Kraft Mobel și Wood IQ via StejarMasiv.ro

Kraft Mobel Wood IQ StejarMasiv

Kraft Mobel SRL este varianta oficială a sumei dintre priceperea în prelucrarea lemnului a meșterului Tibor Incze, utilajele furnizate de Dan Pruteanu prin Wood IQ și liantul parteneriatului dintre cei doi, subsemnatul, Călin Pop, de la StejarMasiv.ro.

Anterior existenței sale, compania Kraft Mobel, din Maramureș, exista latent în sufletul meșterului care îi dă acum viață și cumulează o pricepere îndelung exersată. Situată într-o zonă rurală, are avantajele flexibilității în producția de piese unicate la comandă, raliindu-se solicitărilor venite din partea celor care îi cunosc de multă vreme priceperea lui Tibi, dar și din partea mea în urma cererilor din mediul online legate de articolele publicate în revista despre lemn StejarMasiv.ro.

Tibi Incze Kraft Mobel Dan Pruteanu Wood IQ Calin Pop
Tibi Incze – Dan Pruteanu – Calin Pop

Companiile sunt umbrela oficială, însă legătura efectivă dintre 3 oameni a dus la finalizarea cu succes a unei finanțări cu fonduri europene în valoare de 25.000 de EURO. Atelierul Kraft Mobel a achiziționat astfel un calibrator UNITEK NICE950 KRT, aspirator pentru rumegus si praf cu 3 saci WOOD IQ ASP 3, compresor de aer 500 litri, fierastrau panglica pentru tâmplarie Holzmann HBS470 Profi și Masina combinata (circular cu freza) WOOD IQ CF 2300. Tibi dispunea de utilaje vechi în atelierul din curtea casei, dar a păstrat doar abricht-ul cu grosime, model Winter cu elevație electronică. Instalația electrică a fost complet refăcută, suprafața betonată, iluminatul îmbunătățit.

Astfel, într-un spațiu de 70 de mp, cu 3 angajați, compania nou înființată prin cumulul eforturilor, dar mai ales a bunăvoinței celor 3 menționați mai sus și a autorităților locale, funcționează cu motoarele întinse la maxim de cei 380 de V, racord de energie electrică nou instalat.

În 2019 s-au derulat toate formalitățile, cca 6 luni a durat de la depunerea proiectului până la primirea acceptului de finanțare. Banii s-au virat foarte repede și Wood IQ a adus în termen relativ scurt toate utilajele contractate de Kraft Mobel. Negocierea a fost într-o zi friguroasă, Tibi și Dan au bătut repede palma și au convenit asupra condițiilor comerciale. Hala în care s-a realizat această fotografie este azi sediul RUBIQ – divizia specială de CNC-uri, brand nou, desprins din Wood IQ.

Livrarea și montajul lor a avut loc chiar în timpul stării de urgență ocazionate de pandemia de coronavirus. Așteptând utilajele, Tibi a construit singur o presă de panouri din profile metalice, cu cricuri hidraulice.

Abricht grosime Winter SH

Calibratorul este inima atelierului Kraft Mobel, cred că pe o rază de 25 de km este unicul utilaj de acest fel, exceptând Baia Mare. Mulți meșteri locali, din localitate sau din cele limitrofe apelează la Tibi pentru servicii de șlefuire și calibrare, completând astfel veniturile firmei.

mesterul Tibi si calibratorul

Credeam că starea de urgență va compromite lucrările ce se puteau executa cu noile utilaje, însă statul în casă impus de autorități a dus la o creștere a cererilor, cred că fiecare dintre beneficiari a avut mai mult timp să gândească îmbunătățiri ale spațiilor în care locuia. S-au produs multe piese unicate, la comandă, din stejar și frasin, finisate în general cu ulei de in Woca, dar și cu baiț acoperit de lac poliuretanic.

Personal, am fost bucuros să evit contactul cu persoane străine și am fost prezent în atelierul lui Tibi mai mult decât înainte. Am meșterit la proiecte personale, podele din brad și grinzi lamelare lipite pentru cabana de la Baia Sprie sau produse promoționale solicitate de diverse entități comerciale din România.

Filmulețul de mai sus are de-a face doar cu explicația pe care deseori o dau celor ce cred că a produce mobilă înseamnă doar a îmbina cu holzsuruburi și cu aracet elemente din lemn prefabricate. Un simplu cant, la o singură scândură, ia timp și efort pe lângă pricepere.

Traficul revistei dedicate lemnului StejarMasiv.ro a crescut exponențial în ultimele luni, am primit multe solicitări de produse la comandă chiar și de la români aflați peste granițe.

Multe din imaginile fotografiate în atelierul lui Tibi, cu lucrări executate înainte să existe Kraft Mobel, cu o dotare tehnică precară, dar compensată de priceperea meșterului au fost subiectul susținerii proiectului de finanțare, cântărind greu la decizia acordării banilor europeni. Comisia n-a putut contesta cu nimic justificarea finanțării unui demers de prelucrare a lemnului în cadru oficial, văzând piesele din lemn masiv, excepționale, prezentate ca dovezi. Faptul că StejarMasiv.ro promova soluții de produse din lemn fabricate de Tibi înainte de înființarea Kraft Mobel i-au adus puncte bonus, acoperind astfel segmentul de promovare online.

Catalogul online Mobel Amadeus prezintă produsele Premium din categoriile de mese și scaune, iar Kraft Mobel produce de multe ori completări pentru acestea. Biroul de bijutier produs acum 6 ani de Tibi este primul dintr-o serie foarte lungă și diversă. Tibi poate aborda cu succes domeniul scărilor interioare, binale sau amenajări interioare. Are în lucru în acest moment o brutărie artizanală, revin cu detalii după finalizare.

Am asistat și participat la mai multe echipări de ateliere sau fabrici cu utilaje livrate de Dan Pruteanu prin Wood IQ. Calitatea oamenilor implicați în procesul de finanțare/furnizare/instalare este crucială, o bună comunicare fiind fundația reușitei. Au trecut 6 luni de la punerea în funcțiune a utilajelor, upgrade-ul de viteză și precizie este de necontestat.

Criza actuală este un moment de accelerare a deciziilor, de evaluare a calităților personale și a partenerilor, de repoziționare în piață vis-a-vis cu cererea.

S-avem sănătate, chef și spor la muncă și gândesc că le-om răzbi, fără îndoială!

circular cu freza Wood IQ
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.