Sistem de sustinere pentru pomi- varianta japoneză

Sistem de sustinere pomi

Revenim cu povestea japoneză, iar azi vă spun despre ce sistem de sustinere folosesc japonezii în grădinile lor. Religia tradițională a Japoniei este șintoismul. Dacă întrebi un japonez, cum poți deosebi un templu budist de unul șintoist, îți va spune să te uiți la porți. Porțile colorate în roșu sau negru, sunt cele care aparțin templelor șintoiste. De asemenea, de la acest cult a pornit sau a fost susținut, respectul pentru natură și armonia sa. Astfel, se spune că într-un templu, totul e așezat și construit după voia divinității căruia i-a fost închinat.

Într-una din grădinile zen, vizitate azi de furnizorul meu de informații :), se făceau lucrări de întreținere. Pinii sunt des întâlniți în zona orașului Kanazawa, prin partea de vest a Japoniei, pentru că fixează foarte bine solul nisipos. Sub pini, crește o specie de mușchi. Azi, cinci oameni, îmbrăcați într-un fel de halat și cu o pălărie din paie, ascuțită, cum vedeam prin filme că purtau țăranii japonezi și chinezi, stăteau așezați în linie, în genunchi, și culegeau cu mâna, fără mănuși, acele de pin și frunzele căzute și purtate de vânt pe mușchiul de sub copaci. Într-un alt pom, trei oameni tăiau crengi în liniște. Este foarte des întâlnită forma bonsailor la întreținerea coroanei copacilor.

Cunosc peisagist, care face ritualuri prin care își cere iertare când lucrează într-o grădină, pentru faptul că taie din crengile copacilor. În Japonia, când se observă că unui copac bătrân i se apropie sfârșitul, în locul unde se află el se aduce un nou copac, cred că într-un ghiveci, ca să îi fie supravegheată evoluția, să se vadă dacă îi priește energia locului. Dacă da, noul copac îl va înlocui pe cel vechi, când acestuia dintâi îi vine rândul să plece, și va prelua din puterea sa. Probabil, la faza asta faceți ochii mari. Nu-s texte luate de pe net, sunt spuse de ghizi locali japonezi.

Iată cum arată un sistem de sustinere la ei:

Sistem de sustinere pomi

Sistem de sustinere pomi

Sistem de sustinere pomi

Sistem de sustinere pomi

Dacă totuși vă interesează sistem de sustinere de pe la noi, găsiți sfaturi aici! Ei, cum vi se pare?

În spațiul urban din Baia Mare avem parte de o altă formă de ”reparare” a copacilor bolnavi – Copacul zidit sau cum să vindeci inima unui copac bolnav

Sistem de sustinere pomi
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.