Mangour – tehnica araba pentru panel de ferestre

mangour

Când i-am arătat Adrianei prima imagine despre Mangour a reacționat încântată, asociind-o cu decorurile dintr-un serial pe care îl urmărește. Eu am vazut altceva, m-a fascinat tehnica lemnului folosită pentru a prelucra minuțios lemnul cu artă de inspirație arabă.

tehnica de prelucrare a lemnului în stil arab mangour 9

Citind despre Kaaba am ajuns să aflu că are o streașină de aur pentru scurgerea apei de ploaie, deși la Mecca plouă foarte rar, să nu zicem că deloc. Ferestrele pe de altă parte nu la ploaie trebuie să reziste, au rol de separare a spațiilor, cu caracteristica de ventilație și trebuie să permită circulația aerului. În locul unui grilaj de șipci, arabii, printre cei mai timpurii matematicieni din istorie au preferat forme derivate din geometrie.

Mangour este arta geometriei, a repetitivității unor simboluri compuse din pătrate și cercuri suprapuse.

cruci si stele cu 8 colțuri

Nu am găsit prea multă informație, spațiul online al limbii arabe mi-este inaccesibil, iar în limba engleză se pare că meșteșugul a fost imortalizat doar la British Museum. Nu am găsit nimic nici pe Wikipedia. Tehnica este una extrem de migăloasă, geometria aplicată fiind în spațiu. Șipcile prelucrate la final cu dalta, manual, sunt repetitive, însă din îmbinarea lor rezultă modele foarte variate.

tehnica de prelucrare a lemnului în stil arab mangour

Imaginile pe care le-am selectat din online m-au pus pe gânduri, trebuie beneficiat de tehnica actuală și folosite scule ajutătoare pentru a produce astfel de piese panel de ferestre. N-am văzut nicăieri la Mangour sticlă, mai ales că se preferă modelele foarte mărunte. Vreau să mă inspir din această tehnică, folosind motive arabe, pentru o lucrare din viitorul apropiat unde mi s-au cerut simboluri apropiate de lumea araba, musulmană, orientală.

Privind la arta din spatele Mangour îmi amintesc că invazia arabă asupra Spaniei înainte de Evul Mediu a fost feroce din punct de vedere militar, însă bibliotecile au fost cruțate. Dominația arabă a adus educația, a favorizat artele, filozofia, arhitectura, poezia și băile publice. Este de notorietate că igiena era extrem de precară, chiar inexistentă în Europa timpurie.

Războaiele de ocupație au fost apanajul tuturor semințiilor la care sângele clocotea în vene, nu e corect să acuzăm doar o parte de purtare barbară asupra celor dominați. Totuși, amestecul de culturi diferite a dus la progres, la idei și abordări noi, chiar dacă acestea s-au produs sub ocupația străină. Europa, în interiorul ei, a fost scena unor războaie de ocupație dramatice. Astăzi influența maghiară asupra Transilvaniei este vizibilă, la fel cum la Budapesta s-a respirat aer suflat din Viena. Cum ar fi fost să fie Viena la 250 de km de București?

mangour

Revenind la prelucrarea lemnului, celor care li se pare interesantă ideea adusă în discuție, despre Mangour și motivele repetitive geometrice la grilajele ferestrelor poate căuta mai multe informații. Mie mi-a luat o jumătate de zi să identific numele care definește aceste zăbrele.

Spor, succes!

tehnica de prelucrare a lemnului în stil arab mangour
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

6 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Ar fi minunat dacă v-ați rezuma la tehnicile de prelucrare a lemnului și dacă nu ați mai devia în istoria speculativă sau mai grav în cea denaturată.
    Islamul ca mișcare politică – căci nu este o religie pentru că nu are nici altar nici preoți – este vinovat de încercarea de a cuceri Europa, de aruncarea acesteia în Evul Întunecat și de distrugerea nordului Africii care pâna la venirea lor era grânarul Europei și dacă nu am fi avut oameni vrednici acum ne „rugam” toți de 5 ori pe zi cu fața spre Mecca.

    http://www.thelatinlibrary.com/imperialism/notes/islamchron.html

    Linkul de mai sus este despre atacurile neîncetate ale islamului asupra Europei și nu numai.

