Mobila din lemn si metal – stilul rustic combinat cu cel industrial

masa cu blat din lemn masiv www.artemano.ca masa cu forma naturala a blatului

Mobila din lemn masiv si metal este un domeniu aparte, care se încadrează în câteva linii mari de design interior, majoritatea moștenite și perpetuate în timp. Stilul de mobila clasică reprezentat de curentul Provence, Victorian, Chippendale, cel aparținând Florenței rămân ”clasice nemuritoare”, însă lemnul continuă să evolueze și să se adapteze vremurilor pe care le trăim, prin vocea designerilor tineri.

masa din lemn cu picioare metalice Mobila din lemn si metal
Masa Octopus din showroom-ul de la Brasov

Partea excepțională a utilizării stejarului este că acel designer, care are 30-40 de ani acum, lucrează cu lemn din copacul ce începea să crească cu puțin după al doilea razboi mondial. Lemnul a crescut, l-a așteptat, a traversat timpuri în care lemnul exploatat atunci era pus în opera sub stilurile clasice enumerate mai sus, așteptându-l pe cel de astăzi, care va vedea sub scoarță altă formă, dându-i lemnului o altă viață.

Celor care văd în exploatarea lemnului o atingere adusă naturii le reamintesc că lemnul trebuie folosit, însă responsabil și aici intervin criticile, că continuarea pădurii stă în replantarea suprafețelor exploatate, nu în nepăsarea de a lăsa trunchiul de copac sa putrezească în pădure. Plopul ajunge la maturitate în 30 de ani, stejarul are nevoie de peste 70-80 de ani. E adevărat ca poate trăi sute de ani, însă natura însăși a stabilit un ciclu de reînnoire propriu. Resursa aceasta e regenerabilă, la fel ca și grâul și porumbul recoltat pentru meniurile vegetarienilor.

masa din lemn masiv
Masa Dining Octopus cu picioare metalice in X si blat de lemn
masa din lemn masiv de stejar
Masa dining Octopus

Revin la ideea stilurilor, care astăzi renasc în combinații diverse și frumoase între genuri ce par antagoniste. Frumusețea fibrei naturale a lemnului poate fi pusă în valoare alături de un metal prelucrat atent. Rezistența materialului metalic poate susține greutăți mai mari cu profile mai înguste, permițănd  modelarea unei siluete mai îndrăznețe. Masa de dining Octopus a făcut furori la BIFE SIM 2013 și ne-am bucurat de multe comenzi direct în standul expoziției, Marele avantaj al acestui concept este libertatea de așezare a scaunelor pe tot perimetru blatului, o stabilitate de invidiat pentru o masă ce are prinderea suportului centrală și un aspect natural al blatului, cu marginile neregulate, unicate ca trunchiul copacului, de pe care s-a îndepărtat coaja.

Selecționarea fibrei de stejar permite atât suprafețe perfect uniforme, ca culoare și lipsa ”defectelor”, dar și blaturi cu aspect rustic, în care nodurile sănătoase, neregularități de fibră specifice stejarului dau un farmec aparte celor ce vor și preferă imperfecțiunea naturii ca element de design.

Am încercat să mai găsesc modele similare, pe structură metalică, însă oferta internetului pare destul de săracă ceea ce explică aprecierea de care s-a bucurat modelul expus de noi.

consola de perete Mobila din lemn si metal
Consola de perete din colectia Metaworks
masa din lemn cu picioare metalice
Creatie Damien Langlois – masa cu picioare de lemn
masa si banca din lemn masiv
Masa si banca din stejar
Mobila din lemn si metal
www.amode.co.uk Modelul Modena
masa cu blat din lemn masiv
www.artemano.ca masa cu forma naturala a blatului
masa rotunda
www.artemano.ca masa rotunda cu blat de lemn si picioare de metal
masuta de cafea
Masuta de cafea din lemn masiv

Cu drag, de modă veche și nouă, în continuă remodelare.

Update 2021 – Modelul Kraken ( denumit anterior Octopus) – este preferat și azi la achiziții de peste 25 % din clienții români. Varianta Kraken Full Oak este cea in care piciorul metalic a fost inlocuit cu lemn.

consola de perete
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

10 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Am un plugin nou de comentarii … merge? proba ! 10 …. 10 … 2 … 10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.