Masa Catedra – varianta cu picioare din lemn sau metal

masa din stejar masiv catedra Kond

Etimologia cuvantului catedra provine din limba greacă – καθέδρα sau kathédra – și chiar daca original se referă la un scaun sau o bancă amplasate pe un podium mai înalt, utilizarea cea mai frecventă are conotații religioase. O catedrala este o biserică care găzduiește un scaun episcopal, care de regulă este amplasat în spatele altarului, pe un podium, cu vedere catre audiență.

E cumva firesc cum s-a putut ușor translata acest termen către învățământ și să ajungem ca elevi să fim priviți incisiv, de după o catedra, de un cadru didactic ce deține cartea notelor noastre, catalogul. Bunicul meu a fost membru al acestei bresle și mi-a subliniat de mai multe ori că învățământul se predă de două clase distincte de oameni – dascăli și profesori. Poate semnificația primului cuvânt nu include pentru oricine toată încărcătura resimțită de mine atunci când mi s-a transmis această clasificare.

Poziția impozantă a reprezentantului unui for superior, situat și poziționat ceva mai sus ca ascultătorii săi trebuie să nu fie împietată sau obstrucționată ca vedere de elementele de mobilier. Dacă îmi aduc bine aminte chiar am frecventat cursurile de învățământ în instituții care dețineau astfel de podiumuri sub catedra. Forma picioarelor care susțin blatul este de regulă simplă, sub forma unui panou. Poate din lemn masiv, ca la modelul Kond, din placaj sau metal, ca la Catedra.

Când ieșeam la răspuns și pășeam pe acel podium la mică distanță de masa profesorului mi se părea că m-am rupt de clasă, că sunt singur și fără nici un sprijin, față în față cu singurul om care decidea soarta bietului copil, posesor de cunoștințe … precare.

Poate doar noi, cei din generațiile care foloseau apelativul ”Tovarășul” sau ”Tovarășa” când se adresau ocupantului de la catedra, simțeam sau percepeam astfel lucrurile. Am vazut clasa lui Tudor al meu de anul acesta și biroul învățătoarei nu mai este poziționat central, nu e deloc mai sus ca celelalte banci, iar clasa e mai veselă, și ca decorațiuni și ca ciripit de glasuri tinere, față de amintirile mele din ciclul primar.

masa din stejar masiv catedra
Kond

Catedra pentru noi este denumirea unui model de masă care nu avea cum să fie denumită altfel, având în vedere forma și se pare că peste hotare este bine primită percepția acestui model. Picioarele metalice au fost prima opțiune pentru echiparea mesei și a trebuit neapărat să venim și cu soluția pe lemn. Varianta de masă Kond este replica mesei Catedra, însă cu picioare din lemn, fără a diferi prin alt detaliu. Au denumiri diferite, dar forme similare. Trendul rustic industrial impune neapărat soluții care includ metalul în design.

masa din stejar masiv catedra
Catedra

Eu sper să o apreciați fie și doar ca payback pentru vremurile când ocupantul vă inspira teamă. Utilitatea și simplitatea formelor sunt clasice și confirmate de ante-modelul Fat-Boy, cel care era echipat cu picioare similare însă mult mai robuste ca dimensiuni. Daca am fi în țările nordice cred că am fi avut catedre model Biscuit.

Cu drag, de vremuri rememorate cu drag. Partea cu învățământul sunt sigur că e motiv de zambit, cea religioasă ca informație de cultură generală.

masa din stejar masiv catedra
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.