Pornesc scrierea despre incinte acustice cu gândul că toate produsele au fost inițial fabricate de persoane fizice, individuale, meșteri sau inventatori. Cândva, cumva Edison a imaginat becul și patefonul mânat de cu totul alte motive decât ca produse destinate unei afaceri. Sigur, ideea este de a fi destinate utilizării de către oameni, dar nimeni n-a putut prevedea impactul la scară mondială a rezultatului.
Bell și Siemens au pus bazele ideii de conversie a semnalului electric în unde sonore, dar doar în 1924 Rice și Kellogg au produs primul difuzor cu bobina mobila. De la AD 0 până atunci nu se auzise sunet altfel decât live. Cântările erau reproduse doar live de către interpreții lor alături de instrumentele cu care se acompaniau. Pare logic de ce cu 200 de ani în urmă față de începutul secolului 20, Stradivarius și Guamerius produceau viori ce nici azi n-au ajuns să fie egalate ca sunet.
Așadar avem doar sub 100 de ani de când producem difuzoare și le încastrăm în incinte acustice. E oarecum la fel de firesc că primele cutii erau doar din lemn, ajungând la plastic și alte materiale în timpurile relativ recente. Dintr-o boxă pot ieși sunete incredibile și s-au dus cercetările spre profunzimi nebănuite de știință pentru a reda un sunet perfect.
Cei mai mulți dintre noi nu au nici măcar habar cum sună corect și complet melodia lor preferată. N-au avut ocazia să o asculte redată în difuzoare sau căști HI-FI. Nu știm că artistul inițial a inclus mai multe armonici, bași sau înalte pe care boxele audio din automobile sau device-urile smart pe care le dețin nu le pot acoperi. Știința producerii de incinte acustice este în opinia mea încă un segment în care micii pasionați, necunoscuți sub nume de branduri internaționale pot produce minuni, cu mijloace uzuale, folosind materiale disponibile publicului larg.
Nu stăpânesc această artă, sunt doar un novice care a reușit să bage capul pe ușă și am avut șansa de a gusta un pic din magia sunetelor frumoase. Am auzit sunete pe care nici nu le bănuiam că se găsesc în melodiile respective. Sursa sunetului este din nou un subiect de luat în seamă, nu se găsesc în mod curent piese care redate pe dispozitive fidele să aibă în corpul înregistrării tot conținutul original de studio. Sper că este de la sine înțeles că MP3 este un format comprimat. Și sunt de atât de multe feluri de mp3-uri. Afirm convins că afinitatea unui audiofil către sunet de calitate are justificări pe care chiar și un profan le poate percepe, în condiții bune de redare.
Se pot produce incinte acustice de calitate și în regim DIY, respectând proporții, indicații de formă sau material din surse credibile disponibile în aceste comunități. Nu sunt informații ascunse, dar înțelegerea și aplicarea lor ar trebui făcută cu migală. Succesul stă în detalii.
Lemnul masiv poate fi folosit pentru corpul acestor incinte care găzduiesc difuzoare produse de cele mai celebre mărci din lume. Preocuparea pentru a evita distorsionarea sunetului este în eliminarea oricăror vibrații ce pot apărea în carcase de-a lungul timpului. Lemnul masiv ar trebui să aibă grosimi mari și îmbinări solide. Lipirea și îmbinarea fațetelor unei incinte acustice se preferă în locul fixării cu holzșurube sau alte accesorii metalice. Chiar dacă MDF-ul sau HDF-ul nu sunt plăci din masiv, au caracteristici greu de egalat, alături de placajul stratificat de mesteacăn.
Greutatea finală a boxelor contează … sau nu. Cu cât sunetul se propagă într-o incintă ce nu intră în rezonanță la nici o frecventă și este inertă din punct de vedere a aportului adus sunetului original, cu atât mai bine. Subwooferele de mașină sunt printre piesele cele mai construite artizanal, de către cunoscuții mei, cu forme adaptate fiecărui automobil. Reușita și aprecierea diferă, poate contează în egală măsură și urechea celui care cântărește rezultatul, eventual și plătește.
Mi-amintesc niște incinte acustice, Meloman de 75 de W RMS, mari, cu 3 căi, din PAL negru, asociate cu o stație Benytone, care au făcut istorie în timpul studenției mele și privest trist către aceste cutiuțe din plastic de lângă monitor. Sistemul 7.1 Schneider e deja împachetat și stă în beci, consoarta a fost de părere că ”muzica tare” și copiii nu se împacă.
Lasă că cresc, peste 5 ani, măcar cu băieții s-or schimba o țâră lucrurile!
Merită răsfoit :
https://www.soundimports.eu/en/blogs/blog/living-room-subwoofer/