Lac mat sau lucios – cum schimbă nuanța baițului aplicat pe stejar

finisaj cu lac mat sau lucios acelasi bait

În finisajul lemnului de stejar, alegerea dintre cele două opțiuni, de lac mat sau lucios, schimbă total percepția de nuanță, chiar dacă baițul folosit este identic.

Am pregătit o mostră pentru finisarea unei bucăți de stejar pentru a obține un finisaj similar cu nuanța Bassano de pe lemnul de cer. Baițul folosit este similar, chiar dacă am lucrat în fabrici diferite, pentru a reproduce culoarea. Finisajele din fabricile nostre nu au corespondent RAL sau altfel catalogat pentru a putea fi considerat universal reproductibil. Sigur că acest lucru este un impediment atunci când apar probleme pe piese finisate de noi și nu se poate apela la nici un baiț „Out of The Box”, urmat de lac, pentru o reparație.

Problemele mărunte, de tipul zgârieturilor sau orice alt defect cu dimensiuni reduse se pot remedia fără baiț și lac mat sau lucios. Folosiți un miez de nucă, așa cum am descris în articolul – Reparatii pentru mobila din lemn masiv

finisaj cu lac mat sau lucios acelasi bait
luciu 25 % vs luciu 2 % – acelasi baiț

În cazul de față am încercat reproducerea finisajului și chiar dacă ceea ce vedeți în imagini pare evident de la o poștă, în realitate este alt verdict decât în imagini. După ce am descărcat imaginile pe un calculator și le-am comparat am decis să scriu acest articol pentru a arăta cât de mult influențează alegerea unui lac mat sau lucios atât nuanța, dar și percepția prin imagini. Dacă aș trimite cuiva imaginea de mai jos ar alege fără să clipească zona finisată cu lac cu luciu de 25%, care și el este de fapt mat. Luciu cel mai ridicat pe care îl finisăm utilizează lac cu 80 de procente. Doar văzând un finisaj cu luciu de 2-3 % realizăm cât de scăzut poate ajunge acest parametru și cât de mult influențează culoarea.

În imagini, mostra de Bassano a fost reperul, cu finisajul aplicat pe lemn de cer. Încercările pe stejar ne-au arătat sub priviri că finisajul cu luciu de 2% este cel mai apropiat, dar imaginile indică că cel de 25% este cel potrivit. Norocul meu este că alegerea se întâmplă în secția de finisaj, comparând mostrele și privind cu 4 ochi. La lumină de tub de neon, luciu mai ridicat este cel câștigător. La lumină naturală, cel de 2 % este cel ales.

finisaj cu lac mat sau lucios acelasi bait
fotografii din unghiuri diferite
finisaj cu lac mat sau lucios acelasi bait
fotografii din unghiuri diferite

Cum decizi? Printr-o medie, pentru că mobila ajunge să fie folosită la interior, la lumină artificială, unde toți factorii influențează percepția. Gradul de luciu pentru stratul final de lac mat sau lucios, sursa de lumină, rece sau caldă, ochii privitorului, lemntila aparatului de fotografiat, monitorul pe care se deschide fisierul de imagine.

finisaj cu lac mat sau lucios acelasi bait

Munca din sala de mașini, truda de la manual, secția celor ce asamblează și finisează fibra lemnului, pregătindu-l de acoperirea cu materiale de culoare și protecție n-au cum depăți impcatul final obținut la secția de finisaj, unde se încununează munca celorlalți.

Am evitat publicarea prețurilor pe catalogul de mobilă pentru că îmi doresc să intru în contact cu cei care chiar intenționează să comande o piesă de mobilă din lemn masiv, pentru a le prezenta și explica alegerile pe care le pot face, majoritatea din segmentul finisajelor. Alegerea dintre un lac mat sau lucios este net câștigată de lacurile mate, însă și aici gradul de luciu poate influența puternic nuanța finală a lemnului.

finisaj cu lac mat sau lucios acelasi bait
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.