Imbinarea lemnului în tradiția japoneză

imbinarea lemnului

Cu mult timp în urmă, înaintea apariție utilajelor de lucru cu lemnul, a existat imbinarea lemnului. O cunoaștem de la noi, bisericuțele vechi din lemn, cotețul în care țineau bunicii porcii, găinile sau oile, sinul în care se păstra fânul uscat în timpul iernii, toate au fost construite fără cuie, doar prin imbinarea lemnului.

Tehnica de imbinare nu e întâlnită în lume doar la noi. Arhitectura tradițională japoneză e uimitoare, având la îndemână tehnici transmise din moși, strămoși, ori prin intermediul ghildelor. Japonezii au ridicat clădiri îmbinând cu măiestrie lemnul, edificii care stau și astăzi în picioare.

imbinarea lemnului

Meșterii dulgheri erau împărțiți în patru categorii și foarte rar găseai pe unul să facă lucrări din altă categorie. Erau Miyadaiku, cei care construiau temple și altare, renumiți pentru că din lucrările executate de către ei le astăzi se constituie categoria celor mai longevive. Apoi îi avem pe sukiyadaiku, cei care construiau casele rezidențiale și cele de ceai, cunoscuți pentru talentul lor estetic. Sashimono-shi se numeau constructorii de mobilier, iar tateguya erau cei care decorau interiorul încăperilor. [sursa]

Tehnicile lor de imbinare au fost documentate de-a lungul timpului și păstrate în cărți și arhive. Trendul de revitalizare a tehnicilor vechi de a face imbinarea lemnului se păstrează și se studiază cu dedicație în zilele noastre, pentru a păstra tradiția și pentru a duce mai departe un meșteșug cu tradiție. Se pare că un tânăr japonez care lucrează în industia automobilelor, a fost cel care a creat clipuri în format .gif cu tehnicile de îmbinare.

Despre îmbinările de la noi a mai scris Călin – Gura de lup – îmbinare pentru grinzi în dulgherie – eu am găsit clipul de mai sus postat de Adriana lui Călin, ca să vedeți ce bună inspirație sunt ei doi. Printre comentariile pe care le-am citit la clipul acesta de prezentare, unul spunea că a văzut la 14 ani casa străbunicului său din Japonia, construită folosind aceste tehnici și care datează de 200 de ani. Majoritatea se minunau, întrebând cum se taie lemnul să obții un astfel de final. Pare măiestrie pură!

Să vă fie de folos!

imbinarea lemnului

imbinarea lemnului

imbinarea lemnului

 

 

4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.