Cand eram copil, obligatoriu si fara optiune am fost participant la excursiile „cu clasa”. Manastirile din Moldova, Gradina Botanica din Cluj, Cimitirul Vesel din Sapanta si CIL-ul din Sighetul Marmatiei. Adica Combinatul pentru Industrializarea Lemnului – nota redactorului. Ca si copil imi amintesc si acum de marea mirare ce a cuprins intreaga clasa. Ok, e frumos sa vezi crucile vopsite, Voronetul sau sa-ti cumperi cu 25 de lei o planta carnivora, dar sa treci pe langa un vagon de busteni care se descarca, sa asisti la debitarea scandurii din bustemi de 5 ori mai grosi ca mine, cand eram copil sau de 3 ori cat sunt acum, sa vezi presele uriase de formatat placaj care fornaiau si pufaiau aburi intruna, sa stai 4 ore intre utilaje gigantice si un furnicar de oameni, ei, asta era chiar ceva. Imaginea din fabrica de mobila de atunci mă va însoți mult timp.
Mobila se face cu mestesug, nu s-a schimbat foarte mult de-a lungul timpului. Si aici sa fie foarte clar ma refer la mobila din lemn masiv. Ca PAL-ul si alte traznai de materiale se prelucreaza acum cu masinarii si omul doar asista, totul este semi-fabricat si trebuie doar ansamblat. La lemnul masiv nu e asa. Inca trusa de scule a baietilor din „sala de masini” si „manual” contine ciocan, pila de lemn, smirghel, aracet si fierastrau de mana pentru lemn, echer din lemn si scoabe, rascheta si tipli de lemn. Masinile cu care lucreaza au inca vopsea verde, scrie nemteste pe ele si nenea care le tine in stare de functionare este unul morocanos, plin de unsoare si cu un ghiozdan de piele de scolar in mana in care sculele par a fi furate de la un instalator. Stiti ceva … merg si inca foarte bine, sunt masive, precise si usor de intretinut. Ca tot v-am spus de CIL, am aflat ca neamtul, nepotul aluia de a instalat masinile de acolo acum 45 de ani, dar de la aceeasi firma, a venit, le-a rascumparat, le-a pus frumos in camioane si le-a relocat in Ukraina. La ei merg si-si fac treaba, la noi nu mai sunt bune si trebuie inchise fabricile sau reutilate cu altele scumpe foc si pline de hibe.
Va las sa apreciati cateva imagini din fabrica de mobila, din sectia de finisaj, unde produsele sunt pe cale de a trece prin ultima faza inainte de a ajunge la clienti. Nu ma certati pentru calitatea imaginilor, sunt reale, nu am vrut sa decupez podelele cu firispor si rumegus.
1 comentariu Adaugă comentariu
Multumesc mult! 🙂