Când se face lemnul negru?

lemn cu urme de negru de la fier

Lemnul în general, dar mai ales stejarul în particular își schimbă culoarea spre negru, nu de supărare ci din cauza unei reacții chimice cu taninul pe care îl conține.

lemnul negru
Când se face lemnul negru? 13

Taninul este responsabil pentru duritatea fibrei lemnoase, fiind un conservant natural și un pesticid care are densitate mai mare în duramen și mai mică în albur, adică partea dinspre coaja copacului. Acidul tanic se mai găsește și în alte specii de copaci, la fag sau Douglas ori în specii exotice ca Ipe sau Iroko.

Poate vă amintiți cum se poate obține un finisaj durabil de culoare foarte închisă, prin băițuirea lemnului de stejar cu un cocktail ușor de preparat acasă și ieftin – Din secretele tâmplăriei Nr. 1 – Finisaj pentru antichizarea stejarului. Doar ca fapt divers era important să devină stejarul negru, pe capete, pentru lemnul furat din pădure, ca să pară adus mai demult, nu proaspăt recoltat.

Fierul este principalul responsabil pentru reacția care duce la schimbarea în negru prin contactul cu taninul. Trebuie făcută diferența dintre culoarea argintie pe care orice lemn nefinisat sau neprotejat UV o capătă în timp, după expunerea la soare. Puteți citi despre asta în Dioxidul de titan – utilizare ca protector UV.

Reacția la fier este imediată, uneori intenționată, ca finisaj, alteori se dorește evitarea înnegririi lemnului, drept urmare trebuie folosite pentru fixări alte materiale decât cele care au conținut de fier. Inoxul este o alegere bună, însă nu oricare. Trebuie să alegeți pentru oțelurile inoxidabile clasa C în loc de A, pare puțin probabil ca să citim atât de atent etichetele unde scrie mic cu negru pe alb și să căutăm inox martensintic, nu? Ai mai multe detalii în articolul – Inox – oțel inoxidabil pentru holzșuruburi”>Inox – oțel inoxidabil pentru holzșuruburi

Unele vopseluri au conținut de amoniac, ceea ce are un efect similar, și iarăși stejarul se va face negru. Nu foarte, doar umbrit, însă la finisaje e bine să nu obținem altceva decât intenționăm. Poate vă ajută această precizare.

Dacă aveți deja cuie sau holzuruburi care au curs negru pe lemnul de stejar poate vă ajută să știți cum să curățați negreala. Cu siguranță aveți un prieten apicultor, ei folosesc cel mai des acid oxalic. Presărați-l pe partea înnegrită a lemnului și adăugând apă plus o periuță de dinți, faceți un periaj cu pasta rezultata. La sfârșit se șterge, se lasă lemnul să se usuce bine, șlefuit și refinisat.

acid oxalic pe stejar negru

Cei de la FineWoodworking au explicat pas cu pas procesul.

Urmele de apă de pe lemn dau și ele în timp pete negre, asociate de multe ori cu mucegai însă aici e o altă poveste care duce spre deteriorarea lemnului.

S-aveți spor în tot ce faceți, noiembrie 2022, atât cât a mai rămas, se anunță ploios, deci e vreme de intrat în atelier, mai des.

2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.