Ergonomia la mese și scaune

Pentru camera de 3x4 m poți alege cel mult o masă rotundă de 100 cm în diametru. Dacă alegi dreptunghiulară, o poți alipi de unul dintre pereți.

ergonomia

”Ergonomia se ocupă se studierea particularităților antropometrice, fiziologice, psihologice și de capacitatea omului care lucrează” spune Wikipedia.

Și dacă nu lucrează și doar servește masa, mănâncă, joacă cărți sau socializează cu familia, prietenii sau partenerii de afaceri, tot trebuie să stea omul comod. Mai deunăzi îmi spune un român din Irlanda, care naviga pe catalogul nostru căutând să se decidă ce masă și scaune să-și cumpere că e dispus să plătească pentru consultanță ca să-l îndrum în alegerea mesei. M-am fâstâcit, că nu am luat bani nimănui pentru asta, însă omul e învățat cu alte abordări ale clienților. E și constructor, adică nu-i habarnist, îmi trimite imagini cu living-ul ca să evaluez eu ce i s-ar potrivi și cum dă bine ergonomia spațiului.

Cerința a fost simplă – ”Vrem o masă pentru 12 persoane, clasică dar cu accente moderne, scaune din lemn, stabile, să reziste.” I-am recomandat Kraken Full Oak cu scaune Quadrant sau Edward.

Aproape tuturor celor ce ne solicită informații despre piesele de mobilă din lemn masiv fabricate de noi le pun întrebări și încerc să îi sfătuiesc pentru ca alegerea lor să nu ducă la o achiziție de care să le pară rău. Nici calitatea, nici finisajele nu sunt în discuție la părerile de rău, ci dimensionarea.

O masă rotundă de exemplu nu permite restrângerea scaunelor dacă este echipată la maxim disponibil și apoi acestea să intre sub blat. Dacă adaugi doar 80 de cm pentru un scaun, raza cercului în care masa de 140 se înscrie cu tot cu scaune crește la 300 cm, ceva mai mult decât dublu.

Pentru o masă de 12 persoane ergonomia cere fără drept de apel un blat de 300×100 cm, însă dacă aceasta are picioare pe colț mai trebuie adăugat 20 cm. Așa ajung să se așeze la masă 2 persoane pe capetele înguste ale blatului și câte 5 pe fiecare latură. Musai și neapărat trebuie să știți lățimea șezutului scaunului pe care îl vreți, poate varia între 40 și 60 de cm, ceea ce schimbă radical spațiul necesar.

Țin deschisă o pagină vietnameză de net de peste 2 luni în browser, mare daravelă e automatic translate-ul lui Chrome … despre spațiile necesare. Un asiatic s-a străduit să deseneze imaginile de mai jos și are toată aprecierea mea. Când va vedea link-ul de la noi, sper să citească și să vadă că are mulțumiri și menționarea sursei și sper să fie de folos și altora din spațiul românesc de net imaginile lor.

ergonomia spațiului util

Tot din Wikipedia desprind o nouă formulare – ”Optimizarea funcționării sistemului „om-mașină-condiții de muncă” urmărește reducerea maximă până la eliminare a bolilor (îmbolnăvirilor) profesionale.”

Asta dacă o aplicăm la munca de la calculator, statul în fața ecranelor, cu activitate fizică redusă spre zero, înseamnă că ergonomia se aplică nu doar la locul de muncă ci mai ales stilului de viață cotidian al secolului XXI.

Manualul Arhitectului scris de Neufert este deja în articolul scris de noi din 2018, acolo ergonomia se extinde la tot ce ne înconjoară, iar amenajările interioare trebuie să țină cont de spațiul necesar și cel disponibil. Să nu uităm de lumină, de ventilare și confort termic, toate contribuie la ergonomie.

Ideea nu este de a vinde orice, oricum, oricui. Mobila de stejar se folosește decenii, cumpărătorul nu mai revine, decât în rare ocazii, dar va recomanda și peste 5 și peste 10 ani.

Sper că tot pe noi …

ergonomie
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.