Parsons – denumirea unui design surprinzator de simplu

Modelul Parsons

masa parsons set de masa Parsons pentru dining

Istoric vorbind, mesele de tip Parsons au proveniența designului datând din 1930 si sunt rezultatul muncii studenților cărora le-a predat Jean-Michel Frank . Istoria consemnează Atelierele Paris ca fiind extensia universitara americana cea mai noua si cea mai veche, privitor la extinderea influenței americane pe bătrânul continent.

masa parsons

Denumirea de Parsons au primit-o dupa 1941, adoptând numele unuia dintre directori. Frank a solicitat studenților săi să inoveze și să deseneze conceptual în timpul unui curs o masa atât de simplă încât să-și păstreze integritatea structurală a formei chiar dacă e acoperită cu foiță de aur, mică, pergament sau e lăsată complet nelăcuită, cu lemnul brut la vedere. Conceptul inițial s-a numit Model T, însă în timp asocierea cu școala Parsons s-a făcut cel mai adesea corelând designul mesei cu locul ei de naștere.

Modele generale de mese Parsons


Am aflat astfel că fabricăm mese de tip Parsons prin modele Madrid extensibila și Porto. Porto, cu cele două sertare pe capetele scurte ale blatului este cea mai fidela respectare a conceptului original, pentru că picioarele drepte sunt vizibile în capătul superior la nivelul blatului. Creditez de regulă modelul de masă Porto cu mai multă apreciere comparativ cu Lombardo, care respectă aceeași idee, chiar dacă procentual, sunt mai multe solicitări de preț pentru Lombardo. Acest model se fabrică din lemn masiv de cer, față de Porto care se produce din stejar clasic. Inserțiile metalice adiacente modelului Lombardo o pun în valoare mai bine pentru ochii determinați să se conformeze tendinței rustic industriale care a cuprins lumea mobilei de câțiva ani.

Am scris anterior despre mesele cu sertar, ca și concept pierdut pe care mi-aș dori să-l văd reînviat, pentru că utilitatea scade mult prea mult în detrimentul designului și din fire sunt un om practic. Designul scandinav mi-e mult mai aproape și mai ușor de înțeles și abordat, tocmai din acest motiv. Se cauta utilitatea ca atribut principal, iar designul este reliefat de material și forme simple. Balcanizarea sau barocizarea care suplimentează nejustificat forma unei piese de mobila din lemn masiv nu-și are locul în aprecierea mea.

Modelele de mese Parsons fabricate de noi

Imaginile din primul calup sunt preluate din online însă sper să aibă darul de a ajuta la imaginarea unui aranjament final folosind acest tip de masă. Ultima comandă din acest an de masă Lombardo va merge la Cisnădie, Madrid sunt destinate pentru București și Brașov, iar Cargospeed a ales Porto pentru sediul din Timișoara.

Sper să găsiți dintre modelele fabricate de noi, prezentate pe catalogul online www.mobelamadeus.ro soluții pentru mobilarea casei voastre și în 2017. Mulțumim tuturor care ne-au creditat cu încredere în 2016 și care sunt de două ori mai mulți decât în 2015. Vreau să cred că nu avem relații doar comerciale ci soluții personalizate pentru unicitatea fiecăruia dintre voi.

Este util cred să avem informații descriptive care să consttruiască un istoric pentru piesele de mobilă pe care le deținem, să ne facă să înțelegem de unde provin, care sunt bazele ideilor ce le-au dat naștere și traseul lor prin istoria designului. Poate suntem mai bogați știind ceva mai mult despre ceea ce alegem. Ieri am vazut Devil wears Prada a nu știu câta oara și explicatia Mirandei despre design este fabuloasă.

Cu drag, de modă veche.

Știi ce este Moooi? – Moooi, brandul reprezentativ pentru cum gandeste Olanda in materie de design!

masa parsons
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.