Lemnul masiv si otelul Corten

otel corten pentru amenajari exterioare inhabitat.com – punct de informare din Mizoen, Alpii francezi

Nu am auzit la noi despre acest material si mi se pare că face casă bună cu lemnul masiv. Deja a strâns prin lumea largă zeci de ani de când este folosit și încorporat în construcții de cladiri edilitare, poduri și monumente arhitectonice urbane, însă cred că în România nu apare nicăieri. Dacă greșesc, aștept din partea celor îndreptățiți să mă corecteze să o facă.

otel corten pentru amenajari exterioare
Fatada din lemn si otel Corten

U.S. Steel a patentat o formulă de oțel menit a fi folosit pentru construcții, pe partea exterioară și care nu mai trebuie vopsit. Oțelul corten este cunoscut și sub denumirea de Weathering steel iar Wikipedia îl descrie foarte amănunțit. Protecția suprafeței exterioare a metalului se face prin ruginire, o alterare controlată și care depinde de compoziția materialului. Sudura acestui oțel se face prin procedee specifice, aparte, pentru a coroda în același timp și cu aceeași intensitate de culoare ca și placa metalică în sine.

Otel Corten

otel corten pentru amenajari exterioare
Fatada interioara pentru design fabricata din otel corten

Totuși oțelul are limitările lui și nu rezistă la acumulările de apă sau nu se pretează a fi întrebuințat în zonele tropicale, cu umiditate excesivă. În schimb, dacă proiectantul știe meserie, are grijă ca formele exterioare să respecte cerințele impuse de material, atunci rezultatul final, se vede cel mai bine după câțiva ani, când metalul se acoperă cu o culoare ruginie, ca și frunzele copacilor toamna, devenind parte integrantă din peisaj.

otel corten pentru amenajari exterioare
amenajare de curte interioara cu lemn si otel Corten

Eu cred că la noi ar merge, nu avem clima excesiv de umedă, perioadele de umezeală se alternează cu cele călduroase, iar combinația de metal corodat, ruginit cu lemnul masiv, pe care am văzut-o prin diverse imagini este de mare efect.

otel corten pentru amenajari exterioare
inhabitat.com – punct de informare din Mizoen, Alpii francezi
otel corten pentru amenajari exterioare
hala imbracata in otel corten

Cu drag, de minți deschise.

otel corten pentru amenajari exterioare
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    buna ziua,pot folosi mailul pe care i l-ati dat doamnei Rodica, sa va ma ajutati cu cateva sfaturi ptr afumatoare?ms.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.