Masa cu picioare strunjite pentru Zachariasbrygen – Norvegia

Proiectul la care am lucrat în ultima lună a fost destinat localului Zachariasbrygen din portul orașului Bergen din Norvegia. Orice proiect HORECA implică personalizare și o execuție la pieselor la comandă. Acest gen de proiecte sunt cele la care se pretează cel mai bine producția noastră, sunt piese de ordinul zecilor de mese și sutelor de scaune. Colaborarea cu designerul spațiului este extrem de importantă și succesul final se bazează pe înțelegerea reciprocă a cerințelor de design, coroborate cu posibilitățile de execuție.

În general avem de-a face cu cereri foarte dese, din care cam 75 % le refuzăm, pentru că segmentul fabricării de mobilă se împarte în câteva sub-domenii aparte, unde utilajele și prelucrarea lemnului sunt foarte diferite. Ceea ce fabricăm noi este doar o parte mică din ceea ce înseamnă mobila. Ceea ce scriem pe acest blog este aprecierea noastră pentru lemn, dar nu putem fabrica toate modelele care ne plac, ar trebui să fim cât combinatul de la Galați.

Curbarea lemnului este un segment de sine stătător, îmi amintesc și acum prima vizită în calitate de pionier la CIL Sighetu Marmației, unde se fabrica placaj stratificat curbat prin presare. Dacă ați vedea utilajele necesare, fazele de producție, stocul de materie primă, pierderile și numărul de oameni implicați în realizarea șezutului banal de placaj curbat pe care am stat majoritatea dintre noi în băncile școlii ați fi mirați cu siguranță.

Strunjirea lemnului este un alt segment care necesită specializare, strungurile, materialul, prelucrarea și rata mare de rebuturi fac din acest subdomeniu o meserie în sine.

Fabricarea scaunelor se desprinde din mobilier și cei ce au lucrat în fabrica de la Pâncota sau la Ergolemn, de unde s-au desprins după moartea mamuților, mai multe firme înființate de oameni care au dus priceperea câștigată cu ei și s-au ocupat de producția de scaune mai departe, dar în general lucrând pentru export. Spătare și picioare  curbate, legăturile ramei scaunului, presa de încleiere și procesul de stabilizare a structurii scaunului, ca să nu fie strâmb, planeitatea celor 4 puncte de contact cu solul, toate aceste faze implică alt fel de utilaje decât cele de mai sus.

Masa Norvegia

Masa Norvegia

Fabricarea meselor presupune o artă în a ști cum să selectezi, lipești, planeizezi și să finisezi un blat de masă, o piesă foarte solicitată și care va fi în mijlocul atenției tot timpul de după achiziție. Pentru ca blaturile meselor din lemn masiv să nu se deformeze, în varii moduri posibile, este o știință în sine. Picioarele meselor, modul de conectare a ramei (i se spune țarg la noi) de blat, toate sunt elemente a căror fabricare și montare necesită specializare aparte.

Nu cred că am acoperit toate segmentele, doar am enumerat câteva. Designerii cred că forma e ceva vital, de acord, dar nu e singurul aspect care contează, iar uneori după ce imaginează o formă, consideră că fabricantul poate inventa topoarele cu lunetă la care făceam referire într-un articol anterior, ținând cont de specificațiile de montaj și ansamblare pe care le visează un designer, care de cele mai multe ori nu a realizat singur, practic, cu mâna lui nici o lucrare de tâmplărie. Este nevoie de o conlucrare între cei doi, este nevoie de spații de manevră și compromisuri. Știu și admit că tuturor ne place să răsfoim o revistă, să vedem forme și modele care ne ”iau ochii” și apoi să ni le dorim. Dacă cineva din domeniu ar sta să defalce pe faze de producție pașii necesari atingerii acelei forme, impedimentele și soluțiile de abordare necesare, v-ar surprinde complexitatea realizării unei piese de mobilă. Și poate prețul final nu v-ar place la fel de mult.

După părerea mea, corpurile, cele care sunt fabricate din panouri asamblate pe o ramă, sau nu, sunt cele mai ușor de realizat, dacă excludem elemente de decor stil baroc, gen frize, sau alte decorațiuni. Un dulap sau o comodă, cu uși, din 6 panouri generale, incluzând și ușile, este cel mai simplu de realizat. Lemnul masiv are niște limitări, impuse de naturalețea materialului, dacă veți alege o figură complexă și nu vreți să vă bateți capul cu realizarea ei, apelați la soluția imprimantă 3D, acolo softul și mașina știu toată meseria.

strunjirea lemnului

Picior de masa strunjit

Imaginile din acest articol sunt cele ale mesei fabricate de noi pentru Norvegia, aparent banale, dar cu un proces de fabricație laborios, impus de proiectant, care a dorit reproducerea unei mese construite în stil tradițional, prin evitarea tehnologiei. Am încercat să propunem 2-3 soluții constructive ce ar fi simplificat producția, dar și asamblarea și rezistența finală a piesei, însă a trebuit să rămânem tot la cerințele designerului, la solicitarea clientului final. La livrare, am participat personal și am avut satisfacția amară să mi se confirme că beneficiarul, cu obiectul final în brațe, ne-a dat dreptate, dar fără a mai putea schimba ceva.

Poate citește vreun designer ce am scris, poate apleacă urechea mai mult spre producător și ia aminte să fie mai deschis propunerilor fabricantului, altfel trio-ul beneficiar, designer producător își complică viața foarte mult și momentul când se trag concluziile nu este unul dintre cele mai fericite.

Proiect masa pentru Zachariasbrygen – Bergen

Masa Norvegia - Zachariasbrygen

Masa Norvegia

Masa Norvegia - Zachariasbrygen

Masa Norvegia

Masa Norvegia - Zachariasbrygen

Masa Norvegia

Masa Norvegia - Zachariasbrygen

Masa Norvegia

Masa Norvegia - Zachariasbrygen

Masa Norvegia

Cu drag, de lucru bine făcut.

Articole similare

2 thoughts on “Masa cu picioare strunjite pentru Zachariasbrygen – Norvegia

    1. acolo si la constructia piciorului, noi am propus o varianta de segmentare a lui, a rupt un strung automat si per total am avut de-a face cu 40 % rebuturi. este foarte descentrat si bate rau de tot in strung.
      imbinarea este foarte nesigura, au vrut sa o faca ei, de aceea am mers in Norvegia si am participat si eu la asamblare, cu ajutorul a 3 tamplari. S-a susținut că e alegerea designerului iar cand au vazut în practică, au admis ca vor trebui colțare metalice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© StejarMasiv.ro 2025. Toate drepturile rezervate.