Îndrumar pentru culori și finisaje aplicate pe scandura de stejar

aplicare bait scandura de stejar

Am o plasă de mostre de lemn de stejar, cu diferite finisaje și culori ce se poate aplica pe scandura de stejar prelucrată. Stejarul adevărat e ușor de recunoscut, fibra sa e inconfundabilă devenind un fel de etalon de comparație pentru cei ce afirmă ca doresc mobila de lemn masiv, adică se subînțelege din lemn de stejar. Mostrele din discuție trebuie fotografiate pentru a definitiva un capitol important al paginii de culori de pe catalogul online de mobilă. 

Update 2017: Am aflat că doar scanarea cu un scanner de mare calitate poate reproduce culoarea finisajului de pe scandura de stejar în modul realist, apropiat de percepția cu ochiul liber.

E greu de făcut deosebire între nuanțele de culoare, însă între modalitățile de finisaj, cu atât mai mult. Nu poate aparatul foto, decât cu greu, să suplinească ceea ce transmite creierului și simțului estetic senzația tactila. La atingere, suprafața lemnului poate fi rugoasă, fină dar cu fibra delimitată, sau din contră poate fi extrem de lucioasă, ca o sticlă, de parcă lemnul ar fi dupa peretele unui acvariu.

Când ne referim la finisajul lemnului de stejar e bine de știut că acesta trebuie tratat ca și doua părți separate. Creșterea trunchiului se delimitează sub scoarță prin linii mai subțiri, închise la culoare, care conțin canalele capilare ale lemnului și benzi mai late, deschise la culoare care reprezintă masa lemnoasă de rezistență.  După vopsire se remarcă diferențele prin reacția diferită la finisaj.

scandura de stejar

Cheia finisării stă într-o șlefuire căt mai atentă, corectă și fină. Dacă după standardul ISO, șmirghelul are finețea/duritatea de la P12 – P2500 luați în calcul utilizarea unei granulații de aproximativ 200, chiar 220 pentru ultima parte a șlefuirii. Când fabricarea mobilei începe cu scandura de stejar, alinierea fibrei este o caracteristică importantă la care se ia aminte pentru ca la final, când se aplică culoarea, să nu apară discrodanțe. Ochiul uman percepe instantaneu dacă fibra din scandura de stejar este oblică sau verticală ori orizontală.

După șlefuire se poate aplica o soluție pentru protecția lemnului la diverși factori deprecianți sau un primer pe bază de rășină.

slefuirea scandura de stejar

stejar

Pentru evidențierea fibre, acel aspect clasic, granulat, care este în mintea oricui ”lemn de stejar” se aplică un strat de grund, gros, într-un strat, care pătrunde în capilarități și care ulterior va reprezenta contrastul de culoare pe planșa de lemn. Aplicarea se face circular, ca grundul să pătrundă bine de tot. Apoi acesta se șterge, rămânând doar prin canalele amintite mai sus.

aplicare bait scandura de stejar

Se aplică stratul de culoare, pe care inainte de vopsirea piesei de mobilier, l-am încercat pe o mostră, respectând întocmai pașii ca și la produsul finit. UN secret de finisaj pentru evidențierea fibrei din scandura de stejar este umplerea porilor cu o soluție pe bază de filuant și smoală. Efectul arată exact ca mai sus.

vopsirea lemnului de stejar

După uscarea acestuia se aplică un lac de protecție, in mai multe straturi, în funcție de nivelul de luciu pe care dorim să-l conferim suprafeței.

stejar

Nuanțele de culoare cele mai utilizate pentru mobila din lemn de stejar sunt: Natural, Auriu, Roșu (preferință de origine franceză) sau nuanțe de Maro (preferință de origine engleză) În toate aceste cazuri scândura de stejar își expune fibra pentru aspectul sau natural extrem de apreciat.

scandura de stejar

stejar

finisaj french scandura de stejar

Denumiri provenite din industria PAL-ului sau MDF-ului au ajuns mai recent să fie asociate stejarului fără a avea nici o legătură cu finisajul lemnului masiv. Primim cereri pentru Sonoma sau Bardolino și ne crucim cum ajung astfel de denumiri să fie asociate lemnului masiv. Mai rău este când ni se cere să reproducem acele nuanțe, artificale, printate sau colorate pe suprafețe din plastic – melamina de pe rumegușul presat de dedesubt.

Cu drag, de modă veche, de dragul lemnului de stejar.

Many thanks for photo source to www.americanwoodworkers.com

Catalog mobila lemn masiv mese scaune stejar

scandura de stejar
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Buna ziua,
  As dori sa stiu cum se procedeaza si ce tip de lacuri( vopsele ,grund ) trebuie folosite pentru a da stejarului aspect de lemn invechit.

  Va multumesc!!

  • culoarea si aspectul se fac din grund și baiț, lacul influențează aspectul final doar în proporție de 10 %. Lacul poate fi mat sau lucios, cei care comercializeaza produse pentru finisaj va pot oferi detalii foarte amanuntite.

   Pentru aspect vechi am scris articolul – https://www.stejarmasiv.ro/secretele-tamplariei-nr-1-finisaj-pentru-antichizarea-stejarului/
   Este o metoda veche, dar la fel de bine puteti folosi cenușa pentru innegrirea fibrei.
   Alte nuanțe se obțin direct de la furnizorul de finisaje, el va poate construi o solutie completa, grund, bait, lac.

   • buna ziua . dar care sunt solutiile cu cre se optin acste culori si de unde se pot acchizitiona.Catcosta un pachet de mostre

    • Culorile sunt un secret destul de valoros pentru orice fabrica de mobila. Se gasesc pe piata destule oferte de materiale de finisaj, inclusiv instructiunile de aplicare. Mostrele nu costa, daca ati achitat avansul pentru a comanda mobila.

 2. #5 Comentariu nou

  Am achizitionat de curand cateva blaturi de lemn din steajar ptr o bucatarie, insa am constatat ca a fost tratat cu ulei de in inainte de comercializare.
  Eu as dori sa ii schimb intr-un fel culoarea, sa il fac mai inchis, insa in aceasta situatie, nu stiu ce fel de grund + lac sa folosesc : pe baza de apa sau pe baza de solvent?
  As fi droit pe baza de apa, dar nu cred ca mai e posibil.
  Poate primesc un sfat din partea dumneaoastra.

  Multumesc

  • finisajul cu ulei nu poate fi îndepărtat decat prin rindeluire sau raschetare. Este destul de dificil de aplicat alt finisaj peste ulei, insa uleiul este cel mai indicat pentru bucatarie. Pelicula de lac poate sa crape si se desprinde de pe blatul de bucatarie

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.