Se numește ”Murphy Bed” un pat rabatabil, piesă de mobilier care elibereaza un spațiu considerabil când este în poziția închis.
Pentru români Murphy are doar legi și sunt cumva echivalentul întrebărilor de la Radio Erevan. Îmi aduc aminte una simpatică – Se poate face sex cu fereastra deschisă? Da, se poate, însă se recomandă cu un partener. S-ar putea să răscolesc amintiri de mult uitate, ca și vremurile când Vacanța Mare era un fenomen național sau Bianca Brad răsucea fanteziile bărbaților cu televizor color.
Ideea de pat rabatabil este una care nu mi-a trecut deși am scris despre subiect acum multă vreme – Din lemn de stejar se poate face și un pat rabatabil – și am păstrat gândul ca o soluție de eficientizare a spațiului în camera copiilor și chiar dormitorul matrimonial al familiei. Camera unde s-ar putea să doarmă musafiri poate fi la fel de bine mobilată cu acest tip de pat. Pentru copii, dacă pe dosul suportului de saltea se montează și un birou/masă de studiu pliant, ajungem să avem ecou în cameră cât e de liberă.
Întrebarea se pune și referitor la siguranță, este evident că ridicarea patului, dar mai ales coborârea trebuie făcută de un adult. Dacă inventăm un mecanism în loc să cumpărăm unul cu arcuri s-ar putea să ne cadă patul în cap. Nu-i de mirare de ce a doua întrebare din seria celor furnizate de Google despre subiect este :
Amazon este plin de mecanisme pentru Murphy bed, nu-i nici greu nici complicat de montat vreunul, devreme ce un meșter își pune în cap să construiască un asemenea pat.
Dacă vreți să-l luați de-a gata în România, eu sunt de părere că soluțiile fie nu există, fie sunt la un nivel calitativ de foarte joasă speță. Doar variantele construite la comandă, cu un tâmplar care ține bine ciocanul de coadă, le-aș lua în calcul. Nu mi-aș pune în minte să ridic și să cobor o structură din PAL, aș alege un lemn masiv ușor rezistent, poate frasin.
În același timp ideea magneților neodim mi se pare senzațională și cred că sunt nedrept nefolosiți mai des în mobilier. Faptul că dezvoltă și forțe de peste 10 kg ca și închidere, la costuri decente, nu ar trebui trecut cu vederea. Sunt niște blocatori foarte eficienți.
Majoritatea articolelor publicate aici respectă următoarea lege a lui Murphy
Traditiile sunt niste solutii pentru care am uitat problemele.
Am ajuns pe o pagină americană să constat că opțiunile de configurare ale unui asemenea pat Murphy duc costurile la valori … cel puțin semnificative și la salariile de peste Atlantic. Cum clientii nu-s de masă, adică număr mare, ca la pâine și circ, ci ocazionali, motivați de situații particulare, este important să existe flexibilitate. Care se plătește … Totuși între 3000 și 4000 de USD un pat ca cel de mai jos … e cam mult.
Nu de la Murphy citire e vorba că ”nu-i prost ăla care cere, ci ăla care dă” și cum ” la toți ni-i greu, dar nu la fel și nici deodată”, cred că trebuie găsite soluții loco.
Eu am pornit azi cercetarea de la mese/birou de perete, pliante, rabatabile. Pentru pat Murphy voi apela la un tâmplar mai priceput. Am niște lemn de cer care mă așteaptă de o vreme bună să-i dau un folos și cred că i-a sosit ceasul, când a venit clipa în momentul ăsta să îi dau o întrebuințare.
Mă scuzați, sunt guvernat de legile lui Murphy, deși despre pat am scris mai sus. Preceptul lui Flanagan zice că Murphy a fost un optimist, deși inginerul este un prevăzător ce a lucrat la USAF. Inginer, da? Privire inteligentă, dificultăți în exprimare.
Mă întreb de ce oare toate mesele pliante din lemn masiv sunt fabricate în stil retro și cele moderne din plăci aglomerate. Ce, lemnul masiv, fibra lemnului nu se pretează la forme contemporane? Aș cam pune pălăria și costumul în cui și îmbrac salopeta, anul acesta a fost grozav și am reușit multe din câte mi-am propus. Loc de mai bine este, dar măsura îmi spune să fiu îngăduitor. În atelier este terapie pentru stres, un spațiu de încărcat bateriile, când nu lucrezi pentru bani.
De la Link.ro am selectat câteva legi foarte potrivite cu starea mea actuală.
Legile lui Murphy
- Pana cand nu-ti pui banii sa lucreze pentru tine, vei lucra tu pentru bani
- Ideea este sa mori tanar, dar cat mai tarziu posibil.
- Nu cumpara niciodata de la un negustor bogat.
- Ai grijă în câinele cui dai.
- Toti copiii sunt viitori fosti idealisti.
- Un adult este un copil deteriorat.
Tot pe tema birouri, însă alt stil: