Martisor din lemn – pentru o primăvară minunată

martisor

Mâine e 1 Martie, și deși prin țară vremea pare că ne pregătește pentru Crăciun, noi ne pregătim de martisor. Există multe legende și povești privind acest simbol al primăverii, iar apariția lui vine din vremea Imperiului Roman. 1 Martie era considerată prima zi a anului, iar patronul ei, zeul Marte, era zeul războiului, dar și al fertilității și a vegetației. Dualitatea dintre război și fertilitate, care înseamnă viață, este simbolizată prin cele două culori din care se împletește șnurul. Alb și roșu! Pace și război.

martisor

Dar, pentru că azi e ultima zi din februarie, e momentul să vă alegeți baba. Tradiția spune că baba aleasă va prezice cum va fi anul pentru cel care o alege. Există două metode de alegere, fie alegeți un număr de la 1 la 9, înainte de 1 martie, fie adunați cifrele zilei când v-ați născut pentru a determina care este baba. Adică, dacă v-ați născut într-o zi de 4, 4 martie va fi baba dvs, dacă v-ați născut într-o zi de 15, 1+5=6, 6 martie va fi baba dvs. Să știți că fiecare din aceste metode pot fi folosite, auzisem la un moment dat că baba nu o poți alege ci o calculezi în funcție de când te-ai născut. Pare prea hotărât dinainte așa :).

Vezi catalogul nostru de mobilă: Imagini primite de la beneficiarii – www.mobelamadeus.ro

Când eram copii, purtam cu mândrie martisorul, făceam colecție din ele. Anii au trecut și ne-am îndepărtat de acest obicei, poate și fiindcă arătau tare ieftin și jalnic mărțișoarele de pe piață. Le putem mulțumi artizanilor locali, păstrătorilor de tradiții, care s-au apropiat cu respect de acest mic simbol încercând să-i redea locul meritat în cultura noastră.

martisor

În Baia Mare, de câțiva ani, o asociație culturală organizează un târg de mărțisor, târg la care adună artiști locali. Școlile și muzeele fac parteneriate prin care duc copiii la ateliere de creație. Mi se pare admirabil pentru că e foarte ușor pentru un copil să rețină o poveste, dacă se și joacă cu ea.

Noi vă oferim un martisor vizual și vă dorim să aveți noroc de o babă luminoasă! 🙂

 

Cu mare drag,

martisor

În 2015 Virgil ne-a oferit de mărțișor o imagine cu un iedut alb. Te salut Virgil!

martisor
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.