Obișnuiți să decorați casa de Halloween?

halloween

Halloween! Nu știu dacă există vreo altă sărbătoare împrumutată de la americani, care să fie mai hulită de unii dintre concetățenii noștri. Zburdă feedurile de știri sau de mesaje de împotrivire, se înroșesc tastaturile de atâta ceartă în online. Sar acuzațiile de asociere cu spiritele necurate și sărbătorile păgâne. Și totuși, îți vine acasă copilul de la școală și spune că are o temă de făcut: să pregătească un dovleac pentru Halloween. Ce faci cu el?

Wikipedia ne spune că numele sărbătorii vine de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, cu precizarea că noi sărbătorim pe 1 noiembrie, iar americanii pe 31 octombrie.

”Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.” [sursa]

halloween

Cred că problema părerilor ultra de la noi vine din această asociere a copiilor îmbrăcați în mumii și vrăjitori, care ar fi considerată o îndepărtare de credință. O exagerare, din punctul meu de vedere. Copilul poate înțelege, dacă primește explicații. Dar când părintele nu se informează și ia totul de-a gata, se nasc comportamentele agresive.

Faimoase în această perioadă sunt plăcintele cu dovleac și decorațiunile din dovleac. Noi îl punem la cuptor în tavă sau îl fierbem, nu prea facem plăcinte cu el. Să vadă bunicul dovlecei pe post de design prin case, s-ar cruci. Însă, deși nu sunt apreciate de toată lumea, decorațiunile inspirate de Halloween apar tot mai des prin magazine. Decorul interior ne poate duce cu gândul la o piesă de teatru, depinde, suntem actori zi de zi, în propria viață.

Nu știu cum vedeți dumneavoastră toată disputa aceasta sau dacă alegeți să vă jucați cu această sărbătoare, comercială ce-i drept. Dar parcă, pentru o seară, ar fi amuzant să mâncăm dovleac, să aprindem lumânarea în Laterna lui Jack și să ne uităm la filme de groază. Ce ziceți?

halloween

halloween

halloween

halloween

halloween
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.