile.

Pentru mine numele Hitachi este asociat cu un ceas mic, electronic, de noptieră, alb, pe care îl am de la 10 ani. Avea melodii pentru alarmă și la momentul ’87 era ca un smartphone pentru mine. M-a însoțit toată facultatea și acum este prin ceva cutie, nu m-a lăsat sufletul să-l arunc, chiar dacă este dezmembrat în urma căzăturilor suferite. Sper să îl repar într-o zi. Ulterior am cumpărat din nostalgie pentru acest nume, un rotopercutor, acum vreo 5 ani. E bun, își face treaba și are calități peste alte mărci mai titrate, în România.

Recent am văzut în magazine o încercare de rebranding combinat Hitachi – Hikoki – pe partea de scule electrice de mână. Cred că pentru percepția publică numele original înseamnă mai mult. Vorbim de o companie înființată acum 110 ani, alături de o mină, construind primul motor asincron din Japonia, o companie a cărui nume înseamnă ”Soare răsare”. 日立 sunt cele două caractere kanji care simbolizează aceste cuvinte și se citesc Hi-Tachi.

Interesul meu despre acest brand și legat de lemn a pornit de la urmatorul clip, văzut recent pe net.

Produsul realizat din elemente de lemn recuperate din paleți mă lasă rece, este șubred și cu durată de viață incertă, nejustificând timpul petrecut în prelucrare. Poate lor li se pare haios lemnul de conifere din paleți, o fi lemn exotic. Ceea ce mi-a atras atenția a fost utilajul combinat pe care lucrează. Foarte mic ca dimensiuni – abricht + grosime + circular. Mi se pare potrivit pentru lucrări de șantier de dulgherie.

Numele Hitachi apare chiar la început, când lucrează pe circular. Modelul pare a fi Hitachi PU 150 F – produs în anii 80 a secolului trecut. Nu se găsește în Europa, doar la licitațiile din Yahoo sau pe ceva site-uri din Vietnam l-am văzut. Ultima data s-a vândut cu 1718 dolari, ceea ce este apreciabil la vârsta lui, ca valoare în 2018.

Sunt un fan al sculelor vechi, construite robust, fără senzori și electronică de autoreglare care se depanează azi cu laptopul. Cred că 1000 de Euro aș da și eu pe o mașinărie din asta, cel mai mult apreciez că pentru tâmplărie mică este foarte compact. Are un singur motor, iar partea de grosime este separată de cea de abricht. Hitachi construiește multe chestii, de la medicină, AI, IT la construcții sau transporturi. Alegând utilaje second hand, dinainte de 2000, cred că primi pași în tâmplărie pot fi considerați un hobby pe care ți-l permiți.

Mulți solicită sfaturi pe net, pe Facebook îndeosebi, despre ce scule să-și cumpere. Dacă s-ar găsi, cu așa ceva le-aș recomanda să înceapă. Nu știu cum merge la 200 de V, bănuiesc că s-ar putea schimba motorul cu unul trifazat, pentru actualizarea la secolul XXI. Sunt curios câte mașini produse în ultimul deceniu vor arăta la fel de bine și peste 40 de ani.

Multifuncțional Hitachi

 Hitachi combined PU 150F
utilaje combinate de tâmplărie
 Hitachi PU 150F
Hitachi PU 150F
 Hitachi PU 150F
PU 150F
 Hitachi PU 150F

Hitachi –  dacă cineva din conducere citește că ți-am lăudat produsul, ai numărul meu la contact.

Citește și – Menghina cu dublu ax – banc de lucru pentru tâmplarie

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Hitachi - un brand japonez multivalent 18
Hitachi PU 150F
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.