Maria Flap – masa plianta superextensibila marca Bruno Mathsson

Bruno Mathsson Maria Table

Sunt literalmente îndrăgostit de Maria, Maria Flap, o idee de design cu aproape 70 de ani mai tînără decât timpurile de azi. Am ridicat în slăvi designul nordic, danish design, iar acum e rândul unui suedez. Masa Maria Flap se vinde și astăzi prin casele de produse de mobilier antic și reprezintă pentru mine soluția totală pentru o masă pliantă cu dimensiuni extrem de generoase. Plierea tip acordeon ascunde cele 4 elemente de blat într-un spațiu insignifiant, transformând-o într-o masă consolă de perete care ocupă un spațiu minuscul.

Bruno Mathsson Maria Table
Maria Flap din palisandru

Am răsfoit imaginile de site-ul Jacksons.se minute bune, admirând soluțiile tehnice găsite în mijloc de secol 20. Apoi am căutat pe imaginile de la Google și am găsit puține replici care să includă soluția de pliere inventată de Bruno Mathsson. Poate că înțeleg eu diferit designul și frumusețea, însă lista de opțiuni pe care masa Maria Flap o oferă ar trebui, în opinia mea, să satisfacă orice exigențe. Poate fi utilizată 1/4, 2/4, 3/4 sau deschisă integral. Cu condiția găsirii unor scaune pliante sau stackabile care să permită dizolvarea mobilierului într-un spațiu minim, cred că pentru cei care doresc soluții de economisire a spațiului nu există soluție mai bună.

Imagini detaliate masa Maria Flap

Mi-am făcut planuri să o reproduc pentru mine, caut feronerie și calculez dimensiuni. Cred că balamalele îngropate care leagă elementul butterfly al meselor Provence sunt numai bune pentru legătura centrală a celor două blaturi, iar în rest balamale de pian. Forma picioarelor consumă foarte puțin material de stejar.

Producătorii suedezi spun clar că masa este din palisandru, bine că nu e satinwood, ar fi costat dublu.

Cheia … legătura care închide segmentele de blat interioare mi se pare o soluție de design fantastică. Poate doar în târgul de vechituri să mai găsești chei potrivite pentru a accesoriza un astfel de model de masă, dar merită efortul. Sper să o fac, iarna asta am câteva proiecte unicate personale în lucru, iar masa Maria Flap, de azi a devenit favorita mea. Nu voi face din designul patentat de suedezi o serie în producția de fabrică, însă prezentarea modelului mi-aș dori să inspire tâmplarii pricepuți ce ne citesc.

Detalii constructive masa Maria Flap

Derivații dupa modelul de masa Maria Flap

Cu drag, de genialitatea suedeză !

Bruno Mathsson Maria Table
13 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    La superlativ, mai ales pentru spatii mici, dar care la nevoie trebuind sa rezolve problema unei mese mari!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.