Open Space – trendul de amenajare a spațiului comun de bucătărie, dinning și living

amenajare Open space Bucatarie combinata cu dinning si birou cu decor clasic

Dacă poți, vrei și îți place ideea de a nu avea uși între aceste trei spații atunci Open Space este trendul de amenajare pe care designerii de interioare îl folosesc pentru acest gen de interior. Pentru o familie care preferă să se afle în aceeași încăpere, chiar dacă termenul e generalizat pentru un spațiu cu mai mult decât 4 pereți, deschiderea și unificarea locului de preparare a hranei cu cel de luat masa și cel de living este o soluție care prinde tot mai mult.

amenajare Open space
Alvarado 258 spatiu comun bucatarie – living

Eu am avut pereți de BCA care delimitau bucătaria de sufragerie. Au dispărut și acum am și eu în apartament un open space ce înglobeaza Hol de intrare, living, dinning și bucătărie. Dinningul a apărut ca denumire mai recent, pe vremuri bucătaria avea o masă cu scaune și dinningul nu exista ca și concept separat. Sufrageria era denumirea comună a camerei cu mobilă moștenită de la părinți, cu fotolii sau canapele, cu vitrine pline de bibelouri si tablourile acelea uriașe cu peisaje. Era pentru cei de la țară camera de oaspeți sau ”casa de la drum”. Era un spațiu semi-sacru, neutilizat în realitate ca spațiu de locuit, decât cel mult pentru privitul la televizor și primit musafiri. Atunci, și televizorul era o piesă importantă de decor, punctul central al camerei, de puteai să înlocuiești denumirea de sufragerie cu camera televizorului.

amenajare Open space
Bucatarie combinata cu dinning si birou cu decor clasic

Astăzi televizorul este considerat electrocasnic de rând, masa din bucătărie a primit o nouă însemnătate și locul de luat masa este în sine un spațiu aparte, iar bucătăria și-a modificat semnificația și a mai coborât câteva trepte pe scara ierarhiei. Bucătăria nu mai este acea încăpere de sine stătătoare, dedicată preparării hranei, unde mirosul de ciorbă de burtă, fiartă la foc mic 12 ore sau cratița cu slănină de după taierea porcului nu mai împrăștie miasme greu de suportat pentru restul casei. Parcă nu aș discredita în totalitate acele vremuri, mama și bunica mea făceau magie în bucătărie, preparatele tradiționale, care necesitau mult, mult timp aveau o savoare aparte pe care încet, încet o pierdem. Bucătăria de astăzi este un spațiu de trăit nu de lucrat. Preparăm cafea, încălzim ceva semipreparate, fierbem un ceai sau prajim ochiuri, gătitul este în realitate mult redus. Ca timp și complexitate.

Din acest motiv pereții dispar, livingul s-a dotat și cu amplituner cu surround 7.1, cu alte device-uri inteligente, laptopul poate sta pe masa care acum separa trecerea de la bucătarie spre living, porțelanurile au disparut (și asta mă bucură), iar familia se bucură de timpul petrecut impreună în timp ce fiecare face ce face, fie se joacă, fie navighează pe Internet sau prepară ceva pentru cină. Căci prânzul l-am pierdut, din păcate, ca moment comun al zilei pentru familia modernă. Trendul de amenajare interioară trebuie să țină pasul cu timpurile.

Poate noi, cei ce provenim din generația cu cheia la gât, care încă ne amintim cum era ÎNAINTE, și ne e dor și acum de copilărie, vom avea puterea de a face adaptarea modernismului cu valorile tradiționale de odinioară. Curentul gătitului sănătos e o parte din trendul de amenajare, familia redevine după 20 de ani postrevoluționari iarăși în atenția noastră pentru traiul cotidian.

Presimt ca vom ajunge și noi, moși și babe ce povestesc celor tineri, care dau din mână a lehamite, ce bine era mai demult și ce de neînțeles e ceea ce e acum/atunci, peste vreo 30 de ani.

amenajare Open space
Open Concept Kitchen
amenajare Open space
Etaj fără usi amenajat în gen Open Space
amenajare Open space
interiordec.about.com – amenajare de interior cu trecere directa intre living si bucatarie
amenajare Open space
interiordec.about.com – spatiu comun bucatarie cu living
amenajare Open space trendul de amenajare
Jamie Meres Design betterdecoratingbible.com Delimitarea spatiului de bucatarie fata de living prin schimbarea pardoselii
amenajare Open space
Lauren Flanagan – Amenajare de living si bucatarie la subsol
amenajare Open space trendul de amenajare
Open space generos cu bucatarie living si dinning la parterul casei
amenajare Open space trendul de amenajare
Salon Renkleri – Open space elegant
amenajare Open space
Set de mobila stil Mission pentru living Open Space
amenajare Open space
www.customhomeonline.com living si bucatarie cu mobilier de lemn
amenajare Open space trendul de amenajare
www.roomreveal.com – Catherine O’Brien – bucatarie de vis
amenajare Open space
www.timticks.com Idee de design pentru Open space
amenajare Open space trendul de amenajare
www.trendecoration.com open space living si bucatarie

Cu drag, de vremuri noi, sper că mai bune.

amenajare Open space
14 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

6 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Buna ziua, ma numesc Petrescu Alina si as dori daca se paote sa imi faceti un pret la scara de interior tip spirala cu trepte de lemn la o inaltime de 2.5 metri.
  cu stima consideratie

 2. #2 Comentariu nou

  da eu sunt , ador aceasta sufragerie .

 3. #3 Comentariu nou

  da eu sunt , ador aceasta sufragerie .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.