    Cât despre duhoarea venită din Austria și respirată de maghiari, ce să zic? Prefer aerul nostru curat nu distrugerea pădurilor practicată de austrieci și parcă mi-e mai bine fără influența benefică a maghiarilor.

    • Vă respect opinia, desi nu o impartașesc. Cred ca istoria este un adevar cu multe fețe, si cu cat trece timpul o vom vedea rastalmacita. Am scris si despre pogromul crestinilor de rit vechi din Rusia, de unde a rezultat https://www.stejarmasiv.ro/khokhloma-pictura-pe-lemn/ .
      Regret ca v-am suparat, eu n-am comentat religia, nici nu ma intereseaza aspectul acesta …

      • #3 Comentariu nou

        Nu m-am supărat dar nu consider că ajută la ceva istoria speculativă gen: cum ar fi fost dacă Alexandru cel Mare nu s-ar fi născut?
        Revenind la Mangour, aceasta își are rădăcinile tot în așa zisa religie musulmană și anume în a doua poruncă: “Sa nu-ti faci chip cioplit si nici asemanare a vreunui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant! Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti lor”. Pornind de aici, artistul din lumea musulmană s-a văzut în fața unei constrângeri puternice: aceea de a nu putea să deseneze / picteze chipuri, animale, plante, etcaetera. DAR, nu exista nici o constrângere în a reprezenta forme geometrice sau texte religioase, așa că asta au și făcut și au dus tehnica aceasta la nivel de artă.
        A nu fi interesat de aspectul religios în contextul în care toate războaiele duse de ei contra Europei au fost războaie motivate religios este extrem de păgubos.

        • Nu fac speculații, evit chiar polemica. Pot afirma ca nu sunt partizanul nici unei părți. Văd ca aveți o părere contrară unei religii, favorizând-o pe alta.
          Eu nu pot admite această abordare, sunt creștin doar din cauză că părinții mei au ales asta. Nu mă interesează să schimb asta dar fac diferența dintre credință și religie. Cred în bine și în rău.
          Pentru că ați amintit partea negativă a unei credințe vă amintesc și eu Cruciadele, Inchiziția, genocidul civilizațiilor Sud-Americane în numele creștinătății.
          Nu cred că religia de vreun fel împarte oamenii în buni și răi.

          Am purtat discuții diverse cu oameni de nații diferite și parcă emană un sentiment de patriotism când nația din care se trag n-a fost asuprită, ci a avut tendințe expansioniste.

          Câte colonii mai dețin țările din afara Europei? Dar cele din Europa? Vechiul Continent nu s-a evidențiat printr-o atitudine pacifista nicicând …

          Istoria trebuie parcursă din punctul meu de vedere, insa partizanatul pe bază de religii n-a fost unul benefic omenirii nicicând.

          S-aveți parte de tot binele din lume,

  2. #5 Comentariu nou

    Buna ziua!

    Nu stiam de aceasta tehnica pentru confectionarea ferestrelor. Interesanta tehnica si migaloasa dar rezultatul este unul foarte frumos. Cel putin pentru mine.
    Dupa parerea mea, se aseamana foarte mult cu tehnica japoneza de confectionare a usilor lor traditionale glisante, shoji, din niste . baghete subtiri (kumiko) de lemn. Cred ca, in ambele cazuri, trebuie sa ai o rabdare de „chinez batrin”. Ambele tehnici se bazeaza pe geometrie rezultatele fiind oarecum asemanatoare dar si diferite in acelasi timp.

    Va multumesc pentru aceasta informatie.

  3. #6 Comentariu nou

    foarte frumoasa aceasta tehnica, mangour, dar pentru mine cade la un moment nepotrivit: tocmai ce am inceput sa mi fac temele pentru kumiko ( faza de birou)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.