Labor omnia vincit – la Baia Mare

Labor omnia vincit

Labor omnia vincit ” înseamnă ”Munca învinge tot”. Nu e un slogan ieftin, nici varianta antică a infamei ”Arbeit macht frei” ci sunt vorbele lui Vergil într-un poem dedicat lui Caesar pentru a susține politic întoarcerea la rural a cetățenilor Romei pentru treburi legate de agricultură.

Labor Omnia Vincit 1657, Glasgow Cathedral.jpg Link Glasgow Cathedral

Este și pe emblema United Brotherhood of Carpenters and Joiners of America. Deci și tâmplarii și dulgherii cred în acest motto.

UBC union logo.png
Fair use, Link

Așteptam în Centru Vechi din Baia Mare, pe partea pietonală a străzii Vasile Lucaciu și mi-a atras atenția o poartă grosolană, zăbrelită, făcută din lemn de rășinoase de construcții, de 10×10 cm.

poarta din lemn

Se pupă ca nuca-n perete cu clădirea, deși acolo funcționează ”La Pălincie” tocmai aflat în renovare. Cum stam eu și pierdeam vremea, inscripția de deasupra mi-a atras atenția și m-am apucat de fotografiat. Ca peste tot, cabluri, antene, sisteme de alarmă stau agățate de fațade.
Dacă credeți că doar proprietarii se fac vinovați de indolență, vă înșelați. Orice cablist respectabil, dacă cere Primăriei un Certificat de Urbanism în care să i se specifice pe unde să sape , ca să îngroape cabluri, a băgat primăria în ceață. În orice oraș. Nu au planuri unificate, să știe pe unde trece orice cablu, conductă, canal. Nu au …

Labor omnia vincit scaled
Labor omnia vincit - la Baia Mare 16

Scrie acolo ” Labor omnia vincit ” dar și Anno MDCCCCX, pe o ramă din fier sau fonta turnată. Păcat că cel care a făcut șablonul nu știa că numerele latine nu permit scrierea a mai mult de 3 C într-un rând. Corect ar fi fost MCMX, era și mai puțin de lucru.

Așadar, înscriu Baia Mare în rândul multor locuri și entități din lumea asta care prețuiau munca, cel puțin declarativ. Labor omnia vincit este însă azi un dezirat uitat, acoperit cu praf și păianjeni. Nu cunosc istoricul clădirii respective, precis era ceva productiv acolo, înainte vreme.

Clădirea pare curată, nu știu dacă crăpăturile zidăriei sunt autentic vechi sau este o construcție nouă prost realizată.

cladire veche din Centru Vechi Baia Mare Labor omnia vincit scaled
vis-a-vis de Nargila, în Centru Vechi din Baia Mare

Voie bună, dragi concitadini.

2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.