Lemn pentru război – propagandă vestică

propaganda americana

De ambele părți este propagandă, nu poate nimeni pretinde că vreun om pe lumea asta nu se află sub nici o influență și că-i liber ca pasărea cerului. Depinde cum arată în ansamblu și în detaliu modelul care vrea să îți conducă viața.

lemn pentru război - propaganda
Lemn pentru război - propagandă vestică 12

Ca să fiu clar, nu suntem complet neajutorați și trebuie să facem doar ce ni se impune, este o parte importantă a vieții fiecăruia dintre noi prin care alegem ce facem, cum ne jucăm rolul în piesa regizată de un anume regizor. Văd două modele principale – cel care vrea să crezi că ești liber și cel în care știi sigur că nu ești liber. Mintea umană este cea care decide cum vede realitatea și avem de multe ori memoria carasului și alegem calea cea mai simplă ca să ni se pară că e bine. Propaganda funcționează, în ambele cazuri.

Nu am scris degeaba lemn pentru război, sunt 2 filmulețe pe care le-am urmărit recent, fără mare succes la audiență, însă completează o idee din capul meu, aceea că nu cunoaștem realitatea deloc, nici măcar pe cea relativ recentă. Cred că nu știm cum era de fapt în perioada interbelică, cum s-au comportat națiuni în plin avânt economic, sprijinind efortul de război, comparativ cu politica de azi, de parcă ar fi alte entități. Sunt aceleași, doar alte vremuri, alte interese.

Varianta Americană de propagandă

Varianta Canadiană de propagandă când tăiau lemn englezesc

În dimineața asta am vrut să citesc despre agro-silvicultură, materiale de pe site-ul Comisiei Europene. Rezultatele merg în limba română până la un fel de cuprins, apoi trec în engleză și prezintă munca unui grup de europeni care dau exemple , fac poze, papă pișcoturi și explică cu exemple din trecut că se făcea și ar fi bine să se facă mai departe, și poate din nou. Nici un român pe-acolo și-s sigur că nu e vorba că nu l-ar fi primit, însă nu s-a găsit nimeni interesat și nici n-a fost trimis să reprezinte România. Vezi lista.

Altă propagandă, alte interese.

Dacă ești un grup cu interese să conduci lumea ai nevoie să reprezinți o țară mare, o nație importantă, care să susțină economic și militar demersurile acelui grup, în numele a ce vrei tu și prinde mai bine la omul de rând. În numele patriotismului, a interesului, a prostiei, a lașității, a falsului sentiment de siguranță de după gratii, a infatuării și lista e nesfârșită. Poți folosi pârghii dintre cele mai diverse, din piramida lui Maslow.

Am scris anterior despre UNECE – mai multă căldură cu mai puțin lemn și ieri despre Clima – schimbări și statistici 2022. Avem noroc chior cu geografia, că dacă ar fi după interesul pe care ni-l dăm sau efortul depus, ar fi vai de noi.

lemn pentru război - propaganda
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.