Google îți oferă următoarele rezultate la căutarea termenilor ” Scară din stejar Timișoara ” – primele 5 rezultate din site-uri de anunțuri de mică publicitate, apoi o firmă din nișa treptelor, la care portofoliul este compus din pergole, măști de calorifer si jocuri de șah, plus 3-4 rezultate din magazine generaliste de bricolaj. Cu asta nu faci nimic în capitala Banatului, absolut irelevant pentru un om interesat de o lucrare de excepție, desenată de un designer, proiectată și executată perfect, montată impecabil la locul faptei, pe care să dai peste 10.000 de EURO.
Aici e nevoie de recomandări. Dippanels.ro face parte dintre firmele ce primesc recomandări fără rețineri din partea noastră și singura din segmentul scărilor interioare de lemn. Portofoliul Dippanels de lucrări are detalii despre bugetele alocate, ceea ce reprezintă un Fair Play rar în domeniu. Fiecare poate estima dacă lucrarea pe care și-o dorește se încadrează într-un model și află cât poate costa, ca zonă de preț aproximativă.
Produsele din gama Premium sunt dificil de găsit – dacă nu imposibil – la anunțuri de mică publicitate sau în magazinele de bricolaj. Premium Custom este o nișă în care se încadrează cu siguranță o scară din stejar. Nu cunosc cazuri reale de standardizare, pentru că oamenii nu construiesc case după șablon. Fiecare casă e diferită, fiecare finisaj interior aparte, totul trebuie făcut personalizat, la comandă.
Pentru că mulți pot face ochii mari când aud o sumă de 4 cifre în EURO pentru o scară din stejar trebuie neapărat să vă scriu un banc: O Dacie oprește la semafor lângă un Ferrari și șoferul Daciei face semne disperate să vorbească cu șoferul bolidului. Geamurile coboară și cel din Dacie întreabă: – Auzi, merge bine mașina? Că nu prea am văzut să-și cumpere lumea …
Așa e, dacă ar fi ieftine și s-ar cumpăra multe le-ați găsi pe rafturile oricărui magazin, la ofertă de una plătită și o scară din stejar bonus, gratis. Dar nu sunt și nici nu trebuie să fie. Industria hotelieră este cel mai bun exemplu de produse de top, hoteluri de 5 stele bagatelizate din cauza scăderii masive a tarifelor. Mai visează cineva să se cazeze la 5***** și nu a făcut-o deja de prea multe ori?
Alex Puchianu, omul, nu brandul de scări din lemn din Zărnești, Brașov mi-a trimis recent un set de imagini, cu cea mai recentă scară din stejar, construită de Dippanels la Timișoara, în Dumbrăvița mai exact.
Am cerut detalii, desigur, arată fabulos, incredibil de simplă, cu accent pe materialul selecționat și finisaj, mai mult decât pe forme elaborate. Este o scară din stejar de inspirație nordică, nu e mobilă stil italiană sau rusească. Foarte pe gustul meu, o plăcere în ochii privitorului.
Datele sunt cam așa – 30 de ore de montaj efectiv (cam 4 zile de muncă), 1,5 tone greutate, grosime de 100 mm la treaptă, material plin, treptele de bază din grinzi masive, alipite. I-am spus lui Alexandru că mi se pare că plutește, fapt confirmat, ca intenție de design. Coloana centrală a scării este de asemenea din stejar masiv, cea finisată cu nuanță închisă, pentru a-i minimiza masivitatea și ca să nu fure lumina reflectoarelor ce indică spre trepte.
Construcția casei continuă, încă mai sunt detalii de finisaj interior și mobilare.
Aștept pozele finale, cu tot decorul. Pentru mine imaginile primite sunt prea puține, aș vrea să văd mai multe detalii.
Poveste adevărată – bonus
O întâmplare reală, de acum 2 zile, m-a făcut să văd procesul deciziei de achiziție prin ochii beneficiarului dintr-o perspectivă completă. Am primit un apel din partea unui cititor maramureșean al revistei noastre online, cu solicitare de recomandare pentru un atelier de tâmplărie care să-i facă o scară din stejar.
I-am recomandat Dippanels, însă omul mi-a cerut o alternativă, pentru că deja luase legătura cu Alex Puchianu și avea o ofertă pe care o aprecia ca fiind peste buget. Cunosc un meșter bun, de aici, de la noi din zonă și le-am făcut legătura. După câteva zile discut cu meșterul respectiv și îmi povestește că a fost să vadă lucrarea și în opinia lui este extrem de complicată, dar a socotit și a ofertat cu 1500 de lei mai puțin decât Dippanels, dar suma se scrie tot cu 5 cifre în lei.
O scară din stejar este totuși o scară din stejar, indiferent de cine o face. Când prețul scade prea mult înseamnă că la calitate s-a diminuat. Manopera nu poate diferi foarte mult. Diferența dintre un atelier mic sau o companie mare se compensează în lumea reală. Ceva ce unul are sau face mai ieftin, la celălalt este mai scump, dar se compensează cu alte aspecte. Comparați mai multe oferte și renunțați din start la cele exorbitante sau care par chilipir. Calitatea costă, dar alegerile proaste costă și mai mult.
O scară din stejar nu e un obiect pe care să-l poți returna. Nu poți cere unui tâmplar care lucrează găurind pereții casei tale să le ia jos, să astupe găurile și să-ți returneze avansul dacă nu-ți place ceea ce vezi că face.
Proiectele la comandă cer atenție mare, un minim de cunoștințe din domeniu pentru a înțelege ofertele, recomandările sunt extrem de valoroase, renumele companiei și siguranța că executantul poate fi tras la răspundere sunt părți importante din decizia de alegere.
Maramureșeanul meu a decis că alege siguranța în detrimentul economiei de bani. Dacă ar fi fost la jumătate de preț, ar fi ales la fel, de frica calității îndoielnice. Poate cu ocazia asta ajung să particip la un montaj Dippanels la mine în județ, să merg cu Alex Puchianu la un păstrăv prăjit la Mara, la păstrăvăria Alex.
Pe când vii în Maramureș, la noi, Alex?