O îmbinare de colț între doua scânduri ce pare imposibilă

imbinarea imposibila

O îmbinare, nu imposibila în coadă de rândunica este un procedeu de legatură între doua scânduri destul de comun si răspândit între meșterii tâmplari. Dinții … de îmbinare, pentru coada de rândunică au formă trapezoidală și securizează întrucâtva conexiunea dintre scănduri. Pentru lucrările din lemn, în special cutiile de dimensiuni mici, aceasta metodă este aleasă și asigură un efect estetic deosebit, mai ales daca pentru fabricarea cutiei se folosesc esențe de lemn de culori diferite.

Pentru a reuși o asemenea lucrare este nevoie de bucăți de lemn masiv, curate, îmbinate perfect în modul tradițional, în colț, supradimensionate ca grosime și de un banzic vertical cu pânză foarte îngustă.

Dar, nu e o filozofie să faci o îmbinare de colț în unghi drept, toți am vazut asa ceva, însă dacă îmbinarea este rotunjită, fiecare ajunge să se intrebe ce tehnică de proiectare a dinților s-a folosit pentru a decupa cu precizie din lemn totul încât să se potrivească perfect. De la woodgears.ca am gasit o metodă simpla ce rezolvă acest procedeu mai usor decât nodul Gordian. Nu este deloc imposibila, este doar bine gândită.

Mathias Wandell arată și cum testează o masa, cu rezultatul testului care justifică ușor de ce nu prețul merită luat în considerare.

imbinarea imposibila

imbinarea imposibila

imbinarea imposibila

imbinarea imposibila

desfacerea imbinarii 1 e1529318934940

imbinarea imposibila
Rezultatul final al îmbinării

imbinarea imposibila

Tâmplăria diferă mult de dulgherie, însă nu trebuie crezut că precizia scade dacă lucrăm cu elemente de dimensiuni mari la construcția de case, în loc de mobilier. Mobila are farmecul ei, este o artă de migală, pe când dulgheria și îmbinările de grinzi sau stâlpi, folosiți în structura de rezistență a unei case pun accent mai mult pe soliditatea și lipsa jocurilor ulterioare a acelei structuri. Am scris despre gura de lup, dar apoi am revenit și am și arătat cum trebuia făcută corect, cu imagini despre rectificarea îmbinării. Japonezii au dus precizia îmbinărilor din dulgherie la o cotă imposibila de înțeles, pentru ei virtuozitatea s-a concretizat în clădiri ce stau în picioare de sute de ani.

Cu drag, de idei frumoase și îndemânare.

Sursa imaginilor

imbinarea imposibila
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Acum cateva zile m-am interesat de rasina transparenta si pigment fosforescent pentru un mic proiect. Am gasit urmatoarele: http://www.glowmania.ro/7-pigmenti-fosforescenti si http://www.complexart.ro/rasina-super-transparenta-cristallo-sc-22-500-gr-.html

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.