Boat shape – masă din lemn masiv în formă de barcă

masa in forma de barca - boat shape lemn masiv

Boat Shape – forma de barcă aplicată blatului unei mese. Am ajuns să scriu despre toate tipurile de mese pe care le-am întâlnit, fascinat de diversitatea existentă la nivel de planetă. Internetul ne permite să zburăm cu gândul și comunicarea peste granițe mai repede decât viteza luminii. Cunoștințele, experiența sau priceperea altora ne este la îndemână și sunt o victimă frecventă a setei de cunoaștere.

Mesele sunt definite ca obiecte de mobilier cu utilitate prin sprijinirea unui blat orizontal, la o înălțime accesibilă din picioare sau așezat pe un scaun, pe o structură de suport, picioare sau alte forme. Clasic se consideră o masă formată din 4 picioare amplasate pe colțurile unui blat dreptunghiular . Practica ne arată că derivații de la această formă sunt cele mai multe modele de mese, iar astăzi forma Boat shape este cea asupra căreia ne-a rămas fixată atenția.

Prima dată am văzut o astfel de piesă realizată de Radu Vădan și despre care am scris în articolul – Blaturi de mese din piese potrivite în oglindă. E adevărat că masa lui este și Boat Shape și Bookmatching, adică are blatul format din 2 scânduri consecutive, similare, în oglindă.

blaturi din scânduri potrivite în oglindă

Un colaj de forme, cu denumiri în engleză, sintetizează în mare formele cele mai uzuale pentru blaturi:

Boat Shape - blaturi de mese
forme de blaturi de mese

NU producem mese cu blat în forma Boat shape, însă cumva Murphy face ca odată deschis subiectul să se alinieze planetele și să facă întâmplarea să se suprapună cu coincidența. Un beneficiar vechi, care a comandat mai multe piese de la noi, ne-a cerut un blat de acest fel, blat pe care îl vom furniza alături de o comandă mai amplă de piese de mobilier. Blaturile vor fi nefinisate, urmând ca un reprezentant Woca în România să le finiseze cu Ulei Neutral. Am mai văzut acest finisaj, care lasă lemnul neschimbat ca nuanță, protejând însă fibra. Aștept imagini cu rezultatul final și revin cu un nou articol.

Blaturile Boat Shape sunt folosite pentru multe tipuri de mese, există o afinitate pentru această formă din partea comunității Amish. Am apreciat soluțiile extensibile pentru spațiul rezidențial, însă pentru birouri, o masă de Boardroom este impresionantă, dacă are această formă. Imaginile de mai jos sunt cu titlu informativ, pentru a vă face o idee despre rezultatul final. Mi-ar place să producem astfel de mese, în opinia mea un blat Boat Shape este mai aspectuos decât unul oval.

Beaufort Boat Hull Cocktail Table cu Trestle Base
Beaufort Boat Hull Cocktail Table cu Trestle Base

masa in forma de barca - boat shape

hardrox.com masa boat shape
hardrox.com masa boat shape de consiliu
masa Boat shape în set din stejar Amish
Colebrook Dining Table Amish
masa extensibila Boat Shape
masa extensibila Boat Shape

Pentru masa Kraken din catalogul de mobila Mobel Amadeus aș propune o astfel de formă, însă aș renunța la dublura blatului și aș profila marginea cu freza la 45 de grade, așa cum are blatul masa Cologne. Poate și profilul metalic al picioarelor ar fi mai reușit din secțiune mai redusă.

Regret că uneori designerii nu reușesc să transpună în vânzări ideile de forme pe care le imaginează, vă asigur că am văzut idei mai reușite decât forma Boat Shape, dând kix acolo unde ai fi zis că succesul este garantat.

Fortuna ceca est!

masa in forma de barca - boat shape
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.