Idei de primăvară – Pergole din lemn

vita de vie pergola vie pe spalieri

Capitolul pergole din lemn n-are egal sau corespondență fără utilizarea lemnului, dacă se fac din alt material le-ar lipsi încadrarea naturala.

Pergola este prin definiție o structură pentru grădină care menține umbra asupra unei zone sau a unei căi de acces. Structura este de regulă fabricată din lemn, iar tradițional umbra este oferită de frunzele plantelor cățărătoare, cel mai des întâlnită fiind vița de vie. În termeni și timpi moderni, pergola se mai fabrică și din materiale ce substituie lemnul, metalul înlocuind destul de bine, mai ales din prisma dimensiunilor mai reduse pentru aceeași rezistență. Partea de acoperire a pergolelor moderne se poate face din prelate plastice sau țesute.

vita de vie Pergole din lemn
structura de pergola

Eu vreau să revin la forma tradițională și vă invit ca în planurile acestei primăveri să includeți ideea unei pergole strict în limitele definiției de mai sus. Dacă ne referim la grădină sau la alei, sigur discutăm de teren în spațiu deschis, pergola din gândul meu nu se potrivește pentru balcoane sau terase de bloc. Sunt soluții și pentru aceste spații, dar spațiul de manifestare este mult mai redus.

Pergole din lemn
vie pe busteni de lemn

Pentru partea de susținere puteți opta fie pentru grinzi pătrate de lemn fie pentru stâlpi din bușteni rotunzi, de preferabil neregulați. Sistemul de susținere din partea superioară este de forma gratiilor rare, permițând luminii și plantelor să-și găsească locul natural. Vița de vie are frunza lată, acoperind suficient din arșița verii, dar fără a izola impermeabil spațiul de dedesubt.

Admit că pentru a obține aspectul final este nevoie de muncă, atât la construcția în sine cât și la partea de întreținere. Plus timp și răbdare pentru a lăsa plantele să crească suficient și pricepere la tăierile sezoniere de curățare și rod. Eu zic că avem timp, toți cei ce vor și își doresc să îl folosească chiar și pentru activitați de acestea efemere. Să știți că încălzesc sufletul, alungă boala, mențin trupul și mintea curate, sănătoase și fericite, într-o manieră în care nu pot medicamentele și banii să ajungă să o facă niciodată.

Pergole din lemn
vie ridicata pe structura de lemn
Pergole din lemn
vie pe spalieri
Pergole din lemn
pergola ca si colonada

E încă iarnă, mai aveți timp, să vă gândiți, sau chiar să planificați construcția unei pergole din lemn. Dacă vă iese, aștept poze, dacă doar citiți și zâmbiți la frumusețea gândului să fiți siguri că eu sunt tot aici și-am să vă mai aduc aminte.

Citește și – Mini-gradini de poveste la început de primavara – DIY

Cu drag, de tihnă !

vita de vie pergola
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    La Cluj sunt -8 grade varu’! 🙂 Ce primavara?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.