Joc X și 0 din lemn de gorun vechi de 100 de ani – darul lui Nicolae Rosioru

joc x si 0 joc x si 0

Un joc vechi, simplu, acest joc X si 0 este cel mai adesea jucat pe o foaie de hartie, pe tabla sau pe asfalt, folosind creta. Mai puțin întâlnită este varianta cu piese fixe, reale și palpabile. Cred că stelele s-au aliniat și au făcut posibil contactul meu cu Nicolae Roșioru, meșterul de care v-am povestit anterior. Am primit din partea lui o lecție de viață autentică, ambalată în carton și trimisă prin curierat.

Pachetul conține o bucată de lemn vechi de 100 de ani, de gorun, provenită dintr-o cabană construită de străbunicul lui la începutul secolului XX. Din același material sunt confecționate și piesele de joc pentru un joc X si 0, incredibil de frumoase. Frumoase prin realizare, cu detalii de execuție și finețe greu de imaginat. Lemnul este palpabil, se simte fibra lemnului la atingerea fiecărei piese. Tabla de joc este în interiorul unei cutii cu capac, cu cele două părți prinse cu două benzi elastice. Partea superioară este din frasin, cea inferioară din stejar – ”pentru că sunt ca frații”. Am mai găsit o frunză de stejar din furnir, inscripționată, la fel ca și capacul superior cu un mesaj personal, care m-a atins foarte tare.

joc x si 0

Fiecare capac este dat cu ulei esențial diferit – mentă și portocal, inspirat de ideea lui Dragoș pentru – Birou pentru copii – Povestea unei lucrări realizate de Dragos Costache. Experiența desfacerii cutiei a fost completată de una olfactivă, simțurile mele beneficiind toate de aportul conținutului. Miros, imagine, atingere … plus suflet.

Sufletul este trimis de Nicolae printr-o scrisoare autentică … nu știu câti ați mai primit o scrisoare pe foaie albă, scrisă de mână, însă pentru mine e prima din ultimii 15 ani, cel puțin. Este greu de descris sentimentul de a citi de pe o foaie care conține slova așternută de un om pe care nu l-am întâlnit și care mi-a dăruit o parte din căldura sufletului său. Foaia are urme de degete, ale meșterului care a avut palma pătată de uleiurile esențiale folosite. Textul este simplu, vibrant, explicând ce și cum e cu conținutul pachetului. La telefon mi-a mai precizat o dată semnificația darului, primit fără merit, dar acceptat cu brațele și inima deschise.

Un dar nu este un cadou, se diferențiază prin personalizarea lui, destinația explicită catre destinatar și imposibilitatea de a fi transmis. Am primit multe cadouri în viața mea, obiecte impersonale și aflu acum că daruri am căpătat puține. Aducerea la cunoștință a acestui fapt m-a făcut să cântăresc evenimente trecute cu alți ochi și din altă perspectivă.

Va invit să intrați pe pagina lui Nicolae de Facebook, pentru daruri adevărate către cei mici. Face jucării din lemn minunate, iar dacă Black Friday nu v-a consumat tot bugetul alocat cadourilor, transformați-le în daruri. Merită să aruncați o privire, veți avea parte de încântare din partea celor mici. Așa arată jucăriile de lemn făcute de Nicolae, pentru Moș Nicolae și Moș Crăciun:

Mulțumesc, sunt un om norocos și tot sufletul pus în aceste pagini își găsește rezonanța în oamenii cu care am șansa să interacționez. Nu muncesc, să știți, trăiesc din plin și mă bucur de fiecare moment când sunt la ”birou”.

Nicolae, să-ți meargă bine și să te bucuri la fel ca mine de fiecare zi și om cu care te-ntâlnești.

O altă idee de cadou fantastic de apreciată este – Fotogravura pe lemn – Detalii din procesul efectiv – Nicolae Roșioru

jucarii din lemn
14 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.