Masa de ferma – un stil rustic brut, nerafinat, cu origini rurale

masa de ferma

Pentru un aspect rural autentic, senzația coatelor frecate de masa de ferma trebuie să fie de asprime și fermitate, nu de lac și moliciune de damasc. Aspectul urmărit pentru a fi reprodus face apel la memoria adolescenței sau a copilăriei și cere respectarea unor senzații trăite în vremea prunciei. M-aș mira să găsesc adepți ai stilului Farmhouse, care să aprecieze o masa de ferma, dacă nu au amintiri reale, vechi cu astfel de piese de mobilier.

masa de ferma

Prin final de secol XX eram la o masă din centrul Timișoarei, cu un amic și povesteam cu foc despre amintirile mele din copilărie, nu despre ale lui Creangă, însă nici departe nu eram cu firul întâmplărilor. La masa noastră s-a așezat un domn de jumătate de secol, nemaifiind locuri libere altundeva pe toată terasa. M-a ascultat istorisind și s-a minunat de poveștile mele, întrerupându-mă la un moment ca să-i confirm că vorbeam despre mine, nu despre povești citite pe undeva.

Mi-amintesc cana cu lapte de vacă proaspăt muls, pus pe o masă țărănească, de aia veche, similara cu cea model Rustic, însă făcută din brad și acoperită cu vopsea verde în ulei, cojită pe alocuri. Aveam un motan, Dobrin, iar bunica Mărie îl izgonea din casă în fiecare seară, apoi trebuia să spunem Tatăl Nostru. Acolo l-am învățat pe la 6-7 ani, dormind sub dune de puf de gâscă, mâncând papară de ouă semi-crude, micăciori ( lapte acru + pâine + zahăr) și gulii crude curățate cu dinții, abia șterpelite din grădină.

Ceea ce se intenționează astăzi la capitolul stil de fermă ar trebui să includă pentru o masa de ferma, scânduri cu urme de pânză de gater, suprafețe nu tocmai plane și structuri de susținere a blatului mari, solide, excesiv întărite. Este un stil american, poate britanic, nicidecum est-european. Filmele ni l-au arătat, promovat și adus aproape pentru a-l aprecia. Se construiau odinioara mese la ferme, de către aceeași oameni care făcuseră și casele din bușteni proaspăt doborâți. Nu trebuie mizat pe detalii de finețe, ci mai degrabă trebuie căutată robustețea.

Ceea ce ne dorim de la o masa de ferma ar trebui să arate așa, cu condiția să o încadrăm la locul potrivit :

masa de ferma

Blatul este componenta definitorie pentru o masa de ferma, deci acordați atenție acestei componente a mesei. Căutați esențele tari, de stejar, cer, castan sau frasin. Indiferent de fibra lemnului ales, să fie masiv, nu furnir. Imitațiile de lemn rustic, unde imperfecțiunile sunt simulate, nu reale, se simt repede și după scurt timp arată rău, furnirul nu va putea reproduce senzația brută de lemn prelucrat primar.

Castanul si frasinul sunt cele mai ”curate” fibre, au noduri puține, nucul aduce un aport de culoare, neavând nevoie de finisaj ci doar de protecție. Stejarul este cel mai utilizat, însă aprecierile diferă în funcție de gusturi, iar cerul, un stejar sălbatic, va oferi surprize nebănuite de aspect și imperfecțiuni naturale ireproductibile.

Fiți atenți pe ce este așezat blatul, cum este construit sistemul de susținere. Mesele cu picioare compuse, din multe elemente, sunt de regulă incomode la utilizare, este important ca spațiul pentru picioare să fie generos, aerisit, liber de constrângeri. Nimeni nu-și ia o masă ca să o privească de la nivelul așezat pe canapea și să-i admire structura de lemn de sub blat. Ceea ce contează cu adevărat este senzația atingerii la nivelul blatului, tactilul obținut când sunteți așezați la o masa de ferma, cu coatele pe blatul de lemn brut. Accesoriile de tipul fețelor de masă sunt minuscule sau inexistente, pentru a nu estompa fibra lemnului.

Mai nou, stilul rustic industrial are variante de mese cu blat de lemn si picioare metalice, dintre cele mai felurite. Aici se obține efectul dorit cu o tenta de industrial adusa de sistemul de susținere metalic, care de regulă e mai subțire decât lemnul, deci mai generos pentru cei așezați la masă.

Noi propunem pentu cei ce preferă aceste tipuri de amenajări mesele – Xenia ( lemn), Pyramide (metal) sau London (metal). Despre masa Farmer am scris anterior în mai multe rânduri și credem că este opțiunea mai elevată ca poziționare de stil, fiind fabricată din stejar, comparativ cu blaturile de cer de pe mesele menționate înainte.

Tot mai des primesc cereri din partea celor care aleg întoarcerea la simplitate, sunt sigur că a trecut vremea prefabricatelor, trebuie doar să redescoperim gustul copilăriei, al ruralului de unde provenim toți și al tradiției verificată de decenii.

Citește și Farmhouse table – o denumire pentru o soluție constructivă

masa de ferma
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Buna! Mesele acestea sunt deosebit de frumoase . Incercam sa ne decoram casa cat mai simplu, cald si aproape de stilul casei bunicilor. Puteti confectiona o astfel de masa, dar adaptata la dimensiunile unei masute de cafea pentru living? Mulțumesc pentru răspuns!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.