Lemn pe capat de fibra – mobilă germană cu elemente din stejar aparte

lemn capat de fibra

Despre lemn pe capat de fibra am scris anterior când m-am referit la tocătoare, dar utilizarea lui nu se rezumă la astfel de aplicații simple. Pardoselile realizate cu lemn pe capat de fibră sunt recunoscute ca fiind extrem de rezistente la trafic. Așa cum tocătoarele au durabilitatea crescută și nu uzează tăișul cuțitelor tot la fel, pardoselile montate astfel, nu se uzează și oferă un aspect estetic atipic, aparte și neașteptat din partea lemnului.

Suntem rareori obișnuiți cu aspectul lemnului pe capat de fibra și tot ce știm despre astfel de tăieturi trasversale, perpendicular la 90 de grade pe fibră, aflăm privind secțiunile ce ne arată vărsta copacilor. Prelucrarea în domeniul tâmplăriei a suprafețelor pe capat de fibra este dificilă. Finisajele se ”lipesc” altfel pe hirni și șlefuirea e dificilă, mai ales la esențele moi, cum sunt rășinoasele.

lemn capat de fibra
pardosea din larice pe capat de fibra periat

Am început să scriu pornind doar de la un cuvânt – hirni. Știu că etimologia breslelor diferă de la o zonă la alta și de aceea cred că hirni nu are înțeles pentru toți tâmplarii români, însă la noi în fabrică înseamnă capat de fibra. Termenul este german, cum sunt multe altele legate de lemn. Schindel este șindrilă și șmecher era de fapt schmack-er ( gust – degustator pentru sași când mergeau să cumpere vin din Moldova). Hirnholz este lemn pe capat de fibra pentru nemți, iar unele firme s-au decis să iasă din tipare înglobând în piesele lor de mobilă elemente-panou sau furnir de astfel de lemn, cu rezultate absolut spectaculoase.

Mobila Wostmann – capat de fibra

Am găsit 3 branduri germane –  Dryad, Wostmann si Hartmann pe care le menționez pentru că de pe site-urile lor am preluat imaginile publicate în acest articol. Nu le fac reclamă, însă trebuie săp le atribuim meritele ce se cuvin pentru frumusețea mobilei pe care o oferă. Recent am fost la BIFE SIM 2018 și nu am văzut nimic asemănător. Nu e ușor să dispui de lemn cu dimensiuni generoase pentru a debita astfel de elemente, am remarcat unele cu dimensiuni de 45×45 cm. Să ieși pe piață cu o colecție înseamnă că ai lucrat mult anterior la selecție, dispui de o cantitate generoasă de lemn pentru această parte și poți susține livrări pe termen mediu. Partea frumoasă este că panourile de masiv sau furnir pe capăt de fibră e posibil să nu fie reproductibile ca aspect, de fapt aș paria pentru asta.

Mobila Dryad – capat de fibra

Sunt entități care livrează furnir de capăt de fibră, stejar sau alte esențe și producători de mobilă care îl încorporează în produsele lor. Uneori se folosește lemnul cu tot cu crăpături, alteori se umple cu rășină sau diverși polimeri spațiile goale din lemn.

Mobila Hartmann – capat de fibra

Am învățat și istorie cu ocazia informării pentru datele din acest articol – Dryad este denumirea grecească pentru nimfele care trăiesc în copaci, iar drys este stejar tot în limba greacă. Nimfele sunt creaturi mitologice iar asocierea cu simboluri provenite din antichitate conferă unui brand greutate și istoric. Am văzut că Dryad, firma germană chiar folosește această temă în publicitatea pe care și-o face, deschizând astfel discuția cu orice potențial client. Nu poți pretinde, oferta, cere fără o poveste și ei și-au creat-o minunat.

lemn capat de fibra
Dryad -banner cu nimfă
lemn capat de fibra
Dryad

Cu drag, de frumos.

lemn capat de fibra
26 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.